Tko je militantna skupina al-Shabab?

0

Iako su napadom u Keniji došli na naslovnice, somalijski militanti djeluju već neko vrijeme

 

„Velika većina vodstva al-Shabab je prošla obuku u Afganistanu i Iraku, a pripadnici se nerijetko regrutiraju i silom“

 

Subota 21. rujna trebao je biti sasvim običan dan u glavnom gradu Kenije, Nairobiju. Mnogi Kenijci, ali i turisti, kao i ostali strani državljani na radu u Keniji, su iskoristili prvi neradni dan za odlazak u Westgate Mall planirajući provesti dan u shoppingu. Nisu ni slutili, da će 39-ero njih neće dočekati kraj dana živi. Grupa od 16 naoružanih teorista uletjela je kroz glavni ulaz, neki izvori navode i podatak da je druga grupa ušla kroz garažu, te se probijala kroz shopping centar pucajući na nemuslimane, prije nego što su se grupirali na prvom katu. Idući dan kenijska vojska je pokušala helikopterskim napadom steći nadzor na centrom, ali bez uspijeha, baš kao što je prošao i napad regularne vojske u ponedjeljak. Konačno, 24. rujna, nakon četiri dana opsade kenijski specijalci su upali i nakon kratke borbe uspjeli ubiti pet teroro

ista dok su ostale uhitili. Nažalost, akcija je došla prekasno za 62 nevina civila, dok je u četverodnevnoj opsadi živote izgubilo i šestero kenijskih vojnika, a više od 170 civila je ozljeđeno. Iako je grupica terorista razbijena, tijekom četiri dana ime al-Shabab je bila prva vijest svih medija širom svijeta.

Iza imena al-Shabab, odnosno u slobodnom prijevodu „stranka mladih“, krije se islamistička teroristička skupina iz Somalije. Najmlađa podružnica Unije islamističkog suda, pokreta koji želi da Somalija bude nešto kao talibanska država, od siječnja 2012. godine i službeno je udružila snage s al-Qaedom, a do sada su preuzimali odgovornosti za dvostruki napad bombašima samoubojicama u Ugandi 2010., za vrijeme gledanja finala Svjetskog prvenstva u nogometu, kada je poginulo 76 civila, kao i višestruke napade na crkve i autobusne postaje u Keniji prošle godine. Pod njihovom kontrolom su neka ruralna mjesta na jugu zemlje, dok su ih snage Afričke Unije (kao što samo ime govori riječ je o afričkoj verziji Europske Unije) iz glavnog grada Somalije Mogadishua izbacile u kolovozu 2011. godine. Godinu dana kasnije al-Shabab, koji broji oko 14.000 „vojnika“, je ostao i bez ekonomski važne luke Kismayo, te se od tada orjentiraju isključivo na terorističke akcije. Njihov omiljeni modus operandi je otimanje turista na granici s Kenijom, pa su i Kenijci poslali svoje snage u održavanje reda i mira u Somaliji.

Vođa ove militantne skupine je Ahmed Abdi Godane, čovjek koji je povezao al-Shabab s al-Qaedom, te koji je i pokrenuo sveti rat protiv svih nemuslimana. Godanea, zanimljivo upravo al-Qaeda prije tri godine nije htjela na čelu svoje somalijske braće, već su ga htjeli zamjeniti Ibrahimom al-Afghanijem, ali su Somalijci to odbili, a naknadno je al-Afghani ubijen u napadu američke bespliotne letjelice. Unutar al-Shababa postoji frakcija koja nije sklona Godaneu a na čijem čelu je i suosnivač al-Shababa Hassan Dakir Aweys, i koja se želi orjentirati samo na stjecanje kontrole nad Somalijom.

Velika većina vodstva al-Shabab je prošla obuku u Afganistanu i Iraku, a pripadnici se nerijetko regrutiraju i silom. Članovi ove militantne skupine nisu samo Somalijci, već i Sudanci, Jemenci, Afganistanci, Pakistanci, Bangladežani, Kenijci, pa čak i američki državljani muslimanske vjere! Osim s al-Qaedom, usko su povezani i sa Eritreom, koja u njima vidi priliku da napakosti svojim neprijateljima – Etiopiji. Ipak, najveći neprijatelj al-Shababa je Kenija, većinom kršćanska država s odličnim vezama sa Zapadom. Ali, Kenija je ujedno i jedna od omiljenih destinacija Izraelaca koji su tradicionalno smrtni neprijatelji svim islamističkim skupinama. Westgate Mall na kraju i nije slučajno izabrana meta jer je shopping centar u vlasništvu Izraelaca!

Ironično, analitičari smatraju da je al-Shabab ovim napadom pokazao da slabi. Kao i kod većine terorističkih organizacija, napad na nebranjena mjesta prepuna civila pokazuje da nemaju snage napadati vojne ciljeve, nešto što su prije znali raditi. Među narodom napaćene Somalije, popularnost al-Shababa je i onako naglo pala 2011. godine za vrijeme velike gladi kada su odbijali hranu koju su kao pomoć slale zemlje sa Zapada! Naravno, to ne znači da napada više neće biti, ali bi u njihovom sprječavanju itekako mogle pomoći informacije koje će (ako uspiju) izvući Kenijci iz 11 uhićenih terorista.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolji trenuci El Clasica

Kao uvod u večerašnji derbi između Barcelone i Reala donosimo 10 najboljih trenutaka iz dosadašnjih El Clasica   „Među predmetima kojima su ga navijači zasipali ...