10 najprodavanijih brendova ruma

0

Pravi kokteli su nezamislivi bez ruma, stoga bi svaki pravi muškarac morao dobro poznavati piće koje se u davnom 17. stoljeću prvi put počelo proizvoditi na Karibima.

 

10appleton

10. APPLETON

Ovaj brend s Jamajke ima izuzetno bogatu povijest jer je prve rumove počeo proizvoditi još daleke 1749. godine. Appleton je poznat po najstarijem rumu u prodaji, Appleton Estate 50 Years Jamaica Independence Reserve, kao i čonjenici da su imali prvog ženskog Master Blendera u svijetu! Posebna zanimljivost je da se ovi rumovi čuvaju u rabljenim Jack Danielsovim bačvama pa u konačnici rum ima okus javora i naanče uz note đumbira i grejpa.

 

09montilla

9. MONTILLA

Brazilski brend ruma dominira velikim područjem Brazila, ali unatoč tome što mu prodaja u Brazilu iz godine u godinu raste, na svjetskom tržištu mu je prodaja posljednje dvije godine u blagom padu. Ovaj je rum svjetlost dana ugledao 1957. godine, a ime je dobio po istoimenom gradu u Španjolskoj. U ovom tisućljeću predviđali su mu ulazak u top 5 svjetskih rumova ali se to nažalost nikada nije dogodilo.

 

08madira

8. MADIRA

Alkohol igra značajnu ulogu u životu Indijaca, pa stoga ne treba niti čuditi da su neki od najprodavanijih brendova alkoholnih pića iz Indije. Jedan od najpoznatijih brendova ruma također dolazi iz Indije, i to iz regije Telangana, a u vlasništvu je Tialknagara. Prije tri godine ovaj brend je bio najbrže rastući brend ruma u svijetu, da bi nakon toga neobjašnjivo počeo padati. U Indiji je treći brend, iza McDowellsa i Contesse.

 

07cacique

7. CACIQUE            

U Europi ovaj rum iz Venezuele i nije najpopularniji, samim tim i najpoznatiji, ali je zato izuzetno veliki igrač na području Latinske Amerike. Brend je osnovan 1959. godine, a danas je u vlasništvu Diagea, najvećeg imena na tržištu alkohola. Ime Cacique je inače došlo od riječi iz Arawak i Taino jezika, a u prijevodu znači – poglavica. Cacique se može pohvaliti i bogatom paletom rumova, od onih najjeftinijih do onih ekskluzivnih poput Cacique Antigua.

 

06contessa

6. CONTESSA

Contessa je među najvećim proizvođačima ruma u Indiji, a samim time i u svijetu. Svoju popularnost može zahvaliti najviše tome što ima udjela u indijskoj vojsci, ali unatoč tim privilegijama, Contessa rumovi su i izuzetno kvalitetni o čemu svjedoče i brojne nagrade. Ovo je ujedno i jedini indijski rum koji se pravi od trske što mu daje i specifičan ukus koji u sebi ima i note grožđica. Prodaja ovog ruma je u posljednje vrijeme u stalnom porastu.

 

05brugal

5. BRUGAL

Na tržitu Španjolske i Kariba uvjerljivi broj jedan je Brugal, brend iz Dominikanske republike koji je svjetlost dana prvi put ugledao 1888. godine kada je španjolski državljanin Andres Brugal Montaner iz Kube preselio u San Pedro i pokrenuo svoju proizvodnju ruma. U vlasništvu Brugala su tri destilerije, dvije u San Pedro de Macoris i jedna u Puerto Plati, a  zajedno sa druga dva brenda iz Dominikanske republike, Barcelo and Bermudez, tvori poznate BBB rumove.

 

04havanaclub

4. HAVANA CLUB

Kubanski brend je jedan od najpoznatijih na svijetu, a na broju četiri je samo zato što je njegova prodaja na velikom tržištu SAD-u sve do nedavno bila zabranjena. Brend je osnovao Jose Archebala 1878. godine, da bi ga nakon reovlucije 1959. kubanska vlada nacionalizirala. Obitelj Archebala je prvo emigrirala u Španjolsku, nakon toga i u SAD, da bi proizvodnju ruma od 1994. godine preuzela Havana Club International, tvrtka u vlasništvu kubanske vlade i Pernord Ricarda.

 

03captainmorgan1

3. CAPTAIN MORGAN

Ovaj poznati brend ruma je u vlasništvu jednog od najvećih alkoholnih konglomerata Diagea. Osnovan 1944. godine, ovaj rum je ime dobio po poznatom piratu Sir Henryju Morganu, koji je po dozvoli Britanaca u 17. stoljeću lovio neprijateljske brodove. U posljednje vrijeme, Captain Morgan je izuzetno aktivan na području bijelih rumova na kojem vlada Bacardi, kao i onom posebnih izdanja koje pokušavaju osvojiti svojim  Sherry Oak Finished Spiced Rum.

 

02bacardi

2. BACARDI

Bacardi je najveći privatni proizvođač alkohola u svijetu u vlasništvu neke obitelji, a poznat je najviše po svom izuzetno kvalitetnom rumu. Do 2003. godine Bacardijev rum se proizvodio samo za obitelj, da bi nakon toga postao komercijalan i izuzetno uspješan. Kvaliteta se postiže tako da se rum zadržava od 10 do 16 godina u bačvama od bijelog hrasta zbog čega je rum crvenkasto zlatne boje i bogata okusa, uključujući naznake sušenog voća, hrasta i vanilije.

 

01mcdowells

1. MCDOWELL’S NO.1 CELEBRATION

Najbrže rastući brend ruma u svijetu je od 1991. godine, kada je lansiran, stalno napredovao da bi konačno ove godine s trona skinuo do tada nedodirljivi Bacardi. Ovaj indijski brend u vlasništvu United Spirits Limiteda je dio McDowellove No.1 linije koja uključuje i jedan od najprodavanijih brendija na svijetu – McDowell’s No.1 Brandy. Celebration je posebno popularan i Indiji gdje se dugi niz godina natjecao s Old Monk rumom.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najtetoviraniji čovjek na svijetu

Ponosni vlasnik Guinnessovog rekorda je na tetoviranje do sada potrošio nevjerojatnih 1.150 sati   „Ljudi me često pitaju što me najviše bolilo. Ništa, jer nijedna ...