10 najvećih iluzionista svih vremena

0

Fantastični trikovi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a mi vam donosimo desetoricu njih koji su to najbolje radili (ili još uvijek rade)

 

„Poznat je po trikovima poput nestanka Kipa slobode ili prolaska kroz Kineski zid, pa ne čudi da je proglašen ne samo iluzionistom godine, već i najboljim iluzionistom stoljeća“

 

10. CYRIL TAKAYAMA

Cyrill Takayama je novi iluzionist koji je zahvaljujući društvenim mrežama i Youtubeu postao superzvijezda u Japanu, a vrlo brzo i van granica zemlje izlazećeg sunca. Takayama oduševljava manipulacijama a njegovi najpoznatiji trikovi su skidanje glave, izvlačenje hamburgera iz menija i upravljanje kartama u letu.

 

9. HANS KLOK

Nizozemski iluzionist je poznat kao najbrži iluzionist na svijetu, a posebno je ponosan na svoj svjetski rekord kojim je u vremenu od samo pet minuta odradio čak 12 velikih trikova. Klok je ujedno i viceprvak na Svjetskom prvenstvu iluzionista (da i to postoji). Ima vlastiti TV show, Houdini Experience, a asistentice su mu bile Carmen Electra i Pamela Anderson.

 

8. FRANZ HARARY

Iluzionista i dizajnera iluzija danas smatraju čovjekom koji je vratio iluzioniste na veliku scenu. Harary je poznat po manipulacijama i transformacijama, pa je tako uspio podići u zrak Taj Mahal, te napraviti da nestanu Sfinga i Space Shuttle. Ujedno je radio kao dizajner trikova na turneji Michaela Jacksona 1984. godine, a danas nema iluzionista koji ne radi barem jedan njegov trik. 

 

7. LANCE BURTON

Dobitnik više nagrada (uključujući onu za iluzionistu godine) u magiju se zaljubio s pet godina kada je sudjelovao u jednom triku na jednoj privatnoj zabavi. Tijekom svoje karijere održao je preko 5.000 predstava, većinom radeći u Monte Carlo Casinu u Las Vegasu, te nastupajući u svim najgledanijim showovima u SAD-u. Svoju karijeru je završio 2010. godine.

 

6. SIEGFRIED I ROY

Mnogi su čuli za ova dva imena, ali nisu znali da se iza imena kriju iluzionisti koji su dobili čak i svoju zvijezdu na hollywoodskom Walk of Fameu. Siegfried je bio ljubitelj iluzija, a Roy tigrova – zajedno su tvorili duo koji je tijekom 50 godina pravio fantastične iluzionističke predstave. Nažalost, njihova karijera je završila 2003. godine kada je Roya ugrizao tigar te su se morali umiroviti.

 

5. PENN I TELLER

Ono što ovaj dvojac razlikuje od drugih je komedija. Komičarski nadareni dvojac prvo nasmije i opusti gledatelje da bi ih nakon toga odjednom šokirao. Penn je „brbljavac“ dok je Teller taj koji uvijek na kraju izvuče „deblji kraj“ pa ga se tako pretuče, probode i pregazi! Prošle godine su nagrađeni iluzionistima godine, a nastupaju čak i na Broadwayu.

 

4. DOUG HENNING

Kanadski iluzionist je bio na vrhuncu slave tijekom 70-tih kada je njegov The Magic Show na Broadwayu redovno bio rasprodan. Henning je oduševljavao svojim trikovima koji su uključivali bjegove, a na NBC-u je imao godišnji show Doug Henning’s World ofMagic. Dobitnik nagrade za iluzionistu godine se umirovio 1980., a od raka jetre je preminuo 2000. godine.

 

3. DAVID BLAINE

Ulični iluzionist je poznat po svojoj izdržčjivosti, pa je tako 2008. godine uspio bez daha izdržati čak 17 minuta. Poznat je i po trikovima „Živ zakopan“, „Vertigo“, „Zamrznut u vremenu“, „Potopljen živ“, te hvatanju metka. Blaine osobno, najviše voli lebdjeti iznad slučajnih (I šokiranih) prolaznika. O njegovim sposobnostima dovoljno govori to da ga nazivaju modernim Houdinijem.

 

2. DAVID COPPERFIELD

Vjerojatno ne postoji nitko (barem u grupi ljudi iznad 30 godina) tko nije čuo za njegovo ime. Komercijalno najuspješniji iluzionist svih vremena je prodavao više karata nego svi glazbenici! Poznat je po trikovima poput nestanka Kipa slobode ili prolaska kroz Kineski zid, pa ne čudi da je proglašen ne samo iluzionistom godine, već i najboljim iluzionistom stoljeća.

 

1. HARRY HOUDINI

 

Ali, titula najboljeg svih vremena ipak pripada velikom Houdiniu. Pravim imenom Ehrich Weiss, Houdini je svojim trikovima utjecao na baš sve iluzioniste koji su slijedili iza njega. Najpoznatiji je bio po nevjerojatnim bjegovima specijalizirajući se za obijanje brava i bijeg iz „luđačke“ košulje. Houdini je npr. bio prvi kojemu su vezane noge, stavljena luđačka košulja, te je naglavačke spušten u vodu. 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 avanturista modernog doba

Obilazili su svijet pješice, penjali se na Mount Everest, pedalirali preko oceana i prepješačili cijeli Antartik – oni su pravi avanturisti koji ne poznaju strah ...