Zašto je dobro jesti grah?

0

Sušeni grašak, grah i leća sadrže proteine, no za razliku od mesa, ribe i jaja, ne sadrže idealne količine svih esencijalnih aminokiselina potrebnih za rast i održavanje zdravlja mišićnog tkiva i organa. Zato mahunarke treba posluživati s drugom hranom biljnog podrijetla i cjelovitim žitaricama, poput riže, kruha i tjestenine.

1. Grah sadrži prirodnu kombinaciju ugljikohidrata i proteina. Ugljikohidrati su nam potrebni za izdržljivost, a proteini za oporavak i izgradnju mišića. Grah burrito je odlična energetska bomba. S dodatkom čilija dodatno potiče metabolizam na rad. Grah burrito – tortilja se obično lagano peče na žaru ili kuha na pari da omekša i bude savitljivija. U Meksiku su meso i zapečeni grah najčešći nadjev, a ponekad i jedini.

2. Grah je odličan izvor biljnih proteina, no ako ste vegetarijanac, treba uzeti u obzir da trebate konzumirati velikodušne porcije graha. Trkačima je potrebno barem 10 grama proteina po obroku da se aktivira rast mišića, dok je većini sportaša potrebno najmanje 60 do 90 grama proteina dnevno. Pola limenke zapečenog graha sadrži samo 10 do 12 grama proteina, količinu proteina i 1,5 jajeta ili nekoliko zalogaja piletine. Upravo iz tih razloga često se varivo od graha priprema s kuhanom tjesteninom, rizibizi stvara malo jači proteinski obrok, a grah s kukuruzom i piletinom možemo pripremati na salatu, varivo ili u zapečenom obliku. S dodatkom čilija obroci imaju dodatno termogeno djelovanje. Čak su sve ćešće kombinacije graha na salatu u kombinaciji s tunom i tvrdo kuhanim jajima. Kvinoja se u kombinaciji s grahom može pripremati na salatu ili varivo – u kombinaciji s čilijem ima još bolji učinak. Ovaj obrok predstavlja snažan proteinski obrok niskog glikemijskog indeksa.

3. Grah ima niski glikemijski indeks, što znači da se sporo probavlja i na taj način osigurava dugotrajan dotok energije. Prije samih treninga jedino se ne preporučuje pretjerivati s njegovim unosom jer vlakna kod pojedinaca mogu stvoriti nadutost.

4. Grah je namirnica koja sadrži vrlo malo masnoća i pomaže uklanjanju kolesterola.

5. Grah je vrlo bogat vlaknima, za razliku od mesa i proteina životinjskoga podrijetla koji ih uopće ne sadrže. Pola šalice graha sadrži čak oko 7 do 8 grama vlakana. Kako se često priprema s dodatkom mrkve, količina prisutnih vlakana u obrocima se još povećava.

6. Grah je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži folate, mangan, kalij, željezo, bakar i magnezij. Grah s dodatkom kiseloga zelja predstavlja zdrav i lakoprobavljiv obrok, koji utječe na održavanje imuniteta. Možemo ih pripremati zajedno na salatu ili u obliku variva. S dodatkom komadića puretine pojačavamo obrok dodatno proteinima dok istovremeno jačamo imunološki sustav.

7. Grah i mahunarke podržavaju normalan rad crijeva. U kombinaciji s kombu algama olakšavamo njihovu probavljivost.

 

Izvor: Go Out!

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Zašto ne probate tantrički seks?

Svakodnevna jurnjava nam dovodi do nakupljanja stresa, a jedan od najboljih načina za rješavanje stresa je seks – i to tantrički!   „Bez obzira na ...