Kategorije
Seks

Zašto je dobro seksati se više?

Sumnjamo da postoji netko tko se ne želi seksati više, ali evo zašto je to dobro sa znanstvene strane

 

‘Podaci Duke Longitudinal studije objavljeni 1993. godine pokazali su da muškarci koji češće prakticiraju seks u prosjeku žive dulje’

 

Seksom zapravo ne možete sagorjeti kalorije, no svakako to nije valjan razlog da odustanete od njega. Naime, seks ima cijeli niz dobrih strana, pa tako, između ostalog, može omogućiti bolji san, produljiti život te smanjiti stres

 

ZBOG SEKSA SE OSJEĆATE DOBRO

Ako dobro poznajete svoje tijelo, znate što vam odgovara te ste uzbuđeni zbog seksa s određenom osobom, velike su šanse da će vam biti jako dobro. Stoga nema razloga da si uskraćujete taj užitak.

 

I SAMA POMISAO NA SEKS DOBRA JE ZA MOZAK

Znanstvenik Jens Förster 2009. godine otkrio je da pojedinci koji na dnevnoj bazi razmišljaju o seksu bilježe bolje rezultate u rješavanju zadataka koji zahtijevaju kritičko razmišljanje negoli pojedinci koji o seksu baš i ne razmišljaju.

 

ZBOG SEKSA ĆETE ŽIVJETI DULJE

Podaci Duke Longitudinal studije objavljeni 1993. godine pokazali su da muškarci koji češće prakticiraju seks u prosjeku žive dulje. Osim toga, isti rezultati pokazali su i da žene koje uživaju u svom seksualnom životu prosječno žive sedam do osam godina dulje od žena koje su prema svom seksualnom životu ravnodušne.

 

SEKS UMANJUJE BOL

Oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom seksa, ujedno je i prirodan lijek protiv bolova. Seksolog Beverly Whipple 1985. godine utvrdio je da se, nakon orgazma, kod žena podiže razina tolerancije prema boli te prag detekcije boli.

 

SEKS SMANJUJE STRES

U istraživanju koje je proveo psiholog Stuart Brody u veljači 2006. ustvrđeno je da veliki broj ljudi odmah nakon seksualnog odnosa ima niži krvni tlak, posebice u slučaju stresne situacije.

 

ZBOG SEKSA IMATE JAČI IMUNITET

Studija provedena u lipnju 2004. godine na Sveučilištu Wilkes pokazala je da pojedinci koji seks prakticiraju jednom do dva puta na tjedan imaju višu razinu antitijela imunoglobulina od onih koji se seksaju rjeđe. Imunoglobulin igra važnu ulogu u zaštiti tijela od bolesti.

 

ZBOG SEKSA IZGLEDATE MLAĐE

Studija provedena u kolovozu 2002. godine u bolnici Royal Edinburgh otkrila je da parovi koji u seksu uživaju tri ili više puta tjedno izgledaju i do 10 godina mlađe od svojih vršnjaka koji seks prakticiraju dva ili manje puta na tjedan. Znanstvenici su zaključili da je zadovoljstvo koje proizlazi iz seksa ključni čimbenik u očuvanju mladolikog izgleda.

 

SEKS POBOLJŠAVA SAN

Prema riječima Laure Berman iz Berman Centra za žensko seksualno zdravlje, endorfini koji se oslobađaju za vrijeme seksa u znatnoj mjeri poboljšavaju san.

 

Foto: Thinstock/Getty Images

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *