10 najskupljih filmova svih vremena

0

Neki su svoje enormne budgete opravdali, dok su drugi neslavno propali

 

10viteztame

10. VITEZ TAME: POVRATAK

257,2 milijuna $

Iako je Vitez tame, drugi dio iz Nolanove Batman trilogije, bio dosta bolji film, posljednji nastavak je taj koji je donio najveću zaradu, probivši milijardu dolara na svjetskom tržištu. Nitko nije ni sumnjao da će završnica fantastične trilogije biti gledana, stoga Warner Bros nije štedio na budgetu koji je na kraju prešao 250 milijuna dolara. Fanovi možda nisu bili u potpunosti zadovoljni ali se ne može reći da Vitez tame: Povratak nije bio spektakl!

 

9johncarter

9. JOHN CARTER

258 milijuna $

Za izuzetno lošu fiskalnu bilancu Disney u drugoj četvrtini 2012. godine zaslužan je upravo ovaj film koji je u konačnici zaradio mršavih 30 milijuna dolara, a sve je glavom platio tadašnji predsjednik Rich Ross koji čak nije ni bio na toj poziciji za vrijeme produkcije filma. Najveći dio budgeta je otišao na CGI i specijalne efekte, ali iako oni izgledaju vrhunski publika jednostavno nije bila zainteresirana za ovaj film.

 

8hobit

8. HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE

260 milijuna $

Trilogija Gospodara prstenova je definitivno umjetničko djelo i jedna od najboljih trilogija svih vremena. Kada se Peter Jackson, nešto manje od 10 godina kasnije, vratio kako bi režirao novu trilogiju prema knjizi J.R.R. Tolkiena bilo je i za očekivati da će studio htjeti napraviti nešto još veće od Gospodara prstenova. Posljednji film iz Gospodara prstenova je imao budget „samo“ 94 milijuna, a prvi Hobit je koštao gotovo tri puta više. Tko je bio uspješniji prosudite sami.

 

7harrypotter

7. HARRY POTTER I PRINC MJEŠANE KRVI

268 milijuna $

Nije tajna da su svi filmovi iz serijala o malom čarobnjaku bili skupi, ali jedan je posebno iskočio – Princ mješane krvi, odnosno drugi film koji je režirao David Yates. Iznimno velik budget ne treba čuditi s obzirom da film sadrži neke stvarno spektakularne scene poput one na Milenijskom mostu, ili same završnice filma. Međutim, veliki budget nikoga nije zabrinjavao s obzirom da je film u konačnici zaradio preko milijardu dolara.

 

6tangled

6. VRLO ZAPETLJANA PRIČA

274 milijuna $

Sigurno se pitate kako animirani film može zahtjevati četvrt milijarde dolara budgeta kada ne zahtjeva ogromne honorare za glumce s A liste, niti skupocjene setove i lokacije na kojima se snima. Ali, Disney je za svoj 50. rođendan htio napraviti nešto posebno pa su korištene posebne tehnologije koje su gledatelje ostavile bez daha, ali su istovremeno i papreno skupe. Da nije bila riječ o rođendanskom filmu sumnjamo da bi ovoliki budget bio odobren.

 

5avatar

5. AVATAR

280 milijuna $

James Cameron je na ideju za Avatar došao još prije 20 godina kada je napisao i 80 stranica scenarija. Međutim, Cameron je imao jasnu viziju kako sve treba izgledati, a kako dostupna tehnologija nije bila niti izmišljena, čekao je sve do 2009. godine. U ovom filmu su korištene baš sve najmodernije tehnologije, većina ih još nije bila ni isprobana na filmu pa ukupni budget ne treba čekati. Ali, kako je film ostvario rekordnih 2,8 milijardi dolara investicija je itekako isplaćena!

 

4spiderman3

4. SPIDERMAN 3

293 milijuna $

Posljednji iz prve Spiderman trilogije je ujedno i najskuplji film s Čovjekom paukom. Najveći dio budgeta je otišao na CGI i spektakularne akcijske scene koje bez pogovora izgledaju izvrsno. Međutim, ostatak filma je bio katastrofa, pogotovo Tobey Maguire koji je potpuno podbacio pokušavajući odglumiti mračnu stranu Spidermana. I iako je film zaradio 890 milijuna dolara, producenti su očekivali više te je nakon nekoliko godina napravljen puno bolji reboot kako bi se zaboravilo na ovu katastrofu.

 

3titanic

3. TITANIC

294 milijuna $

Spektakl Jamesa Camerona je jedan od rijetkih filmova u kojima se vidi na što je pošao doslovno svaki dolar. Baš sve na filmu je rađeno kako bi bio što realniji i kako bi se savršeno dočarao taj dio povijesti, uključujući čak i model originalnog Titanica u mjerilu 1:1 i to prema originalnim nacrtima kupljenim od HarlandandWolff. Dodajte tome i troškove izgradnje ogromnog bazena u kojem se sve snimalo, specijalne efekte…

 

2piratiskariba

2. PIRATI S KARIBA: NA KRAJU SVIJETA

334 milijuna $

Kako su filmovi iz franšize Pirati s Kariba odmicali budget se povećavao a kvaliteta, nažalost, smanjivala, pa je Na kraju svijeta dokaz da je veliki budget bacanje novca ukoliko nemate dobar kreativni tim. Ovaj je film imao tu čast da bude prvi film koji je probio brojku od 300 milijuna dolara, čime je postao najskuplji film u povijesti. Većina je otišla na specijalne efekte, a Disney je naučio lekcije pa je četvrti nastavak imao manji budget, ali je zaradom prešao milijardu dolara.

 

1cleopatra

1. CLEOPATRA

335 milijuna $

Ako su treći Pirati s Kariba najsukplji film u povijesti kako to da nisu na prvom mjestu? Jer je na prvom mjestu epski spektakl s budgetom od 44 milijuna dolara! Ali, tih 44 milijuna dolara isplaćenih 1963. godine su preračunati u današnju vrijednost rekordnih 335 milijuna, pa Elizabeth Taylor zasjeda na prvo mjesto. Zanimljivo, 20th Century Fox je prvotno odobrio budget od dva milijuna dolara, ali su troškovi stalno rasli (uključujući proizvodnju cijelog seta iznova!?) da bi se zaustavili na konačna 44 milijuna!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments