10 najboljih scotch viskija

0

Da bi se neki viski nazvao scotchom mora biti destiliran od smjese sladnog ječma, mora sazrijevati u drvenim bačvama od hrastovine najmanje tri godine, te mora biti iz Škotske. Ovih deset brendova su predvodnici scotch viskija koji su dobro poznati svakom ljubitelju ove vrste viskija, kao i viskija općenito.

 

10bells

10. BELL’S

Ovaj blended scotch viski je itekako dobro poznat u Velikoj Britaniji, a prodaja mu jako dobro ide i na područjima Južne Afrike, Skandinavije, Španjolske i Brazila. Nastao je još 1851. godine kada je osnivač Atrur Bell počeo spajati više single malt scotch viskija kako bi dobio konzistentniji blended viski. Bell’s je danas u rukama najvećeg svjetskog proizvođača alkohola Diagea.

 

09label5sco

9. LABEL 5

U Hrvatskoj i ne baš tako poznat, ovaj brend viskija je jedan od onih koji konstantno raste, te je dobro poznat na tradicionalnim tržištima zemalja Commonwealtha. Autentični brend scotch viskija se proizvodi u Bathagteu, samom srcu Škotske, te je jedan od onih koji najviše ulažu u digitalni marketing, zbog čega je posebno popularan među mlađim generacijama.

 

08williamlawsonsco

8. WILLIAM LAWSON’S

William Lawson, rođen 1853. godine, nikada nije vodio računa o tome kakav bi scotck viski trebao biti, već samo kakav je okus njegova viskija. Pravilo je to kojeg su se držali prije više od 100 godina, pravilo je to kojeg se drže i danas, pa je zbog toga ovaj viski drukčiji nego većina scotch viskija. Njihova web stranica je nešto što trebate vidjeti!

 

07dewars

7. DEWARS

Škotski brend, kojeg je osnovao John Dewar 1846. godine već 50 godina kasnije je bio svjetski lider u proizvodnji scotch viskija. S vremenom je izgubio prvo mjesto, ali današnji vlasnik Bacardi tvrdi da je njegov White Lebel najprodavaniji scotck viski u SAD-u. Dewars svoje kampanje najčešće vezuje uz sport, posebno ragbi pa je iznimno popularan u Australiji.

 

06famousgrousesco

6. THE FAMOUS GROUSE

Brend, koji za zaštitni znak ima crvenu divlju kokošku, je jedan od najprodavanijih u Škotskoj, još od 1896. godine kada ga je osnovao trgovac vinima Matthew Gloag. U ovaj viski se miješaju  Highland Park i The Macallan viskiji, te je od 1980. godine naprodavanije scotck viski ime u Škotskoj. Najveća prodaja se ostvaruje za vrijeme božićnih blagdana.

 

05williamgrantsco

5. WILLIAM GRANT’S

Treći najveći proizvođač scotch viskija, nakon Diagea i Pernod Ricarda, je najveći proizvođač scotch viskija koji je još uvijek u vlasništvu obitelji koja ga je osnovala – od 1887. godine. Posebna zanimljivost kod William Grant’s-a je ta da im je master blender punih 47 godina bio David Stewart, što je svjetski rekord za jednu destileriju.

 

04jbraresco

4. J&B RARE

Iako se Justerini & Brooks prvenstveno bave prodajom vina, njihov blended scotch viski je dobro poznat. Dobija se, ni više ni manje nego, od 42 scotch malt i grain viskija, a najvažniji sastojci su  Knockando, Auchroisk ai Glen Spey viskiji. Najveće tržište su im Sjeverna i Južna Amerika, Kina, Japan, Južna Koreja i Južna Afrika.

 

03chivasregalsco

3. CHIVAS REGAL

Osnovan 1801. godine u Aberdeenu, ovaj brend je u međuvremenu došao u ruke Pernord Ricarda, ali mu je i danas dom u Strathisla destilerija, jedna od najstarijih svjetskih destilerija. Chivas Regal je posebno poznat po svojim viskijima starijim od 12 godina koji su posebno popularni u Europi u Aziji. Prodaja im je u posljednjem desetljeću porasla za čak 61%.

 

02ballantinessco3

2. BALLANTINE’S

Posebno popularan na našem području, ovaj je hvaljeni proizvođač scotch viskija osnovan 1827. godine kada je farmerov sin otvorio trgovinu viskija. Ubrzo je shvatio da miješanjem više viskija može postići bolji proizvod, a danas se Ballantineov viski proizvodi od više od 50 viskija! Ballantine’s je danas u vlasništvu Pernord Ricarda.

 

01johnniewalkersco

1. JOHNNIE WALKER

Ne samo da je najveći proizvođač scotch viskija na svijetu, nego je i Johnnie Walker legendarno ime, sinonim za viskije! Originalno iz Kilmarnocka, Johnnie Walker je od male trgovine otvorene 1820. godine, prerastao u najvećeg globlanog igrača, danas u vlasništvu Diagea, koji godišnje proda nevjerojatnih 130 milijuna boca!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Je li Bar Rafaeli najsexy žena svijeta?

Čitatelji Maxima proglasili su je najsexy ženom na planeti   Izraelski super model Bar Rafaeli najseksipilnija je žena na svijetu, tako barem tvrde čitatelji Maxima ...