10 najubojitijih snajperista Drugog svjetskog rata

0

Ovi su snajperisti sijali smrt na bojištima za vrijeme Drugog svjetskog rata

 

Riječ “snajperist” (Sniper) počela se koristiti među postrojbama u Britanskoj Indiji jer je bilo jako teško pogoditi pticu “Gallinago gallinago” (engl. Snipe bird). Ptica je imala vrlo dobra maskirna svojstva i kompliciran način leta. Uz savršenu kamuflažu, snajperisti su pripremljeni za izviđanje i promatranje, ubacivanje unutar neprijateljskih linija, osnovno preživljavanje i još mnogo smrtonosnih tehnika što ih čini jednim od najstrašnijih grana u svakoj vojsci, a pogotovo za vrijeme ratova. Tijekom Drugoga svjetskog rata, sovjetski su snajperisti odigrali vrlo važnu ulogu na Istočnom bojištu. Ruski snajperisti su većinom koristili “Mosin-Nagant 1891” puške s optičkim PU ciljnikom. Koristili su različita 7.62 x 54 mmR, protuoklopna B-30, svjetleća “tracer” i zapaljiva “P3” streljiva. Za razliku od drugih zemalja, Sovjetski Savez je prihvaćao i žene kao snajperiste te je 1943. godine u službi bili preko 2 000 žena. Sovjetski Savez je bila jedina zemlja na svijetu koja je imala posebnu vrstu obuke za snajperiste do Drugoga svjetskog rata. U ovom popisu čak devet od deset snajperista je iz Sovjetskog Saveza, piše WHO.

 

10Petrenko

10. STEPAN VASILIEVICH PETRENKO

422 pogotka

Stepan Vasilievich Petrenko bio je jedan od najbolje utreniranih snajperista koje je “proizveo” Sovjetski Savez. 422 ubijena neprijatelja potvrda su njegove kvalitete. 24. ožujka nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza, najvećeg ordena Sovjetskog Saveza za junačka djela.

 

9Golosov

9. VASILIJ IVANOVICH GOLOSOV

422 pogotka

Tijekom Drugoga svjetskog rata 261 snajperist Sovjetskog Saveza bio je nagrađen titulom “Istaknuti Snajperist”. Sa svoja 422 ubijena neprijatelja također je nosio tu titulu. Poginuo je u s ostalih 70 snajperista koje je Sovjetski Savez izgubio tijekom Drugoga svjetskog rata. Posthumno je odlikovan medaljom Heroja Sovjetskog Saveza poslije smrti 26. listopada 1943.

 

8dyachenko

8. FYODOR TROFIMOVICH DYACHENKO

425 pogotka

“Pokret preciznih strijelaca” počeo je 1932. godine u Sovjetskom Savezu, a idejni pokretač bio je Kliment Voroshilov, po kojem su i neki tenkovi dobili ime (KV). Kako bi lakše neutralizirali neprijateljske vođe i ostale mete sa sigurne udaljenosti, sovjetski vojni vrhovnici su odlučili trenirati stotine tisuća strijelaca tijekom Drugoga svjetskog rata. Fyodor Trofimovich Dyachenko je bio jedan od njih te je postao jedan od najboljih u povijesti. Ukrajinski heroj sa svojih 425 potvrđenih pogodaka, primio je medalju Heroja Sovjetskog Saveza 21. veljače 1944. godine.

 

7Okhlopkov

7. FYODOR MATVEYEVICH OKHLOPKOV

429 pogodaka

Fyodor Matveyevich Okhlopkov bio je poznati sovjetski snajperist s 249 potvrđenih pogodaka u Drugome svjetskom ratu. Nedugo nakon što su se on i brat prijavili u Crvenu armiju, brat mu je poginuo. Nakon tog događaja Fyodor je obećao da će osvetiti smrt svoga brata. Sa svojim je snajperom ubio 429 neprijatelja, a sa strojnicom još i više. Iako zvuči neuvjerljivo, njegov zapovjednik ga je često znao poslati samog sa strojnicama da odbije neprijateljske napade, a ovaj mladi Jakut nemilosrdno je ubijao sve pred sobom. Okhlopkov ima čak preko 1 000 potvrđenih pogodaka s različitim modelima oružja. Dana 23. lipnja 1944. Okhlopkov je pogođen u prsa tijekom napada na Vitebsk u Bjelorusiji te je zamalo poginuo. Ovo je bilo njegovo 12. teško ranjavanje te je morao ostati mjesecima u bolnici. U početku je bio ignoriran od strane SSSR-a vjerojatno zbog svog etničkog podrijetla. Međutim, 5. lipnja 1965. odlikovan je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza. Također je dobio Orden Lenjina, a 1974. godine teretni je brod dobio naziv po njemu.

 

6Budenkov

6. MIKHAIL IVANOVICH BUDENKOV

437 pogodaka

Snajperisti su igrali veoma važnu ulogu u Crvenoj armiji tijekom Drugoga svjetskog rata. U svakoj postrojbi mogao se pronaći barem jedan snajperist. Budenkov je bio vrlo uspješan sa svojih 437 potvrđenih pogodaka. Također je eliminirao mnogo neprijatelja sa strojnicama. Nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 24. ožujka 1945. za svoje hrabra djela u ulozi sovjetskog snajperista.

 

 

5Pchelintsev

5. VLADIMIR NIKOLAEVICH PCHELINTSEV

456 pogodaka

Vladimir Nikolaevich Pchelintsev bio je jedan od najboljih snajperista Sovjetskog Saveza. Nikada nije dobio najviši orden svoje zemlje. Pogotke snajperista je u ratu obično mogao potvrditi njegov motritelj. Općenito su bila dva vojnika u snajperskom timu – snajperist i motritelj. Neki snajperisti nisu dobili medalju Heroja Sovjetskog Saveza baš zato što nisu imali motritelja koji će brojati pogotke.

 

4kulbertinov

4. IVAN NIKOLAYEVICH KULBERTINOV

489 pogodaka

Sovjetski snajperist Ivan Nikolayevich Kulbertinov je još jedan od manje poznatih snajperista kao što je i Vladimir Nikolaevich Pchelintsev. Sa svojih 489 pogodaka dolazi na listu najboljih snajperista Drugoga svjetskog rata.

 

snajperistWWII

3. NIKOLAY YAKOVLEVICH ILYIN

494 pogodaka

Iako nikada nije napravljen film o ubojitom strijelcu Nikolayu Yakovlevichu Ilyinu, njegova 494 pogotka su ga dovela na sam vrh Crvene armije. Ilyin je bio snajperist u 50. gardijskoj diviziji te se borio u Staljingradu. Bio je bravar prije početka rata. Postigao je 216 potvrđenih pogodaka u Staljingradu te je nagrađen medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 8. veljače 1943. godine. Ovaj veliki strijelac poginuo je 4. kolovoza 1943. godine.

 

2sidorenko

2. IVAN MIKHAILOVICH SIDORENKO

500 pogodaka

Sovjetski prvi snajperist Ivan Mikhailovich Sidorenko rođen je u seljačkoj obitelji 12. rujna 1919. godine u okrugu Smolensk u Rusiji. Napustio je školu nakon 10. razreda te se prijavio na umjetnički studij. Kasnije je napustio studij te se priključio Crvenoj armiji. Borio se u bitki za Moskvu te se sam naučio snajperskom zanatu. Njegovi zapovjednici molili su ga da nauči druge kako biti što efikasniji strijelac. Borio se za 1. Baltički “Front” te je ubio čak 500 neprijateljskih vojnika. Također je zapalio tri traktora i tenk koristeći zapaljive metke. Ranjen je tri puta. Tijekom svojih ranjavanja nagrađen je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza 4. lipnja 1944.

 

1hayha

1. SIMO HAYHA

505 pogodaka

Finski strijelac Simo Häyhä poznat je po najviše potvrđenih pogodaka svih vremena. Finska je bila država saveznica Sila Osovine tijekom Drugoga svjetskog rata. Svih 505 vojnika koje je Simo Häyhä pogubio bili su pripadnici Crvene armije. Crvena armija dala mu je nadimak “Bijela Smrt”.

Uvijek je bio odjeven u zimsku maskirnu uniformu te je masovno ubijao sovjetske vojnike tijekom Zimskog rata od 1939. – 1940. godine. Simo Häyhä je većinu svojih pogodaka postigao u manje od 100 dana; prosječno 5 ubijenih dnevno s jako malo svjetlosti. Koristio je finsku verziju ruske puške “Mosin-Nagant”.

Simo je najviše ubijao bez optičkog ciljnika te je tako imao nekoliko prednosti; a) predstavljao je manju metu za neprijatelja jer koristeći optički ciljnik snajperist mora više dignuti svoju glavu; b) bio je precizniji tijekom zime jer se optički ciljnik zna često zamagliti; c) sunce se odbijalo o leću optičkog ciljnika te tako otkrivalo njegovu poziciju.

Često je znao stavljati snijeg u usta kako bi prikrio vodenu paru koja ga je mogla otkriti. Napori Crvene armije da ga ubiju bili su uspješni nakon što ga je sovjetski vojnik 6. ožujka pogodio u lijevu donju čeljust. Pola obraza mu je otkinuo metak. Vratio se svijesti nakon 6 dana, a tada su Sovjetski Savez i Finska već potpisali primirje. Nagrađen je križem Slobode, križem Bitke za Kollaau i Medaljom Slobode za svoje napore u obrani Finske. Godine 1998. pitali su ga kako je postao tako dobar strijelac, odgovorio je: “vježbom”. Umro je u jugozapadnoj Finskoj 2002. godine.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments