Zippo – daleko više od upaljača

0

Američka ikona se i danas proizvodi u nevjerojatnim količinama

 

Legendarni Zippo upaljač ove godine slavi 80. rođendan, a svoje impresivne godine na vrhu, kada su upaljači u pitanju, proslavit će još jednom nevjerojatnom brojkom – 500 milijuntim proizvedenim upaljačem! Danas, 80 godina nakon proizvodnje prvog upaljača Zippo je ikona, američki ponos poput Harley Davidsona, Coca Cole ili Jacka Danielsa.

 

IDEJA STIGLA IZ AUSTRIJE

Osnivač Zippa, i čovjek zaslužan da Zippo upaljač moraju imati i nepušači, je George Blaidsell, poduzetnik iz Pennsylvanije koji je prije 80 godina gledao prijatelja kako se muči sa sličnim upaljačem iz Austrije. Čovjek se mučio sa teškim metalnim proizvodom koristeći obje ruke pa je Blaidsell promislio da muže usavršiti proizvod – što je u konačnici i napravio. Kako se Blaidsellu sviđala riječ „zipper“ odnosno zatvarač svoj je proizvod i tvrtku odlučio nazvati Zippo što mu je zvučalo modernije. Nije ni slutio da je baš tada rođena legenda.

Do masovne popularnosti je trebalo pričekati desetak godina, odnosno do Drugog svjetskog rata kada je kompletna proizvodnja išla američkoj vojsci. Vojnici su bili oduševljeni, a kako su bili rasprostranjeni širom svijeta Zippo upaljači su dobili golbalnu pozornost.

 

ZIPPO SPAŠAVAO I ŽIVOTE

Koliko su vojnici bili oduševljeni najbolje govori podatak da su u Zippovoj tvornici bili zatrpani pismima fanova više nego hollywoodski glumci! Među onima koji su pisali u bili i general Eisenhower koji je napisao da je njegov Zippo jedini upaljač koji upali svaki put, te general MacArthur koji je ustvrdio da je Zippo pravo remek dijelo koje više nikada neće izaći iz njegovih ruku.

Međutim, Zippo upaljači nisu samo uveseljvali vojnike već u im čak i spašavali živote. U Njemačkoj 1944. godine vojnika Danu Klingera metak je pogodio u nogu ali se na njegovu sreću metak odbio od Zippo upaljača. Dvadeset godina kasnije, u Vijetnamu, narednik Andres Martinez je dobio pogodak u prsa. Spasio ga je upaljač koji je bio u džepu košulje a na Martinezovo još veće iznenađenje, unatoč rupi od metka Zippo je i dalje radio!

 

OD BOGARTA DO BRUCE WILLISA

Američka ikona nije postala samo ratna zvijezda već i filmska. Od kada ga je na filmskom ekranu prvi zapalio Humphrey Bogart u legendarnoj Casablanci pa do danas Zippo upaljači su „glumili“ u preko 1.200 filmova. Zvuči nevjerojatan podatak da je svih pet filmova nominiranih na dodjeli Ocara za najbolji film 2006. godine imalo scene u kojima se pojavio Zippo upaljač! Umri muški, Titanic, Ljudi u crnom, Indiana Jones i Posljednji križarski pohod, Most na rijeci Kwai, Rambo, Dr. No i WALL-E samo su neki od filmova u kojima se pojavljuje Zippo.

Slava Zippa je tolika da je odavno postao više od upaljača, postao je kult, modna ikona i nezaobilazni rekvizit kojeg moraju imati svi, bez obzira bili pušači ili ne. Popularnost je rolika da se i danas proizvodi 50.000 upaljača dnevno. i to još uvijek u istoj tvornici gdje je proizveden i prvi upaljač.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Pogreške pri radu vježbi za bicepse

Korištenje inercije. Da bi potaknuli rast mišića morate ga prisiliti na rad, tj. mučiti. Naginjanje prema naprijed i njihanje tijela koje omogućava lakši izbačaj težine ...