Tattoo trendovi po desetljećima

0

Počelo je s sidrima i JNA natpisima, a završava s rukavima i ispisanim cijelim rečenicama

 

„Isusova kruna, koju su samo pravi muškarci imali spojenu, je bila oznaka spremnosti na patnju“

 

70-TE: JNA, JRM…

Krajem 60-tih je počeo trend pokazivanja odanosti „domovini“ tetoviranjem za vrijeme odsluženja vojnog roka. U tadašnjoj Jugoslaviji vojni rok je trajao i do tri godine (u slučaju mornarice) pa i ne treba čuditi da su mladima padale svakakve gluposti na pamet. Omiljene tetovaže su bile srce s natpisom JNA i godinom služenja roka, kao i sidro i natpis JRM, dok su najveći aptrioti imali lik „Druga Tita“. Osim uobičajenog mjesta na ramenu, omiljeno mjesto za tetovažu bila je i podlaktica.

 

80-TE: BANDOVI, ZMAJEVI…

Najluđe godine, 80-te, donjele su okretanje prema svijetu pa su tako muškarci bili pod utjecajem, prije svega, stranih badnova. „Pravi frajeri“ su počeli nositi kožnjake, furati rock đir pa su tijelo ukrašavali imenima svojih omiljenih bandova poput AC/D-aC, Iron Maidena, Metallice… Pod utjecajem glazbe, samih bandova, ali i filmova, tetovirale su se i mrtvačke glave i zmajevi… Tetovaže su po malo ali sigurno postajale sve veće a tetovaže su se počele i bojati.

 

90-TE: ISUSOVE KRUNE, TRIBAL…

Omiljena tetovaža tijekom Domovinskog rata, ali u godinama nakon njega je bila Isusova kruna, odnosno barb wire. Tetovaža, koju su samo pravi muškarci imali spojenu, je bila oznaka spremnosti na patnju. Vrlo brzo su popularne postale i tribal tetovaže, posebno one maorske. I dok se tribal tetovaže često „crtaju“ i po licu. muškarci iz ovih krajeva su ipak bili pametniji pa su se tetovirali sanmo po rukama, prsima i leđima.

 

00-TE: GLAGOLJICA, KINESKI ZNAKOVI…

Početak novog stoljeća donio je pravu epidemiju dvojezičnosti. Više nije bilo cool pisati neke natpise latinicom. Glagoljica je postala omiljena za tetoviranje, pogotovo imena djece, ili čak i imena područja, gradova i kvartova u kojima se živi. Tetovaže su s ramena „sišle“ na podlaktice, i više nisu bile nezamjetne niti položajem niti veličnom. Popularni su postali i kineski znakovi, ali kod žena, dok su se rijeđe mogli viđati na muškarcima. Ne zaboravimo niti bar kod koji se pojavio početkom stoljeća.

 

10-TE: RUKAVI, CITATI…

Tetovaže su već prestali biti tabu, pa ih više ne treba niti skrivati. Tetovaže više nisu nešto intimno već nešto za pokazivanje. Rukavi, odnosno tetovaže preko cijelih ruka, su se počele pojavljivati krajem prošle dekade, a danas u nešto sasvim normalno. I uopće nije važno čime je oslikano. Izuzetno su popularni i zavjeti, životni motoi, te citati koji su posebno popularni među ženama koje ih često tetoviraju i na rebrima što, moramo priznati, izgleda prilično seksi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments