10 savjeta za eliminiranje stresa

0

Stres zovu tihim ubojicom, stoga je jako važno da ga se riješite na vrijeme

 

1. Neka vaš prostor bude uredan. Što je vaš ured, kao i dom, uredniji, to ćete se lakše snalaziti te će te u pronalasku stvari koje vam trebaju provoditi manje vremena, odnosno nećete se živcirati jer ne možete nešto pronaći.

2. Planirajte dan. Svi mi mislimo da ne trebamo zapisivati stvari, ali isto tako svi mi znamo da uvijek nešto zaboravimo. To se neće dogoditi ukoliko sve zapisuejmo, te ukoliko kvalitetno isplaniramo dan. A kada je dan dobro isplaniran, čak će se naći i vremena za one stvari koje neplanirano ulete.

3. Planirajte putovanje. Putovanje na kojem ćete se odmoriti od svakodnevnog stresa, pogotovo poslovnog, je nešto što obavezno morate napraviti jednom godišnje. Ali, istraživanja su pokazala da već planiranje tog putovanja ljude čini sretnijim te se na taj način smanjuje razina stresa.

4. Preskočite kavu. Ne trebate kavu potpuno izbaciti iz dnevne rutine jer ona ima i svoja pozitivna djelovanja, ali je trebate smanjiti. Kofein će vam, unatoč tome što će vas držati budnim, ubrzati puls, povećati tlak, te ono ovdje važno – povećati i razinu stresa u tijelu.

5. Slušajte opuštajuću glazbu. Definitivno ne bi trebali prestati slušati AC/DC ili elektronsku glazbu ukoliko je to vaš „đir“, ali ukoliko se želite opustiti pustite si laganu glazbu koja će na vaše tijelo djelovati poput tableta za opuštanje.

6. Ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć. Psiholozi su kod nas još uvijek bauk – znak slabosti ili čak psihičke bolesti, ali to nije tako. Dobra terapija i razgovor vam mogu puno pomoći u shvaćanju života oko sebe, i načina na koji se možete nositi sa situacijama.

7. Pazite što jedete. Izbjegavajte previše masnu hranu i prejedanja, a umjesto toga se držite „mediteranske prehrane“, odnosno hranite se hranom bogatom antioksidansima i vitaminom B. Riba, rajčice, masline, voće…

8. Isprobajte tai chi. U srednjem vijeku tai chi je zamišljena kao obrambena borilačka vještina, ali danas je tai chi vježba koja se najbolje može opisati kao verzija joge ili meditacije koja uključuje aktivnije pokrete. Učinak tai chija na zdravlje je znanstveno dokazan.

9. Pođite na masažu. Većina muškaraca smatra masaže nečim što je za žene, ili muškarce s „krizom identiteta“, ali jeste li se ikada zapitali zašto žene vole masaže? Zato što ih opuštaju. A stanje opuštenosti je jako važno ako se želite osloboditi stresa.

10. Pošite na spavanje prije 11. Nedostatak sna uzrokuje stres, a stres uzrokuje nedostatak sna. Jednom kada uđete u ovaj začarani krug trebat će vam vremena i volje da se izvučete. Stoga se potrudite da „odradite“ kvalitetnih 7-8 sati sna, počevši tako da u krevetu budete do 11.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najveći badass glumci svih vremena

Ovaj put vam donosimo 10 glumaca, čija se imena mogu nalaziti kao objašnjenje za riječi badass i macho   „John Carpentner ga je mislio angažirati ...