Top 5: Horrori sa sniježnm ugođajem

0

Ukoliko slobodno vrijeme zimi, dok pada snijeg, najviše volite provesti u toplom domu ispod dekice gledajući horrore, ovo su neki od filmova koji se totalno uklapaju u vanjski štimung!

 

„Uz maestralnu ulogu Nicholsona, te kultnu strašnu scenu, poznatiju kao „Here comes Johnny“, cijeli film možete uživati u pravom zimskom ugođaju uz pregršt snijega, od čega se posebno ističe snježni labirintu neposrednoj blizini hotela“

 

nekaudjeonaj

5. NEKA UĐE ONAJ PRAVI

2008

Švedska romantična horror drama bazirana na istoimenoj noveli iz 2004. Film je pokupio brojne nagrade na mnogim festivalima diljem svijeta ponajviše radi iznimno romantične i orginalne priče ukomponirane u  svijet vampira. U svakom slučaju, bez imalo sumnje, riječ je o svojevrsnom remek djelu!

Radnja prati mladu vampiricu Eli koja se sa svojim „skrbnikom“ doseli u predgrađe Stockholma te se nenadano zbliži sa dječakom Oscarom. Prijateljstvo ubrzo prerasta u ljubav, tako da je film postaje poprilično  napet u iščekivanju smo može li ljubav dječaka i vampirice uspjesti?! Atmosfera je u spoju sa romantikom i snijegom na trenutke jako bajkovita, pa se može dobiti dojam da se i sami nalazimo u toj istoj bajci. Bajci koja je u isto vrijeme divna i zatrašujuća. Uz to, horror elementi filma su poprilično jezivi i na momente više nego brutalni. Sami razgovori između uistinu neobičnog para su ponajbolja stvar u filmu. Bloody Disgusting, poznati site za horrore ga je ubrzo svrstao među dvadeset najboljih horrora desetljeća,a vrlo često ga se po raznim stranicama o filmu može naći pod rubrikom „obavezno pogledati“.

Kako to obično bude,u Americi je snimljen remake pod nazivom Let me in koji je začudo ispao više nego dobar uradak.

 

coldprey

4. COLD PREY

2006

Norveški slasher koji se u toj zemlji smatra ponajboljim modernim horrorom. I zaista, horror fanovi diljem svijeta  za ovaj uradak znaju reći da spada među bolje slashere u zadnjih desetak godina. Svi upućeniji znaju da je razdoblje tog podžanra završilo početkom 90-ih, e da se do danas na prst jedne ruke mogu nabrojati kvalitetna ostvarenja. Priča se vrti oko grupe snowbordera koji su se uputili na opuštajući odmor u planine, ali jedan od njih slomije nogu te moraju prenoćiti u razrušenom hotelu koji krije mračnu tajnu. Ubrzo bivaju meta napada manijakalnog ubojice kojeg je naizgled poštena zajednica pretvorila u snježnog čovjeka. S obzirom da se radnja odvija na planini u Norveškoj, ne treba posebno naglašavati da je zimski pejzaž prekrasan, pogotovo na početku, kad se popnu na prvu planinu odakle puca zapanjujuć prizor. Glavni negativac je definitivno jedna od pozitivnijih stvari – zamislite samo manijaka koji godinama živi u snijegu, a mrzi ljudski rod i svakoga tko se pojavi na njegovom području. Film je iznjedrio i dva nastavka, od kojih se samo drugi dio isplati pogledati s obzirom da nije puno slabiji od predhodnika.

 

daysofnight

3. 30 DANA NOĆI

2007

Horror s vampirima nastao prema istoimenom stripu. Glavni akteri su stanovnici gradića na Aljasci koji u određenom zimskom periodu ostanu mjesec dana bez sunca što čopor vampira odluči iskoristiti. Borba za život i iščekivanje prvih zraka sunca može početi.

Mnogi će ga svrstati među bolje filmove o vampirima zadnjih godina, i pravo osvježenje nakon mnogih promašaja u tom horror podžanru. Sami ugođaj u filmu je fantastičan. Snijeg, mrak, krv, jezivo urlanje vampira te krikovi njihovih žrtava su nešto od čega ćete se dobrano naježiti. Nakon dugo vremena vampiri su prikazani okrutno i bestijalno, kakvi i trebaju biti, za razliku od većine (novijih) filmova u žanru gdje ih prikazuju kao markantne zavodnike. Glavnu ulogu tumači nekadašnja tinejdžerska iskona Josh Harnett čija bi sudbina na kraju filma mnogim pripadnicama ljepšeg spola mogla izmamiti suze. Romantičnije od Twilighta u svakom slučaju, kad smo već kod vampira.

 

Thing-1982-photo-1

2. STVOR

1982

Kultno djelo Johna Carpentera zapravo je svojevrsni remake filma The thing from another world iz 1951. U usporedbi s orginalom dobio je puno bolje kritike i ocjene što je kod remakeova, pogotovo horrora, iznimno rijedak slučaj. Dan danas drži ocjenu 8,2/10 te je jedan od 15-ak horrora među ljestvicom najboljih 250 filmova. Radnja se vrti oko američke ekspedicije na Antartiku koja nenadano dođe u sukob sa bićem vanzemaljskog podrijetla koje može mjenjati oblik. Naime, stvari su po zlu krenule nakon bijega psa iz kampa norveških istraživača koje je alien prve napao. Ubrzo područje okovano ledom postane poprište krvave bitke za preživljavanje, a s obzirom da biće može ući u tijelo čovjeka, sumnja se uvuče među članove ekspedije te se nikome ne može vjerovati. Glavnu ulogu tumači Kurt Russell u svojoj, mnogi će reći, najboljoj ulozi u karijeri. Što se samog (zimskog) ugođaja filma tiče postoji li za to bolje mjesto od Antartika,j oš kad se uzmu u obzir  razne teorije zavjere o vanzemljaskim stvorenjima koje navodno krije to područje, a usko je povezano s radnjom…

Lani je izašao i prequel koji se bavi događanjima u Norveškom kampu, te pobliže pokušava objasniti neke stvari.

 

theshinining

1. ISIJAVANJE

1980

Ovo remek djelo Stanlya Kubricka sa ocjenom 8,5/10 nalazi se na 46.mjestu imdb-a najboljih filmova svih vremena, a u svom žanru zauzima treće mjesto. Od horror fanova često možete čuti da se radi o najboljem horroru ikad snimljenom. Priča je to o piscu (Jack Nicholson) koji s obitelji pristaje na posao čuvara zimi potpuno izoliranog i zametenog snijegom hotela.Ubrzo po dolasku Jackov sin, koji ima sposobnosti vidjeti stvari iz daleke prošlosti i budućnosti, počinje viđati „duhove prošlosti“ misterioznog hotela. Nedugo nakon toga i Jack počinje viđati duhove, koji ga počnu nagovarati da ubije ženu i dijete. Tu je zastrašujuće dočarano kako pisac sve više tone u ralje paranoje i ludila. Uz maestralnu ulogu Nicholsona, te kultnu strašnu scenu, poznatiju kao „Here comes Johnny“, cijeli film možete uživati u pravom zimskom ugođaju uz pregršt snijega, od čega se posebno ističe snježni labirintu neposrednoj blizini hotela. Također, ovaj uradak je proglašen jedanaestim najstrašnijim horrorom pa se nemojte čuditi ako vam se koji dan nakon gledanja učini da poremećeni Jack vreba sa sjekirom vani na snijegu.

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Top 5: Filmovi o kraju svijeta

Kraj svijeta će jednog dana u (dalekoj) budućnosti doći, a kako bi to moglo izgledati dočarali su nam ovi filmovi     „Nakon što se ...