10 filmova s inovativnim specijalnim efektima

0

Specijalni efekti u ovim filmovima su promjenili filmsku industriju, te su gledateljima pružili sasvim novi užitak gledanja filmova

 

PUT NA MJESEC (1902)

U vrijeme kada se pojavio ovaj film ljudi su još u panici bježali pred nadolazećim vlakom na platnu, stoga ne treba čuditi koje je oduševljenje, pa čak i zaprepaštenje, uzrokovao Geogres Melies. Bivši iluzionist, a tada redatelj, je napravio za to vrijeme neviđenu iluziju koja je ljude ostavljala bez teksta. Danas, scena Mjeseca s metkom u oku možda izgleda smiješno, ali za to vrijeme je bila desetljećima ispred svog vremena!

 

 

KING KONG (1933)

Mnogi smatraju da je povijest blockbustera baziranih na specijalnim efektima počela upravo s King Kongom! Stop-motion animacija je postojala i prije King Konga, ali nikada prije nije izgledala toliko uvjerljivo i uspješno kao u filmu  Meriana C. Coopera i Ernesta B. Schoedsacka. Naravno, za današnje standarde strašna divovska gorila izgleda plastično i smiješno, ali u 30-tim godinama prošlog stoljeća gledatelji nisu vidjeli ništa slično, pa su iz kina izlazili oduševljeni, ali i prepadnuti.

 

 

2001: ODISEJA U SVEMIRU (1968)

Do 1968. godine SF žanr nitko nije shvaćao ozbiljno, a tada se pojavio Stanley Kubrik i zauvijek promjenio doživljaj gledanja „svemirskih filmova“. Uz pomoć gurua za specijalne efekte, Douglasa Turnbulla, Kubrick je nekoliko godina proveo eksperimentirajući sa specijalnim efektima kako bi putovanje u svemir prikazao što realističnijim. Ujedno je prvi koristio računala koja su upravljala kamerama pri snimanju modela, pa ga mnogi zovu pionirom modernih specijalnih efekata.

 

 

RATOVI ZVIJEZDA IV-VI (1977-1983)

Originalna trilogija Ratova zvijezda nije samo promjenila industriju specijalnih efekata, već i cijelu filmsku industriju. Kada se pojavio prvi dio 1977. godine, Lucas je gledateljima donio nešto o čemu su mogli samo sanjati. Nakon prvih Ratova zvijezda (odnosno četvrtih) scene borbi, aliena i svemirskih brodova više nikada nisu izgledale isto! Specijalni efekti su, zahvaljujući Lucasu, postali važna i tražena industrija, što je dovelo do otvaranja prve tvrtke za efekte – Industrial Light & Magic.

 

 

TKO JE SMJESTIO ZECU ROGERU? (1988)

Kombiniranje crtanih likova i pravih glumaca je bilo napravljeno i prije filma Roberta Zemeckisa, ali nitko to nije napravio u cjelovečernjem filmu, i tako uspješno kao Zemeckis čiji je film 1988. godine postao pravi hit. Zemeckis je i prvi koji je koristio snimanje glumca pred plavim platnom te naknadno ubacivanje pozadine, nešto što je danas normalna praksa. Mnogi su ovaj film smatrali osuđenim na neuspijeh, ali Tko je smjestio zecu Rogeru? je na kraju po zaradi bio drugi film te godine.

 

 

TERMINATOR 2 (1991)

Majstor specijalni efekata i blockbustera, James Cameron, je da bi uspio nastavak Terminatora morao napraviti boljim od originala. A znajući koliko je prvi dio bio uspiješan, to i nije bilo lagan zadatak. Prvo je Schwarzeneggera pretvorio u pozitivca, a zatim se obratio ILM-u koji su stvorili do tada neviđene CGI efekte s T-1000, terminatorom od tekućeg metala! Robert Patrickov T-1000 je toliko ispred svog vremena da i danas, više od 20 godina kasnije, izgleda savršeno!

 

 

JURSKI PARK (1993)

Terminator 2 je dokazao da CGI efekti mogu izgledati realno, ali s Jurskim parkom su računalni stručnjaci preuzeli industriju specijalnih efekata. Mlađim čitateljima, koji Jurski park nisu gledali u kinu, je nemoguće objasniti koliko su gledatelji iz kino dvorana izlazili zadivljeni viđenim. Scene dinosaura, koji su izgledali tako detaljni i savršeni, su ljude ostavljali bez daha. Jednostavno, tolika količina CGI efekata prije Spielbergove bajke nije viđena!

 

 

MATRIX (1999)

Nakon ljeta 1999. godine, unatoč tome što je ponovo oživila franšiza Ratova zvijezda, svi su pričali samo o jednom filmu – nevjerojatnom SF epu braće Wachowski. Film je osim fantastične priče donio i nevjerojatne CGI efekte koji su samo pojačavali doživljaj gledanja. Od usporenog leta streljiva do CGI potpomognutih kung fu borbi. Matrix je unio toliko toga novoga da ga i danas mnogi pokušavaju imitirati. A osjećaj nakon izlaska iz kino dvorane se i danas ne zaboravlja!

 

 

AVATAR (2009)

Od Terminatora 2 James Cameron je počeo s praksom snimanja sve skupljih filmova, a sve je rezultiralo Avatarom, filmom koji je bio toliko specijalan da je u konačnici zaradio preko dvije milijarde dolara! Avatar je kombinirao svaku moguću naprednu vrstu specijalnih efekata u jednu nevjerojatnu bajku koja nam je pokazala koliko fantastično može biti iskustvo gledanja filmova u 3D. Od tada se svi važniji filmovi snimaju u 3D.

 

 

GRAVITACIJA (2013)

Nikada nitko prije Alfonsa Courana nije prikazao svemirska putovanja toliko realno. Toliko realno da smo se i sami u trenucima grčevito hvatali za sjedalo da nas svemir ne bi odvukao u svoju dubinu! Iskustvo gledanja Gravitacije je poseban doživljaj, pogotovo ako ste ga mogli pogledati u IMAX kinu. Njegove tehnike snimanja u nekom drugom filmu možda ne bi izgledali tako veličanstveno, ali smo prilično sigurni da filmovi koji uključuju putovanje u svemir, nakon Gravitacije više neće izgledati isto!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments