Kategorije
Sport

Zašto početi gledati wrestling?

Mnogi ga smatraju show programom za glupe Amerikance, ali wrestling može ponuditi puno toga zanimljivog

 

„Likovi, od kojih neki izgledaju kao da su izašli iz filmova o superjunacima, spektakularni potezi i jednako spektakularne najave borbi! Isključite mozak i zabaviti ćete se kao nikada“

 

Vjerojatno, dapače sigurno, su ljubitelji MMA borbi i boksa zarolali očima na ovaj naslov, tvrdeći da wresting ne može u isti koš sa spomenutim sportovima. Kao i da wrestling uopće nije borilački sport, već samo show za glupe Amerikance. I bili bi u pravu – wrestling i nije pravi borilački sport, borbe su gluma i sve je samo predstava za „raju“ koje se skupi u desecima tisuća! Međutim, unatoč tome može li wrestling biti zanimljiv? Može!

Prije svega treba prihvatiti gore izrečenu istinu. Ako ćete očekivati borbe u kojima se divite snazi i hrabrosti boraca, u kojoj ćete vidjeti udarce za koje su borci naporno trenirali godinama, ukoliko očekivate više prolivene krvi nego u gladijatorskim arenama za vrijeme starog Rima, bolje gledajte UFC. Wrestling je show business, veliki show koji se radi radi gledatelja i njihove zabave. Uostalom, valjda i sami znate da su Amerikanci pravi majstori kada je riječ o pretvaranju potencijalno dosadnih stvari u vrhunski spektakl. Dovoljno je samo da spomenemo NASCAR.

Ali, ukoliko prihvatite gorku istinu, čeka vas luda zabava! Likovi, od kojih neki izgledaju kao da su izašli iz filmova o superjunacima, spektakularni potezi i jednako spektakularne najave borbi! Isključite mozak i zabaviti ćete se kao nikada. Na kraju, iako su udarci glumljeni još uvijek boli kada se mrcina od 250 kilograma baci na vas, ili kada vam protivnik zabije glavu u pleksiglas tolikom snagom da cijela strana kabine izleti van.

U pozadini svega stoji WWE, odnosno World Wrestling Entertainment organizacija koja maestralno povlači konce svega. Osmišljen je cijeli niz natjecateljskih serijala od kojih je najspektakularnija Wrestlemania, godišnji Super Bowl svih događanja u wrestlingu. Posebno zanimljiv je Elimination Chamber, prava gladiatorska bitka u kojoj se ring zaključava u kavez u kojem je šest natjecatelja. Borbu započinju dvojica, a svako četiri minute ulazi novi suparnik. Sve se na kraju pretvara u borbu svatko protiv svakoga, a pobjednik odnosno posljednji borac koji ostane na nogama kao nagradu dobija borbu za naslov prvaka na Wrestlemaniji.  Tu su još i drugi događaji moćnih naslova poput SummerSlam, Night of Champions, Royal Rumble, Extreme Rules…

Što tek reći o natjecateljima? Daleko najpoznatiji među svima onima koji ne prate wrestling je The Rock, odnosno Dwayne Johnson, poznat kao glumac iz Fast & Furious serijala ali, važnije, trenutni WWE prvak. Međutim, WWE je osmislio cijeli niz likova, a kako Amerikanci vole pobjedu dobra i zla, pozitivaca i negativaca. Ameri jednostavno luduju za Johnom Cenom, Undertakerom, Chrisom Jerichom, Kaneom, Rybackom, Albertom Del Riom, Markom Henryjem… Da ne govorimo o Hall of Famerima iz povijest,i poput Hulk Hogana, Ultimate Warriora, Sgt. Slaughtera (koji je u vrijeme Pustinjske oluje mahao iračkom zastavom), Breta Harta, Dustyja Rhodesa ili Road Warriorsa. Treba spomenuti i da će se ove subote u oktagonu UFC-a po prvi put suprostaviti dvije djevojke, dok WWE već odavno ima svoju Divas seriju u kojoj snage odmjeravaju zgodne i opasne žene!

Nadamo se da smo vas barem malo zainteresirali za ovaj show program (možda ga je tako najbolje i nazvati) o kojem ćete od sada i na našim stranicama više čitati. Od važnih wrestling natjecanja prva na rasporedu je Wrestlemania, a do tada ćemo vas još više upoznati s wrestlingom.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *