Terorizam – najveća prijetnja svjetskom miru

0

Tijekom posljednjih 40-tak godina veću opasnost od sukoba velikih sila predstavljale su male terorističke skupine

 

Mišljenje svijeta o terorizmu promijenilo se u samo jednom danu, tog 11. rujna 2001. godine. Više se nitko nije osjećao sigurnim i svjetska javnost je postala svjesna opasnosti od malih radikalnih skupina, terorista koji prijete miru. Hladni rat je odavno završen, mogućnost da izbije novi globalni rat je izuzetno mala, vrijeme je novih opasnosti. One više ne dolaze od milijuntskih vojnih sila, nego od malih skupina, terorista koji svojim aktovima žele ostvariti neke političke ciljeve i koji u ostvarivanju ciljeva ne biraju sredstva. Opasnost za koju se prije 11. rujna 2001. smatralo da je minimalna, odjednom je postala prijetnja broj 1.

Teroristi su skupine pobunjenika koji se bore za svoje ciljeve. U ostvarenju ciljeva služe se isključivo nasiljem a skupine mogu biti lijevo i desno orijentirane, nacionalističke i religijske. Obično se bore za osamostaljenje, a smrtnim neprijateljima ne ostavljaju niti malu mogućnost razgovora. Svoju prisutnost i akcije baziraju na izazivanju straha i panike.

Povijest terorizma seže još u davna vremena. Jedan od prvih primjera je skupina pod nazivom Bodažeri, vrlo organizirana vjerska sekta u Palestini, koja se u prvom stoljeću prije Krista borila protiv rimske prisutnosti u regiji.

Jedna od najpoznatijih terorističkih skupina, a mnogi ih smatraju i prvom pravom terorističkom skupinom, koja je izmislila pravila terorističke borbe su Asasini, koju su djelovali u 13. stoljeću. U to vrijeme ugnjetavali su ih Mongolci pa su vođe Asasina su zaključile da su preslabi da se otvoreno bore sa neprijateljima. Stoga su, zahvaljujući selektivnom korištenju terorističkih metoda, na temelju izazivanja straha, zadržali vjersku autonomiju.

Teroristi su postojali i u Francuskoj revoluciji ali je procvat terorizma uslijedio u 70-tim godinama 20. stoljeća kada su osvanule, prije svega na Bliskom istoku, mnogobrojne radikalne muslimanske skupine koje su se zalagale za uništenje Izraela. Žarište je bilo i u Sjevernoj Irskoj, gdje su se sukobljavali katolici i protestanti.

Raspadom Sovjetskog Saveza ostao je veliki broj nuklearnih glava, od kojih je određeni broj netragom nestao ili se nalaze u nedovoljno čuvanim skladištima. Teroristima bi to bilo idealno oružje, baš kao i ubojiti virusi. Mogućnost da se neka teroristička skupina dokopa ovakvog oružja je sve veća, tako da se opasnost miru u svijetu sa velikih sila prebacuje na male, ali opasne i često dobro organizirane terorističke skupine.

 

AL-QAIDA

Jedna od najpoznatijih teroristička skupina nastala je potkraj 80-tih godina prošlog stoljeća u Afganistanu za vrijeme sovjetske okupacije. Nastala je od niza manjih skupina a smatra se da ih je pod jedno obuhvatio Bin Laden. Samo ime znači Baza a trenutačno ima nekoliko tisuća članova, odreda vjerskih fanatika, čiji je glavni cilj uništiti Izrael te istjerati SAD i njegove saveznike iz muslimanskih zemalja. Odgovorni su za napade 11. rujna, eksploziju na američkom ratnom brodu Cole 2000. godine, napade na veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine te još cijeli niz terorističkih djela.

 

HEZBOLLAH

Hezbollah, u prijevodu Božja stranka, poznata je i pod nazivom Islamski džihad. Osnovana je 1982. godine kao reakcija na izraelsku okupaciju Libanona. Cilj joj je osnivanje islamske vlasti u Libanonu i čišćenje svih područja na Bliskom Istoku od protivnika islama. Izuzetno su organizirani a primaju i pomoć od Irana. Odgovorni su za samoubilački napad na američku vojarnu u Bejrutu te za cijeli niz napada na Izrael i njihova veleposlanstva u svijetu.

 

TAMILSKI TIGROVI

Osnovani daleke 1976. godine, broje čak 10 tisuća članova, svi odreda hindusi koji se bore za autonomiju u Šri Lanki, čije stanovništvo većinom pripada budizmu. Tamilski tigrovi se oslanjaju većinom na samoubilačke napade i prvi su koristili „bombaške jakne“. U njihovim napadima ubijeni su i indijskog premijera Rajiva Gandhija koji je bio u posjeti Šri Lanki, te dva predsjednika, premijera i cijeli niz ministara Šri Lanke.

 

ETA

Euskadi ta Askatasuna na baskijskom jeziku znači baskijska domovina i sloboda. Skupina je to sa sjevera Španjolske koja se bori za neovisnost Baska. Izuzetno su aktivni, što su potvrdili i nedavni slučajevi. Postoje još od 1959. godine, od kada su izveli oko 500 ubojstava a najpoznatije ubojstvo dogodilo se 1973., kada su ubili najvjerojatnijeg nasljednika diktatora Franca, admirala Luisa Varrera Blanca. Do današnjeg dana uhićeno je 20.000 pripadnika ETA-e.

 

BAADER-MEINHOF

Najpoznatija teroristička skupina Europe nastala je sedamdesetih godina iz tri frakcije, Frakcije crvene armije, Pokreta 2. lipnja i Revolucionarne ćelije. Izrazito ljevičarska skupina bila je posebna i po tome što joj je jedan od vođa bila žena a ime su dobili po prezimenima osnivača Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof. Djelovali su na području Zapadne Njemačke, sponzorirani su i od Moskve. U spektakularnoj pucnjavi 1972. godine uhvaćen je Baader koji je pet godina kasnije umro u zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima. Iste godine je uhvaćena i Meinhof, koja se četiri godine kasnije objesila u ćeliji.

 

IRA

Irish Republican Army ili Oglaigh nah Eireann je jedna od najstarijih terorističkih skupina koja je nastala još daleke 1919. godine kao komandoska jedinica koja se opirala Britancima, iako im korijeni sežu od Uskršnjeg ustanka 1916. godine. Tijekom godina broj poginulih je narastao na čak 3.500 a ranjenih na ogromnih 30.000, što je, kada se uzme u obzir da u cijeloj Sjevernoj Irskoj živi 1,6 milijuna, izuzetno velik broj. Od srpnja 1997. godine na snazi je primirje, a IRA je predala oružje četiri godine kasnije i danas djeluju preko svog političkog ogranka Sinn Fein.

 

SENDERO LUMINOSO

Od početka njihove borbe 1980. godine pa do danas, poginulo je čak 30.000 Peruanaca. Skupina čije ime u prijevodu znači Sjajni put zalaže se za svrgavanje vlasti u Peruu i postavljanje marksističke vlade, čiji će prvi cilj biti smanjivanje američkog utjecaja u regiji. Najčešći su napadi na američko veleposlanstvo u Limi a na njihove akcije još žešće odgovara diktatorska vlada, koja također ne bira sredstva za iskorjenje ove terorističke skupine koja je u posljednje vrijeme spala na samo 200-tinjak članova.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments