10 najbrutalnijih tajnih policija

0

Tajne su policije osnivane kako bi se većinom razračunavale s političkim neistomišljenicima, a ovih 10 je svoje zadatke obavljalo na posebno brutalne načine

 

„Režim Crvenih kmera je osnovao tajnu policiju kako bi održavali mir u Kambodži, ali se Santebal brzo pretvorio u odrede za ubijanje koji su nadzirali više od 150 koncentracijskih kampova u državi“

 

Stasi

STASI

Niti jedna policija nije bila toliko bliska s KGB-om kao Stasi, tajna policija bivšeg DDR-a. KGB i Stasi su bili toliko bliski da su dijelili urede i u Istočnoj Njemačkoj i bivšem SSR-u, te su i jedni i drugi imali povlastice u obje zemlje. Stasti je bio i jako brojan (jedan na 160 građana) pa su bez problema nadzirali sve aspekte života svog stanovništva. Osnovani 1950. godine tijekom 70-tih su se više počeli baviti psihološkim ratova i zastrašivanjem stanovništva. Raspadom DR Njemačke, raspao se i Stasi, ali tek nakon što su uništili veliki broj dosjea i spisa.

 

BatistaVan

BRAC

Još prije nego je revolucija donijela Fidela Castra na vlast, Kuba je bila teritorij na kojem je CIA imala veliki utjecaju. Upravo je američka agencija zaslužna za osnivanje BRAC-a (Buro de Represion de Actividades Comunistas), kojemu je zadatak bilo sprječavanje, otkrivanje i uništavanje komunista na Kubi, ali i fašista pa i nacista koji su prebjegli na taj otok. Nakon dolaska Castra na vlas, njihov osnivač Fulgencio Batista je prebjegao u Španjolsku a BRAC je ugašen.

 

ocrb

OCRB

The Central Office of Banditry Repression, ili skraćeno OCRB je bila tajna policija osnovana u Centralnoafričkoj Republici ranih 90-tih. Zadatak joj je bilo sprječavanje protesta i nemira koji su se počeli širiti zemljom, a OCRB je bio itekako učinkovit u svom zadatku. Stanovništvo ih se itekako bojalo pošto je OCRB imao ovlasti mučiti bilo koga bez obveze dokazivanja krivnje. Njihova omiljena metoda mučenja je bilo batinanje te odmah nakon toga tjeranje na hodanje na velike daljine.

 

Securitate

SECURITATE

Jedna od najvećih tajnih policija iza Željezne zavjese je bila rumunjska tajna policija Securitate koja je brojala čak 500.000 zaposlenika i doušnika. kak osu imali veliki broj doušnika, ništa im nije moglo promaknuti pa su kažnjavali čak i one koji su izrekli najmanju kritiku na račun vlasti. A njih su odmah „ispravljali“ mučenjima, dok bi one s težim prijestupima smaknuli bez iti malo razmišljanja. Securitate je svu svoju brutalnost najbolje pokazala sredinom 60-tih kada su ugušili puč kojim je pokušano svrgavanje vlasti. Ugašeni su dvije godine nakon svrgavanja i ubijanja diktatora Ceausescua 1989. godine.

 

5thconstabulatory

CONSTABULARY SECURITY UNIT

Za vrijeme tiranskog režima diktatora Ferdinanda Marcosa na Filipinima, osnovana je tajna policija koja je imala zadatak razračunavati se s političkim protivnicima. Predvođena svojim zapovjednikom generalom Fidelom Ramosom (koji će se kasnije okrenuti protiv Marcosa i biti predvodnik pobune kojojm je diktator zbačen s vlasti) policija je uživala mučiti zarobljenike. Poučeni od strane CIA-e, zarobljenike su držali bez sna sve dok ne bi „priznali“ svoje grijehe, nakon čega bi bih ubijali, a osakaćena tijela bacali na ulicu kao upozorenje drugima.

 

Haiti

MILICE DE VOLONTAIRES DE LA SECURITE NATIONALE

Kada je diktator Francois Duvalier došao na vlast u Haitiju, prva odluka mu je bila osnivanje  MVSN-a, tajne policije koja je imala zadatak razračunavanje sa svim njegovim protivnicima i osiguravanje njegova opstanka na vlasti. MVSN je bio strah i trepet, najviše zbog svojih metoda – silovanja, otmica i mučenja, a i ubijanja su bila česta – i to spaljivanjem i kamenovanjem. Kako bi postigli psihološki efekat trupla su ostavljali izložena. Pretpostavlja se da su odgovorni za smrt preko 60.000 ljudi.

 

Savak

SAVAK

osnovana 1957. godine od strane Shaha, iranska tajna policija SAVAK je do 1979. godine (kada je Shah revolucijom zbačen s vlasti) utjerivala strah u kostim svim političkim protivnicima vladara Irana. Iako su ubijali dosta manje nego druge tajne policije širom svijeta, SAVAK je bio poznat po svojim brutalnim mučenjima koji su uključivali elektrošokove, vađenje zuba i noktiju, polijevanje kipućom vodom i kiselinama… nakon pada režima, SAVAK je zamijenila nova služba – SAVAMA, koja je nastavila prakse svojih prethodnika.

 

santebal

SANTEBAL

Režim Crvenih kmera je osnovao tajnu policiju kako bi održavali mir u Kambodži, ali se Santebal brzo pretvorio u odrede za ubijanje koji su nadzirali više od 150 koncentracijskih kampova u državi. Najpoznatiji od njih je Toul Seng, kroz koji je između 1976. i 1978. godine prošlo 20.000 ljudi, a preživjelo samo sedam (ne sedam tisuća nego doslovno – sedam!!!). Santabel, koji je provodio naređenja Crvenih kmera je tijekom 11 godina svoje karijere odgovoran za ubojstva gotovo dva milijuna ljudi!

 

NKVD

NKVD

Sovjetski savez je imao veliki broj tajnih policija tijekom svoje povijesti, od kojih je KGB najpoznatiji, ali NKVD najzloglasniji. Brutalna tajna policija je bila desna ruka Jozefa Staljina koja je poznavala samo dva pojma – mučenje u ubijanje. NKVD je bio taj koji je osnovao i održavao zloglasne gulage u kojima su živote izgubili milijuni. Još prije početka Drugog svjetskog rata, NKVD je sve protivnike Staljina slao u gulage ili ih ubijao po kratkom postupku, a samo između 1937. i 1939. godine ubijali su u prosjeku 1.000 Sovjeta dnevno! U njihovim gulagima preko 10 milijuna stanovnika je izgubilo živote.

 

Gestapo

GESTAPO

 

Broj jedan bez premca pripada zloglasnoj Hitlerovoj policiji koja je terorizirala nacističku Njemačku tijekom 13 godina. Njihov zadatak je bilo gušenje protivnika nacističkog režima, ali i „rješavanje židovskog problema“ pa su bili jedni od predvodnika holokausta. Zamišljeni prvo kao obavještajna agencija koja je nadzirala protivnike nacizma u Njemačkoj, prerasli su u paravojnu formaciju koja je bila u nadležnosti Heinricha Himmlera, te kojoj je zadatak bio osiguravanje i nadgledanje transporta Židova u konc logore.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Leonardo DiCaprio

Radio je sa svim najvećim redateljima, ostvarivao nezapamćene uloge a žene širom svijeta, pogotovo manekenke, lude za njim     Gisele Bundchen, Bar Rafaeli, Blake ...