Trenirajte kao profesionalni boksač

0

Boksači treniraju različito od body buildera jer je cilj izgradnja potpuno drugih mišića, ukoliko želite izgledati proporcionalno ovo je način na koji bi trebali trenirati

 

Mišići boksača i body buildera su potpuno drukčji. Dok se body builderi koncetriraju na masu i izgled mišića boksačima je važnija izdržljivost. Boksači i njihovi treneri zanju da nema nikakve koristi od ogromnih mišića, uspješan boksač ima izvrsne trbušne mišiće, proporcionalno je izgrađen od glave do pete i kardio mu je razvijen do savršenstva. Također, boksači znaju koliko su važni rigorozni treninzi i koliko fantastične rezultate ti treninzi daju. Samo djelomično treniranje poput boksača za običnog muškarca može dati nevjerojatne rezultate. Pogledajte samo Will Smitha, Matthewa McConagheya ili Marka Wahlberga.

Ako niste od onih koji posjećuju teretanu, niti imate namjeru, nemojte odustati. Trenirati poput boksača se može u teretani, borilačkom klubu, ali i kod kuće. Pokušajte tri puta tjedno i rezultati će doći vrlo brzo.

 

ZAGRIJAVANJE

Kao i kod svake vježbe izuzetno je važno zagrijati i rastegnuti mišiće prije nego se krene s ozbiljnim vježbanjem.  Boksači zagrijavanje počinju trčanjem u mjestu ili skokovima. Na taj način će se mišići zagrijati te će vam krv procirkulirati. Nakon toga je vrijeme da se podigne broj otkucaja srca, a nema boljeg načina za to od preskakanja konopca. Ukoliko to niste radili od osnovne škole možda će vam trebati neko kratko vrijeme dok se snađete pa počnite s polaganijim skokovima. Pazite da ne skačete previsoko što je tipična početnička pogreška jer ćete se nepotrebno umarati. Skačite tek toliko da konpac prođe ispod vaših stopala. Preskakanje konopca bi trebalo trajati barem 10 minuta.

 

RAD NA IZDRŽLJIVOSTI

Najčešća fraza u boksu, i borilačkim sportovima, jest „Još jedna runda“. U boksu se muškarci izdvajaju od dječaka u zadnjoj rundi, kada presuđuje dobra pripremljenost i kodnicija. Gledajući današnji boks, u zadnjim rundama presuđuje više kondicija i izdržljivost nego boksačko umjeće.

Zbog svega toga, boksačke vježbe se rade kao i runde – tri minute vježbanja, jedan minut odmora. Uzmite štopericu, namjestite tri munta i krenite. Počnite tako da tijekom tri minuta, naizmjenice po 30 sekundi radite sklekove, trbušnjake i skokove iz čučnja. Nakon što odradite par rundi malo otežajte stvari i dodajte malo eksplozivnosti. Stanite u čučanj s rukama u zraku ispred vas. Tada ruku stavite na pod a nogu naglo zabacite natrag tako da se nalazite gotovo kao u poziciji za sklek. Brzo se vratite u poziciju za čučanj i naglo skočite u zrak. Nakon toga isto ponovite s drugom rukom i nogom. Cilje da se tijelo potpuno rastegne i dobije na eksplozivnosti.

 

UBACITE UDARCE

Ukoliko ste u teretani i kod kuće jednostavno „udarajte u prazno“. Zamislite da ste Rocky te bacajte udarce zamišljajući da se boksate s protivnikom. Vrlo brzo će vam ruke, prsa i leđa početi topiti mast a vi ćete osjećati posljedice vježbanja. Pošto boks ne trenirate za ozbiljno, kvaliteta izvedbe vaših udaraca nije toliko važna. Hoćete li napraviti aperkat ili direkt stvarno nije važno. Važno je samo da istovremeno mičete i noge (ali to ste već zapamtili iz Rockyja i pravog boksa).

Ukoliko imate priliku vježbati s rukavicama i vrećom za udaranje efekt ovog vježbanja će biti dosta veći. Prvih 30 sekundi udarajte svakakve udarce, nakon toga udarajte direkte ne obazirajući se na snagu, a zadnjih 30 sekundi udarajte svom snagom. Ponovite sve još jednom prije nego uzmete jednominutnu pauzu.

 

IZGRADITE TRBUŠNE MIŠIĆE

Zašto je ovo kod boksača važno? Zato što se jakim trbušnim mišićima zaštićuju od protivničkih udaraca u tijelo. Vi ih možete izgraditi da se osjećate bolje i izgledate bolje. Ove vježbe se mogu raditi u teretani ali i kod kuće ukoliko imate medicinsku loptu. Ukoliko ste lakši od 80 kg biti će dovoljna lopta od 4 kg, a ako ste teži potrebna je medicinka teška 6 kg.

Sjednite na pod s nogama skupljenim i opruženim na podu, loptu smjestite na podu uz vaš bok. Sada podignite noge svega nekoliko cm iznad tla držeći ih što je moguće ravnijim. Držeći noge u zraku pređite loptom preko trbuha nakon čega loptu spuštate na zemlju kraj drugog kuka. Cilj je u jednoj seriji napraviti 50 prelazaka loptom a da vam pete ne dotaknu pod.

Nakon toga priđite zidu, savijte koljena pod kutom od 90 stupnjeva i „sjednite“ tako da se leđima naslonite na zid (u stvari ne sjedite na ničem). Već sam taj položaj će vam u početku biti naporan i osjetit ćete žarenje, što je i iclj vježbe. Sada uzmite medicinku i držite je u rukama ispruženim ravno ispred vas. Laganim i odmjerenim potezima je dignite iznad glave te spustite ponovo u položaj ispred vas. U početku sigurno nećete moći napraviti puno ponavljanja ali važno je truditi se. Broj ponavljanja i vaša snaga će se brzo početi povećavati.

 

ZAVRŠETAK

Nikada nije dobro iz punog tempa odjednom završiti trening. Nakon što ste završili glavni trening, u obimu i trajanju u kojem ste htjeli, odmorite se pet minuta i završite trening vježbama rastezanja. Cijeli proces treninga, s jako dobrim učinkom, može biti gotov već za 45 minuta.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments