10 inovacija koje mijenjaju navike i način života

6

Nije problem pronaći što je zapravo izum po svojoj definiciji. To bi bilo neko novo rješenje tehničkog problema čija je novost definirana i potvrđena službenim dokumentom nekog od nacionalnih ili međunarodnih ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva. Takvo je tijelo u nas Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Tamo ćemo pronaći i razliku između inovacije ili izuma.

 

POKAZATELJ NAPRETKA

Kada se govori o inovacijama, velika većina ljudi pod time podrazumijeva tehnološke inovacije. Najčešća posljedica ovakvog razmišljanja jest poistovjećivanje termina izum i inovacija. Izumi podrazumijevaju stvaranje novih ideja ili znanja u cilju rješavanja određenog tehničkog problema i ne moraju nužno biti povezani s komercijalizacijom.

Čak ni vrlo kvalitetni i inventivni izumi ne moraju nužno biti uspješno komercijalizirani, odnosno postati inovacija, tumači se u DZIV-u. Inovacije, međutim, jesu pokazatelj koliko je neko društvo napredno. No činjenica je da tehnologija doista vrlo snažno stimulira rast broja prijava patenata. Od svih oblika intelektualnog vlasništva uz tehnološke inovacije najčešće se veže upravo patent. Upravo se njime štiti bit tehnoloških inovacija – izum. Izum je, prema Državnom zavodu, temelj razvoja tehnološke inovacije i može se odnositi na novi i inventivni proizvod ili proizvodni postupak te na novu i inventivnu primjenu postojećih proizvoda ili postupaka.

Već 2012. zabilježen je najveći rast prijava u 18 godina. World Intellectual Property Organisation krovna je takva institucija u svijetu. Prema njezinim podacima, te 2012. godine prijavljeno je 2,35 milijuna patenata u svijetu. Takav se trend nastavio do danas. Podaci WIPO-a za 2014. godinu govore o tome da je podneseno 2,7 milijuna prijava patenata u svijetu. Čini se kako je nositelj svjetskog napretka u tom smislu Kina. Tamo ih je podneseno koliko u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu zajedno. Ne čini se kako će taj trend jenjati. Inovacije, odnosno izumi postali su poželjna roba i za globalne medije. Vjerojatno nema važnije publikacije, bilo tiskane bilo digitalne, koja se nije barem jednim dijelom pozabavila važnijim inovacijama prošle godine. A njih je doista bilo svakojakih. I nisu sve bile bez uporabne vrijednosti, a bilo je i dosta onih za koje smo mislili kako su tek plod mašte onih među nama sa slobodnijim umom.

 

ELEKTRONIKA I ROBOTIKA

Ne treba posebno isticati kako je velika većina inovacija povezana s potrošačkom elektronikom, no u novije vrijeme i robotikom. Sada već imamo i robote “za po doma” poput MeccanoMeccanoida G15 KS s kojim, barem do neke mjere, možete i razgovarati. Dobili smo i najmanju 4K kameru do sada. Pa onda i Samsungove SUHD televizore koji nude najoštriju sliku do sada po znatno nižoj cijeni, a tajna im je u nanokristalima koji su najvažniji element matrica njihova ekrana.

Neke su inovacije dospjele iz vojne u civilnu uporabu poput Tri Fana 600, zrakoplova koji može uzletjeti vertikalno. Onda je tu i ponešto ozbiljnije, primjerice stilben, kristal koji može otkriti radijaciju, a kad je otkrije, zasja i promijeni boju u ružičastu. Inovacija je doista bilo bezbroj, a mi vam donosimo izbor 10 onih za koje mislimo da ćete u njima prepoznati najvišu upotrebljivost.

 

INOVACIJE UZ KOJE ĆE ŽIVOT BITI DRUKČIJI

Aero Mobil 3.0 – avion koji se pretvara u automobil. O. K., ovo nije sasvim novo, ali je vrlo blizu da postane komercijalno. Češka novotarija doživjela je svoju treću iteraciju. Najavljeni početak prodaje malo je zaštekao – srušio se sredinom 2015.

Tanya Heath – iz štikli u balerinke. Kanadska dizajnerica Tanya Heath uspjela je ženski san pretvoriti u stvarnost. Nakon pritiska na dugme sa štikli će dame skinuti potpetice i one će postati – balerinke! A uz to još i dobro izgledaju.

Artiphon instrumentom svi sviraju. Ovdje je nebitno jeste li iskusan glazbenik ili vam je oduvijek želja da jednom svirate. Artiphonov instrument dobar je i za jedne i za druge. Elektronički će instrument po potrebi biti bas, gitara ili klavir. Odsvirat će bilo koju notu koju dotaknete.

Vibram Furoshiki – tenisice koje se omataju oko noge. Već otprije znamo za Five Fingers, minimalističku tenisicu talijanskog izumitelja Vitalea Bramanija. No lani je njegov pristup iskoristio japanski dizajner Masaya Hashimoto. On je napravio tenisicu koja će vam se omotati oko noge – Furoskihiki.

Samsungov “prozirni” kamion. Nije nešto na što smo se naviknuli od ove korejske tvrtke. Samsungov (!?) kamion ima kamere sprijeda koje snimljeno projiciraju na ekrane stražnjeg dijela. Tako vidite što se događa ispred kamiona.

TZOA Enviromental Tracker govori vam kakav je zrak. Prenosivi analizator zraka u svakom će vam trenutku preko aplikacije javiti što zapravo udišete.

Pangtelligent – tava koja vas uči kuhati. Niste li vični kuhanju, rješenje je Pantelligent. To je tava povezana sa smartphone-aplikacijom. Obavijestit će vas kada okrenuti odrezak ili prekinuti pečenje.

Saddle Baby – tate više neće boljeti ramena.Stolac ili sedlo, kako hoćete, dizajniran je tako da vas ne bole leđa, ali i da budete sasvim sigurni da mališan neće pasti. Usput ćete odmoriti i ruke.

Pipa Simin Qiu štedi i oblikuje umjetnička djela. Londonska dizajnerica izumila je slavinu koja uz pomoć ugrađene turbine smanjuje potrošnju vode za 15 posto. No, isto tako pri otvaranju vodu oblikuje u prekrasne ornamente.

Microsoft Hololens – neka predmeti dobiju smisao. Velika je “furka” virtualna stvarnost, predmetima u okolini dat će holograme i podatke.

 

Nagradna igra:

Komentirajući ovaj tekst možete osvojiti i vikend boravak u Dubrovniku! Povodom našeg 10. rođendana pripremili smo nagradnu igru u kojoj će najsretniji čitatelj osvojiti vikend boravak u prelijepom Grand Hotelu Park u Dubrovniku.  Tijekom iduća dva tjedna komentirajte neki od naših tekstova na našoj web stranici, a svakim komentarom imate jedan ulaz u nagradnu igru. U petak, 11. ožujka, nasumičnim izborom netko od vas će moći početi planirati put za Dubrovnik.

Pri komentiranju vodite računa da napišete ispravan mail, kako bi vas mogli kontaktirati, te da komentar na tekst bude smislen. Jednostavne komentare, samo radi sudjelovanja a koji u biti nemaju veze s tekstom, nećemo uvažavati za ovu nagradnu igru. Također, moramo istaknuti da samo vaš prvi komentar na našoj stranici traži odobrenje administratora (kako bi spriječili spamove), a nakon toga možete komentirati bez ikakvih autorizacija.

Sretno!

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

6 comments

  1. Marko 2 ožujka, 2016 at 11:56 Odgovori

    Sve je to zanimljivo, ponekad me plaši sama misao na to što sve budućnost nosi. Kao favorita bi izdvojio kamion koji projicira na zadnji dio što se događa ispred njega.

  2. Miroslav 3 ožujka, 2016 at 22:44 Odgovori

    I ja se bavim tehnologijom… ekološkom tehnologijom – svaki problem otpadnih voda je drugačiji, svaki projekt je inovativniji…

  3. Yasmy 10 ožujka, 2016 at 01:12 Odgovori

    Jako mi se sviđa ideja da se štikle pretvaraju u balerinke pritiskom na dugme,ali vjerojatno je jeftinija solucija nositi balerinke u torbi.

Post a new comment

10 najboljih MMA boraca današnjice

Uhvatili smo se nezahvalnog posla i pokušali napraviti listu najboljih boraca u MMA s današnjim danom   „Da bi postao rekorder po broju dana na ...