10 najbogatijih milijardera na svijetu

0

Osam muškaraca i dvije žene s ove liste doslovno ne znaju gdje bi s novcem!

 

10Grosvenor

10. Gerald Cavendish Grosvenor

13,1 milijardi dolara

Gerlad Cavendish Grosvenor, 6. vojvoda od Westminstera, vlasnik brojnih nekretnina i Grosvenor Groupa je najbogatiji britanski plemić (i Britanac općenito) – bogatiji čak i od kraljice Elizabeth! Osim što je njegova tvrtka najveći ulagač u nekretnine na Otoku, Grosvenor je osobno vlasnik brojnih zemljišta, kako u Britaniji, tako i po Europi (samo u Španjolskoj ima 32.000 hektara).

 

09jianlin

9. WANG JIANLIN

15,9 milijardi dolara

Najbogatiji Kinez rođen je u siromašnoj obitelji, ali je za vrijeme provedeno u vojsci pokazao svoje sposobnosti pa mu je u njegovoj 35. godini dano da upravlja Wandom, državnom tvrtkom. Od tada Jianlnin strelovito kreće prema vrhu, pa danas u svom vlasništvu ima 75 robnih kuća, 85 trgovačkih centara te 52 hotela s pet zvijezdica!

 

08rienhart

8. Gina Rinehart

18.6 milijardi dolara

Najbogatija državljanka Australije je Hancock Prospecting nasljedila od svog oca, ali je obiteljski rudarski posao proširila i na naftu i plinove! Poduzetna Australka tu ne misli stati pa je tako pred zaključenjem posla vrijednog sedam milijardi dolara kojim će dodatno razviti iskopavanje željeza. Poznata je i po kontroverznim političkim razmišljanjima, pa je tako australsku vladu nazvala socijalistima.

 

07Schwarz

7. DIETER SCHWARZ

21 milijardu dolara

Dieter Schwarz je Schwarz-Gruppe nasljedio 1977. godine od svog oca Josefa, a u njegovom vlasništvu su dva nama dobro poznata imena – Lidl i Kaufland. Osim po bogatstvu, poznat je i po humanitarnom radu, najviše donacijama vrtićima. Schwarz jako drži do svoje privatnosti, te ga se jako rijetko može vidjeti u javnosti.

 

06abami

6. MUKESH AMBANI

23,8 milijardi dolara

Predsjednik i najveći dioničar Reliance Industries Ltd, indijske najuspješnije tvrtke, je svoj bogatsvo stekao rafinerijama nafte i plinovodima. Ambanija smatraju izuzetno kontroverznim poduzetnikom protiv kojega je trenutno podignuta i optužnica zbog korupcije. Mnogi smatraju da upravo on iz zaleđa upravlja indijskom vladom.

 

05Thomson

5. DAVID THOMSON

24,1 milijarde dolara

Treća generacija obiteljskog biznisa Thomson-Reuters Corporation, David Thomson je pravi vladar medijskog prostora u Kanadi. I dok drugi mediji većinom bilježe tendenciju pada, David Thomson je prošle godine svojoj tvrtki donio porast od 20%. Kao i Schwarz, i Thomson, jako rijetko daje intervjue i najviše voli svoju privatnost.

 

04bettencourt

4. LILIANE BETTENCOURT

38,1 milijarde dolara

Sve do nedavno Liliane je bila na čelu L’Oreala, a sada ju je nasljedio njezin unuk Jean-Victor Meters. Bettencourt više nije ni najbogatija žena svijeta, ali njezin udio u L’Orealu će joj svejedno i u budućnosti donositi sasvim dovoljno novaca za luksuzni život. Bettencourt se inače puvukla sa čelne pozicije jer pati od demecije.

 

03ortega

3. AMANCIO ORTEGA

60,8 milijardi dolara

Poduzetni Ortega je počeo kao skladištar u jednoj trgovini odjeće, a završio je kao CEO Inditex, superuspješne tvrtke koja u svom vlasništvu ima i brandove poput Zare. Ortgea danas više nije CEO, ali posjeduje 60% dionica tvrtke. Njegovom bogatstvu treba dodati i vlasništvo 26 nekretnina ukupne vrijednosti pet milijardi dolara!

 

02gates

2. BILL GATES

79,6 milijardi dolara

Iako već šest godina nije na čelu Microsofta, Bill Gatesova kompanija mu još uvijek donosi brdo novaca. Međutim, osim što je uspješan biznismen, Gates je i veliki filantrop koji najveći dio svog bogatstva daje u humanitarne svrhe, a zajedno sa suprugom Melindom vlasnik je mnogobrojnih humanitarnih zaklada.

 

01slim

1. CARLOS SLIM

80,5 milijardi dolara

Carlos Slim bi uskoro mogao izgubiti primat u svijetu pošto njegove dvije najvažnije tvrtke, Minera Frisco i America Movil, bilježe gubitke. Ipak, unatoč tome, rudarska industrija i telekomunikacije i dalje meksičkom milijarderu donose enormne prihode. Slim ujedno ima dionice u The New York Times Co. te drugim uglednim američkim tvrtkama.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Yvonne Strahovski

Australska glumica koja jednostavno osvaja svojom prirodnom ljepotom i prekrasnim osmijehom     Postoje žene koje s mnogobrojnih naslovnica naprosto hipnotiziraju svojim životinjskim seksipilom i ...