Whiskey: 5 stvari koje bi trebali znati

0

Irci će se naljutiti ako njihov proizvod nazovete whiskyjem jer smatraju svoj proizvod dosta kvalitetnijim od škotskog

 

IRSKI JE SA „E“

Ljudi često griješe, ili ne znaju, razliku između whiskyja i whiskeya. Dok Irci, kao i Amerikanci, svoj proizvod nazivaju whiskey, dakle s „e“, ostatak svijeta proizvodi i pije whisky. Zanimljivo, nema točnog objašnjenja zašto je došlo do razlike u nazivu proizvoda, međutim pretpostavlja se da je do promjene došlo u 19. stoljeću. Irci su, s razlogom, smatrali da je njihov proizvod bolji od škotskog pa su da bi ga se lakše razlikovalo ubacili dodatno slovo „e“.

 

IRSKI WHISKEY SE PROIZVODI NA DRUKČIJI NAČIN OD WHISKYJA

Prva razlika između dva konkurentska proizvoda je u tome što se whiskey proizvodi od ječma koji je suho topljen bez upotrebe treseta što u konačnici dovodi do prirodnijeg okusa. Razlika je i u tome što Irci svoj whiskey destiliraju tri puta, dok Škoti rade samo dva destiliranja. Destiliranjem se uklanjaju nečistoće pa whiskey, u odnosu na whisky, ima lakši i blaži okus na nepcima. Irci su također poznati i po proizvodnji mješanog whiskeya koji se radi iz smjese špirita i žita, kao npr. kukuruza.

 

BAČVE ODREĐUJU KONAČAN OKUS

Da bi mogao s ponosom nositi naziv „irski whiskey“ proizvod mora biti  napravljen u potpunosti iz irskih žitarica te nakon toga biti spremljen u drvene bačve na tri godine. Colum Egan, voditelj destilerije u Bushmillsu preporuča čak i dodavanje malenih količina vode kako bi se dobio poznati lagani i čisti okus po kojem je irski whiskey poznat. Dodatan okus se dobija od bačvama u kojima whiskey stari tri godine. Najpoznatije su Olorosso Sherry bačve koje dodavaju boju i slatkoću, te bourbon bačve koje dodaju dozu vanilije!

 

WHISKEY SU U IRSKU DONJELI REDOVNICI

Svoje korjene whiskey može pronaći u vrijeme kada su Rimljani napustili područje a počeli se pojavljivati redovnici. Oni su sa sobom donjeli špirit za medicinsku upotrebu ali se vrlo brzo počeo koristiti kao napitak. Postoje čak dokazi da su Irci proces destiliranja ječma u špirit prenjeli u Škotsku. Naravno, to Škoti nikada neće priznati.

 

IRCI IMAJU NASTARIJU LEGALNU DESTILERIJU WHISKEYA U SVIJETU

Prvu komercijalnu dozvolu za destileriju whiskeya izdao je 1608. James I od Engleske, kojom je Sir Thomasu Phillipsu u Bushmillsu dozvoljen rad. Ta ista destilerija je i danas u pogonu i pod nazivom Old Bushmills Distillery je jedna od najvećih turističkih atrakcija Sjeverne Irske.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako izabrati idealnu kravatu?

Kada kupujete novu kravatu trebalo bi voditi računa o nekim stvarima   „Kada je kravata svezana u strandardnom čvoru trebala bi vam dosezati do ruba ...