10 najbogatijih mladih milijardera

0

Oni su uspješni, inteligentni, mlađi od 40 godina i nevjerojatno bogati

 

Zuckerberg

MARK ZUCKERBERG

Država: SAD

Godine: 28

Bogatstvo: 19,0 milijardi $

Kako se obogatio? Svatko tko je pogledao Fincherovu Društvenu mrežu, zna kako je nastao Facebook, i da je Zuckerberg, unatoč tome što osnovna ideja nije bila njegova, najzaslužniji za rađanje i razvoj ove društvene mreže. Prije izlaska na burzu, bogatstvo mladog biznismena se procjenjivalo na nevjerojatnih 17,5 milijardi dolara da bi se nakon toga gotovo prepolovilo. Svijet je počeo sumnjati u njegov potez ali se Zuckenbergova odluka pokazala ispravnom kada su dionice počele drastično rasti.

 

Huiyan2

YANG HUJIAN

Država: Kina

Godine: 30

Bogatstvo: 7,2 milijardi $

Kako se obogatila? Yeung Kwok Keung je 2007. godine prebacio 70% dionica agencije nekratninama Country Garden Holdings na svoju tada 23-godišnju kćer. Yang je završila studij u Ohiu gdje je diplomirala marketing i logistiku, te je pomogla novom uzletu tvrtke koja sada, osim prodaje nekretnina, nudi svojim kupcima čak i kredite!

 

Duncan

SCOTT DUNCAN

Država: SAD

Godine: 29

Bogatstvo: 5,5 milijardi $

Kako se obogatio? Kada je Dan Duncan 1968. godine osnovao Enterprise Products imao je samo jedan kamion, a danas je, zahvaljujući naftovodima po cijelom SAD-u, obitelj Duncan jedna od najmoćnijih u državi! Prije tri godine, Dan Duncan je prebacio tvrtku na sina i tri kćeri, od čega je Scott dobio najveći dio naftovodnog carstva.

 

Moskovitz

DUSTIN MOSKOVITZ

Država: SAD

Godine: 27

Bogatstvo: 5,2 milijarde $

Kako se obogatio? Još jedan milijarder povezan s Facebookom je Zuckerbergov cimer s Harvarda, koji je napustio fakultet kako bi bio Zuckerbergov predsjednik inženjeringa u Facebooku. Prije pet godina je napustio Facebook kako bi pokrenuo vlastitu softversku tvrtku Asana, a u međvremenu je prodao i svojih 1% dionica najpoznatije društvene mreže.

 

Saverin

EDUARDO SAVERIN

Država: Brazil

Godine: 30

Bogatstvo: 2,6 milijarde $

Kako se obogatio? Simpatični Brazilac, koji je došao iz bogate obitelji, je 2004. na Harvardu, zajedno sa Zuckenbergom osnovao Facebook, te je bio i prvi investitor u projekt. Njegov udio je prvo pao na 30%, a nakon serije tužbi između Zuckerberga i njega na samo 5%. Saverin je kasnije prodao svoj udio u Facebooku, preselio se u Singapur gdje je investitor u različite projekte poput iPhone aplikacije Qwiki i online sredstva za verifikaciju plaćanja Jumio.

 

Parker

SEAN PARKER

Država: SAD

Godine: 32

Bogatstvo: 2 milijarde $

Kako se obogatio? Parker je imao samo 19 godina kada je suosnovao Napster i bio prvi predsjednik Facebooka. Iako je Napster bio najbrže rastući poslovni pothvat svih vremena, nakon brojnih tužbi je ugašen ali je Parker nastavio ciljati visoko. Jedan je od osnivača investicijske tvrtke Founders Fund, te je glavni investitor u švedsku glazbenu platformu Spotify. Veliki je borac za legalizaciju marihuane, ali i većih poreza za bogate.

 

Pera

ROBERT PERA

Država: SAD

Godine: 34

Bogatstvo: 1,9 milijardi $

Kako se obogatio? Bivši Appleov zaposlenik se 2005. godine „odmetnuo“ i osnovao vlastitu tvrtku Ubiquiti Networks. Ovaj komunikacijsko-tehnološki koncern se bavi razvojem wireless tehnologije te omogućavanjem pristupačnog interneta u zemljama u razvoju. Prije dvije godine Ubiquiti Networks je izašao na burzu pa je Peru postao jedan od najbogatijih mladih ljudi na svijet. Kao nagradu za dobar posao kupio si je NBA momčad Memphis Grizzlies.

 

VonThurn

ALBERT VON THURN UND TAXIS

Država: Njemačka

Godine: 28

Bogatstvo: 1,5 milijardi $

Kako se obogatio? Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel je, kao 12. princ od Thurna und Taxisa, u Forbesov klub milijardera ušao sa samo osam godina! Pohađao je srednju školu u Rimu nakon čega je studirao teologiju i ekonomiju na svaučilištu u Edinburghu. Posjeduje 30.000 hektara šume u Njemačkoj te veliku kolekciju vrijednih umjetnina. Živi u obiteljskom dvorcu, a veliki je zaljubljenik u auto utrke.

 

AHariri

AYMAN HARIRI

Država: Libanon

Godine: 33

Bogatstvo: 1,3 milijardi $

Kako se obogatio? Jedan od petero djece ubijenog libanonskog predsjednika Vlade Rafika, nasljedio je veliko novac, ali ga je za razliku od sličnih slučajeva znao sačuvati i investirati u nove stvari. Ayman rukovodi savjetom konglomerata Saudi Ogera u kojem je na čelu odjela za izgradnju. Također, nadgleda i poslovanje južnoafričkog mobilnog operatora 3C Telecommunications.

 

FHariri

FAHD HARIRI

Država: Libanon

Godine: 31

Bogatstvo: 1,3 milijardi $

Kako se obogatio? Mlađi brat Aymana je također znao kako iskoristiti novac koji je nasljedio od ubijenog oca. U Parizu je završio arhitekturu pa danas gradi zgrade po Beirutu. Vlasnik je na Bliskom istoku popularne TV postaje Future TV, a zahvaljujući bogatstvu, ugledu i izgledu jedan je od najpoželjnijih neženja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Mogu li dugi treninzi biti štetni?

Misleći da imam dovoljno kondicije i snage često ignoriramo potrebu odmora između serija i vježbi, a kako to utječe na naše tijelo?   „U ovom ...