10 najboljih adaptacija Stephena Kinga

0

Romani popularnog pisca su doživjeli brojne filmske adaptacije, a mi vam donosimo 10 najboljih prema poznatoj stranici Rotten Tomatoes

 

„Koliko maturalna zabava može poći krivo pokazao nam je Stephen King svojom pripovijetkom, a Brian de Palma svojim filmskom adaptacijom“

 

10-1408

10. 1408

2007

Na papiru ovaj film nije trebao uspjeti jer je riječ o ekranizaciji pričice o duhovima iz jedne jedine sobe. Ali, film predvođen Johnom Cusackom se pokazao kao odličan jezivi uradak. Ujedno je ovaj film pokazao da Kingove adaptacije mogu biti uspješne i u novom stoljeću, jer su sve najuspješnije snimanje 80-tih godina!

Zanimljivost: Sjekira koju koristi vatrogasac u posljednjoj sceni je potpuno ista sjekira koju je Jack Nicholson koristio u Isijavanju.

 

9zelenamilja

9. ZELENA MILJA

1999

Jedan od neuobiačjenijih Kingovih romana, kasnije i filmova, je Zelena Milja, koja je oduševila ne samo pričom već i fantastičnim ulogama Toma Hanksa, ali prije svega i Michaela Clarke Duncana. Unatoč tome što ovaj film u dijelovima donosi i nadnaravnu priču, ona osnova – o čovjeku koji čeka izvršenje smrtne kazne, je nešto što je svakog gledatelja jednostavno moralo dirnuti!

Zanimljivost: Svaki put kada bi se Stephen King pojavio na setu Tom Hanks je „ostajao“ u ulozi Paula Edgecomba, pretvarajući se i dalje da je zapovjednik odjela zatvora.

 

8doloresclaiborne

8. DOLORES CLAIBORNE

1995

Psihološki triler snimljen prema adaptaciji Kingove priče iz 1992. godine je druga adaptacija u kojoj glavnu ulogu igra Kathy Bates (prva je Misery). Dolores Claiborne je optužena za ubojstvo žene koju je čuvala, a na policiji počinje svoju priču (njezina priča je u radnja filma). Da nije bilo filma Misery, uspijeh ovog filma bi vjerojatno bio veći, jer dva puta gledati Bathes u gotovo istoj ulozi je ipak previše.

Zanimljivost: Stephen King je lik Dolores Claiborne osmislio prema Kathy Bates koja ga je inpresionirala na snimanju filma Misery.

 

7tajnesalema

7. TAJNE SALEMA

1979

Tipični horror iz Kingove mašte mnogi su poznati redatelji pokušavali adaptirati na veliki ekran, ali su svi odreda odustajali smatrajući zadatak nemogućim. A tada se 1979. godine pojavio Tobe Hooper, majstor horrora, koji je između Teksaškog masakra motornom pilom i Poltergeista odlučio snimiti Tajne Salema. I ne samo da je snimio, nego je svojim talentom za podizanje jezive atmosfere, napravio odličan posao!

Zanimljivost: Inspiraciju za knjigu King je dobio nakon gledanja Drakule i razmišljanja što bi bilo kada bi vampiri došli u SAD.

 

6misery

6. MISERY

1990

Itekako cijenjeni film iz 90-tih nam donosi priču o poremećenoj ženi koja nakon nesreće zatoči svog idola, slavnog pisca. Misery nije klasični Kingo vhorror u kojem se pojavljuju duhovi i čudovišta, ali je psihološki triler koji graniči s horrorom. Filmska adaptacija je uspjela najviše zahvaljujući fenomenalnoj ulozi Kathy Bates koja je oduševila kao poremećena bolničarka.

Zanimljivost: Misery je trebala biti pretvorena u predstavu na Broadwayu s Juliom Roberts, ali je ideju stopirao sam King.

 

5mrtvazona

5. MRTVA ZONA

1983

Mrtva zona, film o detektivu koji koristi svoje novootkrivene psihološke sposobnosti kako bi riječio slučajeve, nije horror već više psihološki triler. Iako ne prati strogo originalnu Kingovu priču iz 1979. godine, scenarist Jeffrey Boam je dobio pohvale od samog Kinga koji je smatrao da je Boam, čiji je scenarij prvotno odbijen, svojim promjenama čak poboljšao cijelu priču!

Zanimljivost: Kako bi trzaji glavnog lika u najvažnijoj sceni bili realniji, redatelj Cronenberg je iza kamere ispalio par ćoraka iz revolvera. Bila je to ideja samog Christophera Walkena.

 

4shawshank

4. ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU

1994

Svi mi Kinga smatramo piscem horror pričica, ali King je imao i pričica i knjiga s temama koje nemaju veze s horrorom, a Iskupljenje u Shawshanku je jedna od takvih najuspješnijih. Iako nije dobro prošao u kinima (nije povratio niti uloženo), film je nagrađen sa čak sedam nominacija za Oskara, nakon čega su ljudi i obratili pažnju na ovo izvrsno dijelo Franka Darabonta, te se danas smatra jednim od najboljih filmova 90-tih.

Zanimljivost: Scena razgovora Andyja i Reda, za vrijeme koje Red baca baseball loptu, je snimanja punih devet sati. Idući se dan Freeman na snimanju pojavio s oteklom rukom u longeti.

 

3ostaniuzmene

3. OSTANI UZ MENE

1986

Ekranizacija kratke pričice, čije je originalno ime Tijelo promijenjeno nakon što su smatrali da previše asocira na seks, je jedan od najboljih filmova o odrastanju ikada snimljenih. Kada se okupi ekipa talentiranih mladih glumaca (Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman i Kiefer Sutherland) predvođena odličnim redateljem Robom Reinerom, rezultat je jednostavno moralo biti nešto što se danas smatra – kultnim filmom.

Zanimljivost: Kako bi ostao uživljen u ulogu nasilnika Kiefer Sutherland je i van snimanja „teorirzirao“ Wheatona, Phoenixa i Feldmana.

 

2carrie

2. CARRIE

1976

Koliko maturalna zabava može poći krivo pokazao nam je Stephen King svojom pripovijetkom, a Brian de Palma svojim filmskom adaptacijom. Ovaj izuzetno uspješan horror o djevojci koja doživi poniženje na maturalnoj zabavi da bi nakon toga počela s krvavom osvetom, nagrađen je čak i sa dvije nominacije za Oskara za vodeći glumački par Sissy Spacek i Piper Laurie. Scena krvlju oblivene Carrie je kultna horror scena.

Zanimljivost: Nakon što joj je Brian de Palma savjetovao da scenu krvarenja ispod tuša odglumi kao da ju je udario automobil, Sissy Spacek je savjet zatražila od supruga kojega je kao dijete pregazio automobil.

 

1isijavanje

1. ISIJAVANJE

1981

Bez ikakve sumnje, unatoč tome što je Isijavanje imalo dvije nominacije za Zlatnu malinu (režija i glavna ženska uloga) riječ je o kultnom filmu. Kubrickova ekranizacija iz 1981. godine, o nadnaravnim događanjima koja prolazi obitelj u hotelu koji je zameten snijegom, će najviše ostati zapamćena po fantastičnoj ulozi genijalnog Jacka Nicholsona, ali na trenutke i prilično jezivim scenama. Zanimljivo, sam King nije oduševljen filmom!

Zanimljivost: Kako je u to vrijeme prikazivanje krvi u traileru bilo zabranjeno, Kubrick je uvjerio cenzorski odbor da je krv koja se cijedi iz lifta ustvari zahrđala voda.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Alessandra Ambrosio

Ambrosio je još jedan dokaz da najljepše žene svijeta „rastu“ u Brazilu     Brazil – zemlja nogometa, sambe, plaža i supermodela! Ukoliko želite nekome ...