Zašto vjenčani prsten nosimo na lijevoj ruci?

0

Pogled na lijevi prstenjak mnogima će otkriti jeste li u braku. Ali zašto vjenčani prsten stavljamo baš na prstenjak lijeve ruke?

U srednjem vijeku bilo je iznimno opasno biti lijevak. Vjerovalo se da su lijevaci opsjednuti, a tijekom španjolske inkvizicije, ljevaci su bili ti koji su češće mučeni i ubijani.

Ipak, stavljanje prstena na ruku kao simbol vječne ljubavi i povezanosti između dvoje ljubavnika seže do drevnih Egipćana. Oni su nosili vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke, jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Tu su tezu “utemeljili” kasnije i Rimljani.

Prema kineskoj mudrosti svi prsti na rukama imaju određenu simboliku. Palci simboliziraju roditelje, kažiprsti braću i sestre dok s druge strane, srednji prst predstavlja samu osobu, svojeg vlasnika. Mali prst simbolizira djecu, a prstenjak, koji je predmet ove rasprave, predstavlja partnera s kojim će određena osoba provesti život.

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju. Svi se mogu razdvojiti samo prstenjaci ne. Usprkos svemu, oni ostaju spojeni. U ovome se nalazi objašnjenje za odabir prstenjaka, kao mjesta na ruci, za vjenčani prsten.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Zašto morate voljeti punicu?

Nova američka studija pokazala je kako muškarci koji se dobro slažu sa svojim punicama imaju čak 20 posto veće šanse da izbjegnu razvod   „Znanstvenici ...