10 alternativnih filmskih krajeva

0

Ovih bi 10 filmova potpuno drukčije izgledalo da se filmska ekipa odlučila za ove završne scene koje su snimljene, ali u konačnici neiskorištene

 

JA SAM LEGENDA

Nakon što smo gotovo dva sata strepili nad sudbinom Willa Smitha, i njegova psa, u posljednjoj sceni se Smith raznese, što je ostavilo svojevrsnu gorku pilulu kod gledatelja koji su očekivali happyend. Međutim, prvotni plan i jest uključivao happy end – Smith shvati da stvorenja ne žele ubiti njega nego samo žele povratak svog prijatelja kojega je Smith prije „oteo“. Nakon što im preda njihovog prijatelja, stvorenja se povlače ostavljajući Smitha živog i zdravog. Međutim, nakon što publika nije bila oduševljena ovim krajem na probnom prikazivanju snimljen je alternativni kraj.

 

 

ISTREBLJIVAČ

Legendarni SF film je čak šest puta dorađivan prije nego je konačno osvanuo u kinu, i to sa završnom scenom, happyendom s kasnije dosnimljenim „voice-overom“. Problem je bio što ovaj voice-over, kao i završnu scenu na ovaj način nitko nije htio, a najmanje glavni glumac Harrison Ford koji je navodno čak tako loše odglumio scenu nadajući se da je zbog toga neće staviti u konačnu verziju. Kakva je trebala biti završna verzija vidjeli smo 2007. kada je na DVD izdanju izašla verzija u kojoj se Deckard i Rachale voze u daljinu međusobno šifrirano pričajući – naznaka da su u stvari oboje replikanti!

 

 

ODGONETKA

Sigurno ste čuli za igru na ploči Cluedo, ali vjerojatno niste čuli za filmsku verziju koja je snimljena 1985 – Odgonetka. Zašto? Zato što je ovaj film bio puno ispred svog vremena pa ga nitko nije gledao. Zašto ga nitko nije gledao? Zato što je film imao tri različita kraja, i sve verzije su puštene u kino, pa ste tako mogli dva puta gledati isti film, ali da na kraju ubojica bude netko drugi (u jednoj verziji su čak svi bili krivci!?). Gledatelji nisu znali koju verziju izabrati pa uopće nisu ni išli gledati film. Šteta, jer je ideja genijalna – baš kao što Cludeo može imati više krajeva, može i film!

 

 

TERMINATOR 2

Terminator je bio tako dobar film, možda i predobar pa su svi nastavci iza njega proglašeni lošim – čak i novi koji treba tek izaći teško da može opravdati očekivanja. Dvica jednostavno nema lošeg dijela, pa je i kraj odličan, ali je malo poznato da je imala i drugu verziju kraja – 2029. je godina, na Zemlji je mir i Skynet nije uništio zemlju Terminatorima, dok je John Connor postao senator. Iako happy endovi i Terminator baš i ne idu zajedno, ipak bi ovakav kraj spriječio nastajanje iduća dva nastavka. Ili možda ipak ne bi?

 

 

KOBNA PRIVLAČNOST

Kobna privlačnost iz 1987. godine s Michaelom Douglasom i Glenn Close se i danas smatra jednim od najboljih trilera, a publika je posebno uživala u kraju u kojem Douglasova supruga Beth upuca psihopatsku Alex (Close). Zadovoljstvo pravdom na samom kraju je prošlo kod publike, ali to nije bila prvotna zamisao. Prva verzija je završila na način da Alex počini samoubojstvo i podmetne krivnju Doulasu, te film završava kako policajci odvode Douglasa u lisicama. Ovu verziju su testni gledatelji mrzili pa je na brzinu snimljena druga verzija koja se našla u završnoj inačici filma.

 

 

MALA TRGOVINA UŽASA

Ukoliko ste ljubitelj horora, sigurno ste pogledali ovu horor komediju iz 80-tih, u kojoj u završnoj 20-minutnoj sceni vlasnih shopa i njegova ljubav audrey na kraju prežive napad divovske biljke iz svemira. Ne znamo je li vam poznato ali ovaj film je ekranizacija mjuzikla koji je imao drugi kraj, koji je i snimljen da bi na kraju nakon reakcije testne publike promijenjen. U njemu biljka gladna ljudskog mesa pojede i RickaMoranisa i Ellen Greene.

 

 

SCOTT PILGRIM PROTIV SVIJETA

Iako nije imao gledanost koju su producenti očekivali, Scott Pilgrim protiv svijeta je jedan od onih filmova koji kultni status steknu tek nakon završetka prikazivanja u kinima. Međutim, pitanje je bili bilo tako da su ostali vjerni prvotnom planu i prvotnom kraju – Ramona napušta grad, ali bez Scotta koji završava s Knivesima. Iako happyendovi nisu nešto čemu gledatelji teže, u ovom slučaju su tijekom filma svi navijali za happyend pa bi razočarenje sigurno bilo preveliko, a film bi ostao samo u uspomeni najvjernijih fanova.

 

 

X-MEN POSLJEDNJA FRONTA

Bez iti malo sumnje, najlošiji film u cijeloj X-Men franšizi je treći dio, a od samog početka producenti i filmska ekipa nisu bili sigurni što u biti s njim napraviti. Tako se do posljednjeg trenutka nisu mogli odlučiti koju će od tri snimljene završne scene iskoristiti. U jednoj verziji se Beast vraća kao učitelj u Xavierov institut, u drugoj Rogue zadržava sve svoje sposobnosti, dok se u trećoj Logan vraća u tavernu u Albertu u kojoj voli provoditi vrijeme ispijajući pića. U konačnici, koji god da su završetak izabrali, dojam filma bi bio potpuno isti.

 

 

ROCKY BALBOA

Postoji li muškarac koji ne voli Rocky sagu? Još do malih nogu smo obožavali Rockyeve borbe protiv Apolla, zločestog crnca s irokezom ili opakog Rusa Viktora Draga, a 2006. godine Stallone je odlučio vratiti ostarjelog talijanskog pastuha u ring po posljednji put. Na kraju iscrpljujuće borbe, Rocky ipak gubi borbu na bodove što je, barem po nama, bio odličan kraj za film. Međutim, u prvotnoj verziji Rocky je taj koji pobjeđuje na bodove što baca gledatelje u delirij. Ovaj bi kraj možda i imao smisla da je Rocky puno mlađi, ali jeovako bilo sve napravljeno puno realnije…

 

 

UMRI MUŠKI 3

“Yippee-ki-yay, motherf*cker!“ jedan je od najprepoznatljivijih filmskih uzvika, baš kao što je i Zagorov povik u svijetu stripa. Ne računajući peticu, koja je katastrofa, što je to moguće ne voljeti u ovim filmovima? Non stop akcija, policajac koji djeluje van granica zakona, humor…? U trici John McClane nailazi na inteligentnog protivnika u vidu lika Jeremy Ironsa s kojim se igra mačke i miša tijekomcijelog filma, sve do same završnice u kojem McClane briljantno okreće priču na svoju stranu. Alternativni kraj nije puno promijenjen, McClane je također pobjednik, ali film završava tako što ubija negativa iz čiste osvete!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Audi RS5 Cabriolet 2013

Prelijepa topless verzija moćnog Audijevog RS5 Cabrioleta   „Osim što sa svojim LED svjetlima i 19-inčnim naplatcima izgleda moćno, RS5 Cabriolet je i moćna zvijer ...