UFC: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Najbolja MMA organizacija danas je u potpunosti zasjenila čak i do nedavno nedodirljivi boks

 

1. PRIČA JE U POČETKU UKLJUČIVALA I KROKODILE I ŽICU POD STRUJNIM NAPONOM

Priča o UFC-u je počela kada je biznismen Art Davie vidio seriju videa Gracies in Actoin, u kojoj studenti Gracieve jiu-jitsu akademije redom pobjeđuju stručnjake u drugim disciplinama poput karatea, kung fua i kickboxinga. Davie je došao na ideju održavanja turnira u kojima bi se pojavili najbolji borci iz određenih borilačkih vještina koji bi međusobnim borbama dali odgovore na pitanja poput npr. može li sumo borac pobijediti boksača, i najvažnije – koja je borilačka vještina najbolja. Na turniru, održanom 12. studenog 1993. Royce Garcie, majstor jiu-jitsua je pobijedio borce koji su dolazili iz boksa, sumo hrvanja, karatea, savatea… Iako nitko tada nije imao ideju napraviti seriju turnira, a pogotovo ne pokrenuti neku novu disciplinu, gotovo 90.000 pay-pre-view pretplata ih je natjeralo da naprave još jedan turnir, pa još jedan… A kako bi promovirali svoje turnire pojavile su se ideje poput onih da mreža bude po naponom struje, ili da se umjesto mreže postavi kanal u kojemu bi bili krokodili… Srećom, ove ideje nisu prošle, a UFC se za svoju slavu izborio normalnim metodama.

 

2. BIVŠI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT GA JE UFC ZAMALO UNIŠTIO NA SAMOM POČETKU

Borbe bez pravila, u kojima je sve bilo dozvoljeno, su oduševljavale gledatelje, ali su još uvijek prolazile ispod radara, sve dok snimka nije došla do tadašnjeg senatora Arizone, a budućeg republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2008. godine Johna McCaina. Iako su republikanci veliki pobornici ratova, McCainu se nije niti malo svidjelo ono što je vidio pa je UFC nazvao ljudskom borbom pijetlova. McCain je zabranio njihove borbe u Arizoni te je pisao i ostalim senatorima pozivajući ih da isto naprave. Ogromna većina ga je i podržala te je UFC bio na koljenima. Ali, iz cijele priče se izvukla i dobra stvar pa je UFC shvatio da moraju poraditi na sebi, prije svega na određivanju pravila kako bi mogli preživjeti. Kraj 90-tih je donio jasnu viziju sporta, nakon donošenja striktnih pravila, te je UFC počeo nezadrživi pohod prema vrhu.

 

3. STAVLJENI SU UZ BOK KU KLUX KLANA

Svoju „underground“ slavu UFC je mogao zahvaliti upravo činjenici da u borbama nisu postojala pravila te da je baš sve bilo dozvoljeno. I baš su tu činjenicu promotori UFC-a isticali svojim sloganima poput „Zabrane ne postoje“ ili „Knockout, predaja ili smrt“. Nakon što je McCain pokrenuo svoju kampanju protiv njih, 36 od 51 američke države je izglasalo zabranu održavanja borbi na njihovim područjima. Ako ste mislili da to i nije neki problem, jer ostaje 15 država u kojima su se borbe mogle održavati, problem se stvorio pri prijenosima na televizijama. Nacionalne televizije su odbile reklamirati bilo što vezano za tu organizaciju baš zbog slogana. Jedina organizacija, osima tada UFC-a, koja je doživjela takvu medijsku cenzuru jest Ku Klux Klan!

 

4. VLASNICI SVOJE NESUGLASICE TREBAJU RIJEŠITI JIU JITSU BORBOM

Nakon što je UFC počeo nezadrživo rasti bogati vlasnici casina, braća Frank i Lorenzo Fertitta, su kupili 2001. godine organizaciju za dva milijuna dolara. Tri godine kasnije, bili su čak 32 milijuna dolara u minusu. Sve se promijenilo nakon što su odlučili financirati reality show Ultimate Fighter na Spike TV-u, nakon čega su brojke naglo počele rasti, pa je već 2006. godine vrijednost organizacije procijenjena na 700 milijuna dolara. Vlasnik UFC-a je Zuffa, LLC čiji su većinski vlasnici spomenuta braća, dok je Dana White predsjednik UFC-a. Ono što je najzanimljivije u ugovoru o vlasništvu je jedan članak u ugovora u kojem piše da se u slučaju nemogućnosti postizanja dogovora u odlukama između dva brata, problem ne rješava sudom već tri runde po pet minuta jiujitsu borbe! Sudac u susretu bi trebao biti Dana White.

 

5. DANA WHITE JE IZAZVAO TITA ORTIZA NA BORBU

Danu Whitea, zbog činjenice da je uvijek spreman iznijeti svoje mišljenje o borcima i općenito svemu, mnogi ne vole, ali nitko mu ne može poreći da nije mlakonja. Bivši kicbox instruktor i boksač Dana White, koji je i danas jiu-jitsu trener vlasnika organizacije braće Fertitta, je zbog svog dugog jezika već upadao u velika neprijateljstva, od kojih su najpoznatija s boksačkim promotorom Bobom Arumom, te borcima Randyjem Coutureom i Kenom Shamrockom. Ipak, daleko najpoznatije je prepucavanje s Titom Ortizom koje traje i danas. Prepucavanja s MMA borcima su samo za hrabre, a White je otišao i korak dalje pa je Ortiza izazvao na boksački meč. Ortiz je poziv i prihvatio ali se na vaganju pred meč, kao i sami meč, nije pojavio, pa ispadne da se u konačnici Tito prepao Dane Whitea!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 zanimljivosti o ženama i sexu

Žene su komplicirana bića koja se i u sexu potpuno razlikuju od muškaraca   ŽENE  PRIVLAČE DRUGE ŽENE Žene uzbuđuju svi oblici erotike, pa tako ...