Vino – vodič za početnike

0

Što bi trebali znati ukoliko o vinima i ne znate baš previše?

 

Pivo će uvijek biti pivo, ali kako svi starimo, tako ćemo s vremenom (ako već prije nismo) sve više voljeti vino. I dok o pivu većina muškaraca zna sve, pa tako i koje je najbolje pivo koje dolazi iz Austrije, Kosova ili Azerbajdžana, o vinu se ne zna gotovo ništa osim da znamo da nam više odgovara crno ili bijelo. S obzirom da je Kult namijenjen muškarcima koji se trude biti bolji, činjenica da čitate ovaj tekst trebala bi nam govorit da o vinu želite znati više – stoga ćemo danas krenuti s osnovama.

 

ISPROBAJTE ŠTO VIŠE VINA

Prvo i osnovno pravilo je da isprobate što više vrsta vina kako bi znali koja vam vina najviše odgovaraju. Netko je jednom izjavio da uopće nije važno koliko neko vino košta ili koliko je razvikano – jedino je važno sviđa li se vama ili ne. Stoga isprobajte što više vina pamteći i zapisujući imena onih koji su ostavili dojam na vas, ali i ona koja više ne želite isprobati. Pitajte prijatelje za preporuku, a ukoliko ste u restaurantu možete pitati i konobara za preporuku. S vremenom ćete tako stvoriti cijelu listu vina koja vam se sviđaju, pa ćete na osnovu dosadašnjeg iskustva lakše i odlučivati koja vina želite isprobati a koja ne.

 

KAKO DEGUSTIRATI VINO

Da bi ste isprobali što više vina morate ih znati degustirati. Sigurno ste već vidjeli kako se vino „zamućka“ u čaši. To se radi kako bi se u čaši ispustili različiti mirisi i okusi, pa se zbog toga čaša prvo stavlja ispod nosa (kako bi se osjetili mirisi), a nakon toga se uzima manji gutljaj (kako bi se okusili okusi). Degustaciju radite radi sebe, i kao što smo već spomenuli nema vina koje vrijedi ili ne vrijedi, već onoga koje odgovara vašim nepcima ili ne odgovara. Pravilnom degustacijom je samo važno otkriti sve „skrivene“ čari vina kojeg degustirate.

 

VINA KOJA BI TREBALI ZNATI

Bijela vina:

Graševina je najzastupljenija sorta u hrvatskim vinogradima. Složenog je i intenzivnog mirisa koji podsjeća na svježu jabuku i citruse, a okus je pun, bogat, harmoničan i kompleksan, pa je vino meko i pitko. Najpoznatija je graševina iz Kutjeva, ali se odlične graševine rade i u Baranji, Iloku i Daruvaru.

Sauvignon je francuska sorta koja daje odlična i aromom bogata vina. U Hrvatskoj se prave odlična lagana sauvignon vina, u Slavoniji i na Plešivici, koja idu odlično s ribom, školjkama, povrćem i salatama.

Malvasija se danas proizvodi na području Istre i na dubrovačkom području. Ovo suho vino zlatno žute boje  je vrlo izraženog mirisa, fine kakvoće, karakterističnih tonova zrelog voća, posebno žute jabuke, kruške i breskve.

Crna vina:

Merlot je vrlo popularno vino laganog tijela u kojemu se obično mogu prepoznati naznake crnog ribiza i šljive. Izuzetno je pitko, te nije kiselo ni oporo.

Plavac je dobro poznato vino koje dolazi s područja Pelješca, Hvara i Brača. Ova vina imaju visok postotak alkohola, diskretnu aromu trešnje i borovnice, te ugodno gorkast ali i slastan okus.

Pinot crni je karakterističan po tome što je jedno od rijetkih crnih vina koje se dobro slažu s ribom. Odlično se slaže uz divljač, i većinu mesa a za konzumaciju su najbolji svježi, mladi primjerci.

 

KOMBINIRANJE VINA I JELA

Postoje određena pravila kojih se je preporučljivo držati kada idete poslužiti vino uz neko jelo, iako će se i ovdje svesti na vaše osobne preferencije. Na kraju krajeva, ukoliko vama odgovara crno vino uz ribu, zašto ga ne bi pili?

Ipak, ukoliko ćete pratiti pravila bijelo vinu kombinirajte s Hladnim salatama s morskim plodovima, bijelom i plavom ribom, škampima, jastogom, kamenicama, školjkama, tjesteninama s kremastim umacima, piletinom, mekanim i laganim sirevima…

Sa druge strame, tuna s grila, losos, tjestenine s rajčicama, lasagne, patka, teletina, junetina, biftek, svinjetina, janjetina, pikantni sirevi i divljač idu odlično uz crno vino.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Deset najplaćenijih nogometaša

Samuel Eto’o je nogometaš s najvećom godišnjom plaćom, međutim kojih deset nogometaša najviše zarađuje od trčanja po travnjaku i pojavljivanja u reklamama?   „Zbog lifestyle ...