10 mjesta koje morate posjetiti prije smrti

0

Ugledni izdavač turističkih vodiča Lonely Planet je nedavno uz pomoć stručnjaka i novinara  napravio listu 500 mjesta koje trebate posjetiti prije smrti. Među 500 top destinacija našle su se i tri hrvatske destinacije – stari dio Dubrovnika, Dioklecijanova palača te Plitvička jezera. Lonely Planet svih 500 destinacija donosi u svojoj novoj knjizi, a svi ljubitelji putovanja bi, prema njihovom mjestu, prije svih trebali posjetiti ovih deset mjesta.

 

10ajasofija

10. AJA SOFIJA, TURSKA

Aja Sofija je remek-djelo bizantske arhitekture i najveća crkva u nekadašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Crkva Svete mudrosti je uništena u požaru usred Nikine pobune u 6. stoljeću, ali ju je bizantski car Justinijan I. ponovo izgradio za samo pet godina. Prvotno izgrađena kao crkva bizantskih careva u 15. stoljeću je prenamijenjena u džamiju, da bi 1935. godine pretvorena u muzej.

 

9alhambra

9. ALHAMBRA, ŠPANJOLSKA

Alhambra je palača posljednjih muslimanskih vladara Španjolske – Maurskih Nasrida, a sagrađena je uglavnom u 13. i 14. stoljeću i jedina je islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta. Crveni grad, kako u prijevodu znači njezino ime jer je građena od crvene opeke, je doslovno mali grad koji se prostire oko 800 metara prateći vrh brežuljka koji gleda na Granadu. Najspektakularniji su dio kompleksa Nasridske palače, prije svega palača Comares s dvorištem i Lavlja palača s dvorištem.

 

8iguazu

8. SLAPOVI IGUAZU, BRAZIL – ARGENTINA

Jedni od najspektakularnijih vodopada nalaze se na granici između Argentine i Brazila, te se sastoje od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. Prema legendi nastali su nakon što se Bog namjeravao oženiti prelijepom djevojkom Naipí, no ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom Tarobá u kanuu. U gnjevu, bog je rascijepio rijeku stvorivši vodopad, osudivši ljubavnike na vječni pad. U 16. stoljeću otkrio ih je španjolski konkvistador Alvar Nunez Cabeza de Vaca.

 

7koloseum

7. KOLOSEUM, ITALIJA

Najpoznatije mjesto u Rimu je dobilo ime po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra. Čak 60.000 gledatelja se moglo skupiti u njemu kako bi gledali gladijatorske borbe, a kada bi se arena napunila vodom održavale su se čak i pomorske bitke! Gradnja je počela 72. godine za vrijeme cara Vespazijana, a dovršena je desetak godina kasije za vrijeme vladavine njegova sina Domicijana.

 

6grandcanyon3

6. GRAND CANYON, SAD

Grand Canyon je pravo čudo prirode koje je milijunima godina stvorila rijeka Colorado. Prostire se na gotovo 5.000 kvadratnih kilometara, dug je 446 km te je na mjestima dubok čak 1.600 metara! Sastavni je dio jednog od najstarijih nacionalnih parkova u SAD-u, te se nalazi na listi sedam svjetskih čuda prirode, a dio je UNESCO-ve liste mjesta svjetske baštine još od 1973. godine. Posebno atraktivnim se smatraju izlasci sunca na ovom stvarno veličanstvenom mjestu.

 

5tajmahal

5. TAJ MAHAL, INDIJA

Jedna od najpoznatijih svjetskih građevina podignutih u znak ljubavi je indijski Taj Mahal koji je Maharadža Jahan Shah izgradio u slavu svoje supruge perzijske princeze Mumtaz Mahal koja je preminula na porodu. Za palaču od bijelog mramora, biser mogulske arhitekture i građevinu na UNESCO-vom popisu svjetske baština, mnogi pogrešno misle da je Taj Mahal, koji je u stvari integrirani kompleks struktura.

 

4velikikineskizid

4. VELIKI KINESKI ZID, KINA

Zid dug 10.000 lia, kako u prevodu znači njegovo kinesko ime, je službeno dug 8.851 km, iako se smatra da je originalno bio duži još 500 km. Obujmom i masom Veliki kineski zid je najveća građevina na svijetu a može se vidjeti čak i iz svemira! Njegova je gradnja počela još u 7. stoljeću p.n.e., a najveći dio zida je napravljen u vrijeme dinastije Ming. Svrha Zida je bila obrana od naroda sa sjevera, pa se na njemu nalazi čak 25.000 promatračkih kula.

 

3machupicchu

3. MACHU PICCHU, PERU

Sveti grad Inka se nalazi u najvišem dijelu istočnih Andi na visini od 2.350 metara. Vjerojatno izgrađen početkom 14. stoljeća, ostao je neotkriven sve do 1911. godine. Površine 34.500 hektara, Machu Picchu je bio napušten prije nego su ga osvojili Španjolci pa su i danas neka pitanja ostala neodgovorena – je li služio kao zamak, zvjezdarnica, sveti grad ili utočište za cara? Zašto su ga Inke izgradili, a potom napustili za manje od jednog stoljeća?

 

2velikikoraljnigreben

2. VELIKI KORALNI GREBEN, AUSTRALIJA

Najveći koraljni greben na svijetu se nalazi u Koraljnom moru te se proteže 2030 km duž ruba kontinentalnoga šelfa sjeveroistočne Australije, na ukupnoj površini od 344 km2. Jedno od sedam svjetskih čuda prirode, prema CNN-u, se sastoji od preko 3.000 koraljnih grebena i 900 otoka te se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Nažalost, jednu od najljepših ronilačkih destinacija ugrožava globlano zatopljenje.

 

1angkorwat

1. ANGKOR WAT, KAMBODŽA

Najveća vjerska građevina s više od dva kvadratna kilometra na svijetu je skup više od 1.000 hramova, a nalazi se 240 km od glavnog grada Kambodže Phnom Penha. Najvećim dijelom je sagrađen u 12. stoljeću u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II. Na jeziku Kmera Angkor znači grad, a wat – hram. Koliko ovo mjesto znači za Kambodžu, najbolje govori to što se nalazi na njihovoj zastavi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Svjetsko prvenstvo u seksu

Tko ima najbolji seks, tko je najizdržljiviji, a tko voli – varati?   Čak i ako niste toliko zainteresirani za Svjetsko prvenstvo u nogometu, vjerojatno ...