10 stručnih stvari o viskiju koje bi trebali znati

0

Pravo piće za muškarce vam je vjerujemo dobro poznato, ali ukoliko se želite nazvati pravim muškarcem i stručnjakom za viskije, trebali bi znati ovih 10 stvari.

1. Tehnički gledano viski može trajati zauvijek. Ukoliko je boca kvalitetno zatvorena i ne izlaže se sunčevim zrakama tehnički gledano viski može trajati zauvijek. A ukoliko je otvorite i ponovo zatvorite, još uvijek može trajati jako dugo. Sunčeve zrake neće promijeniti kemijski sastav viskija, te ga na taj način uništiti, već će promijeniti njegov okus.

2. Vremenske prilike utječu na viski. Pike Creek viski, koji se pravi u Ontariju u Kanadi je poseban baš po zbog klimatskih prilika. naime, zbog blizine Velikih jezera, klima je strahovito promjenljiva tijekom godine, te se mijenjaju razdoblja toplih i hladnijih vremena što dovodi do toga da se bačve šire i skupljaju. Zanimljivo, kod ovog viskija se to rezultira naznakama zelene jabuke u okusu!?

3. Voda utječe na okus. Izbor vode je najvažniji kada se vodi računa o konačnom okusu. Tako Jack Daniels svoju vodu crpi iz prirodnih izvora iz špilja dok destilerije iz Tennesseeja i Kentuckyja koriste prirodnu vodu u kojoj su manje količine željeza zbog čega će viski u konačnici biti gorkiji. Idealna voda ja hladna, bogata mineralima i bez željeza.

4. Viski se može praviti od bilo koje žitarice. Tradicionalno se viski pravi od pšenice, raži i ječma, ali u biti se može praviti od bilo koje žitarice. Corsair, zanatska destilerija iz Tennesseja tako svoj viski pravi od zobi, heljde i pira. Međutim, industrija viskija je toliko tradicionalna da je malo onih destilerija koje se odlučuju za alternativne načine proizvodnje.

5. Boju viskiju daje bačva. Nakon destilacije viski je baš kao i rakije – bezbojan. Njegova dobro poznata tamna boja dolazi od bijele hrastovine, odnosno bačve u kojoj će stajati. Prema riječima stručnjaka, bačva viskiju daje 60% okusa i 100% boje.

6. Viski ne mora ležati u novim bačvama. Najčešće pravilo, kojeg se drže destilerije, jest da viski mora odležati u novim bačvama od bijele hrastovine. Međutim, postoje i destilerije poput Jamesona i Pikes Creeka koje svoj viski drže isključivo u već korištenim bačvama. Razlog nije u štednji i smanjenu troškova, već u tome što smatraju da im to daje karakterističan okus.

7. Trenutno su u svijetu stotine milijuni bačava u kojima viski stari. Prije nego što krene u prodaju destilerije drže viski godinama u bačvi kako i postao proizvod za prodaju, a to znači da su u svakom trenutku milijuni bačava puni viskija širom svijeta. Jack Daniels tako na starenju trenutno ima 275 milijuna litara viskija, a Jameson 155 milijuna litara. Kentucky je prava oaza viskija jer u toj američkoj državi trenutno leži gotovo 700 milijuna litara viskija, a najstariji je iz 1981. godine.

8. Svijet viskija se dijeli na pet do sedam regija. Karta svijeta se po viskiju može podijeliti u pet regija, iako će neki dodati još dvije. Pet najvažnijih regija su Škotska, Irska, Tennesse, Kentucky i Kanada, dok neki stručnjaci dodaju još i Japan, koji je u strahovitom porastu, i Novi Zeland.

9. Postoje i doktori viskija. Baš kao što možete doktorirati u ekonomiji, možete doktorirati i na području proizvodnje viskija. Master Blenderi su u svijetu viskija izuzetno traženi, a trenutno na svijetu postoje dva doktor viski Master Blandera, jedan u Škotskoj, a drugi u SAD-u.

10. Viski možete piti i s ledom. Oko toga treba li u viski staviti kocku leda ili ne još uvijek se lome koplja jer mnogi smatraju da će se tako poremetiti kemijska ravnoteža viskija te da će led uništiti okus viskija. Ipak, najveći stručnjaci za viski se slažu da konačna odluka treba biti na onome tko viski i pije, tj. da ga pije onako kako njemu više odgovara!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

9 savjeta za veću masu

Želite nabaciti mišićnu masu? Izgleda jednostavnije nego što jest, ali do željenog cilja možete brze stići uz ovij devet jednostavnih savjeta. 1. Kada je hrana ...