Kategorije
Zabava

5 razloga zašto pogledati Deadpool

Neponovljivi antiheroj Marvelova univerzuma konačno je dobio svoj film koji je upravo počeo igrati u kinima. Donosimo vam pet razloga zašto bi ga trebali poći pogledati.

 

1. NAJORIGINALNIJI MARVELOV SUPERJUNAK

Deadpool većini vjerojatno nije poznato, ali je riječ o daleko najoriginalnijem i najzabavnijem liku u Marvelovom univerzumu. Wade Wilson, odnosno Deadpool, je poznat po čudnom smislu za humor, političkoj nekorektnosti i mentalnim problemima – miksom koji garantira zabavu. I dok su drugi Marvelovi junaci ponosni što su superheroji, Wilson odbija bilo kakvo povezivanje njegova imena s pojmom junak. Ukoliko volite antiheroje, ovo će biti vaš novi omiljeni strip junak!

 

2. VJERAN STRIPU

Pitate li fanove stripova svi će naći zamjerke na način kako je njihov omiljeni strip junak prenesen na kino platno. Ali, ne i u slučaju Deadpoola jer je crveni osvetnik prenesen – savršeno. Njegov karakteristični humor je tu, film je bez cenzure, a i „breaking the fourth wall“, nešto po čemu je Deadpool u strip svijetu poznat, je prenesen i na film. Ukoliko ne znate o čemu se radi, to je kada se glumac okrene prema kameri i govori gledatelju. Ovdje to funkcionira odlično!

 

3. FENOMENALAN HUMOR

Počevši od same prve uvodne scene u kojoj se nabrajaju glumci i filmska ekipa, ovaj film jednostavno ne staje s humorom, i to vrlo često onim crnim humorom. Iako film o supeherojima Deadpool je komedija jednako kao i akcija, i na njemu ćete se smijati koliko i na urnebesnim komedijama, iako je ovaj humor često puno inteligentniji. Gdje ste još doživjeli da neki lik iz filma ispljuva cijeli filmski studio koji snima film? Marvelovi filmovi često imaju doze humora, sjetite se samo Čuvara Galaksije, ali niti jedan film humorom nije ni blizu Deadpoolu!

 

4. NON STOP AKCIJA

Osim što ne staje humorom, Deadpool ne staje niti akcijom. Počevši od uvodne scene pa do samog kraja, ovaj film jednostavno nema praznog hoda. Čak i kada nema čiste akcije, scene su izuzetno zanimljive i redaju se strahovitom brzinom tako da gledatelju 18 minuta, koliko traje film, prođe doslovno kao pola sata. Deadpool doslovno nema dosadne scene!

 

5. FANTASTIČNI SOUNDTRACK

Soundtrack sigurno nije najvažnija stvar u filmu, ali itekako može pripomoći. Soundtrack iz Deadpoola će vas natjerati da klimate glavom i cupkate nogama za vrijeme gledanja filma, a izbor glazbe, od pop hitova do rapa, je savršeno prilagođen scenama. Deadpool tako nastavlja nešto što su počeli Čuvari galaksije – iskorištavanje starih zaboravljenih hitova iz 80-tih, i pretvaranje ih u ponovo cool pjesme.

Kategorije
Faktopedija

Kapetan Amerika: 5 stvari koje biste trebali znati

Izlaskom novog filma red je da vas naučimo neke nove stvari o ovom zanimljivom superjunaku

 

1. STAN LEEJEV PRVI URADAK JE PRIČA ZA KAPETANA AMERIKU

U svijetu stripa ne postoji jače ime od Stana Leeja, čovjeka koji nam je donio Spider-Mana, Hulka, X-Men, Iron Mana, Thora i Fantastičnu četvorku. Svoju karijeru u industriji stripa počeo je davne 1939. godine kada se kao asistent zaposlio u Timely Comicsu. U pauzi između serviranja kave za šefove i oštrenja olovki, Lee je pisao pričice za stripove, a njegova prva objavljena priča je treći strip Kapetana Amerike –  Captain America Foils theTraitor’s Revenge, objavljena 1941. godine. U njoj je Kapetan Amerika po prvi put bacio svoj štit na neprijatelja, a štit mu se poput bumeranga vratio u ruke – potez koji mu je danas zaštitni znak.

 

2. POPULARNOST MU JE NAGLO PALA KRAJEM 40-TIH

Sasvim očekivano, svoje najbolje dane Kapetan Amerika bilježi za vrijeme drugog svjetskog rata, kada je služio i za podizanje morala vojnicima na bojišnicama širom svijeta, kao i Amerikancima koji su na svom tlu iščekivali vijesti o svojim najmilijim. Krajem 40-tih, popularnost je naglo počela padati, baš kao i većini ostalih superjunaka. Autori su pokušali ubaciti humor ne bi li podigli popularnost, ali bez uspjeha, a ni Stan Leejev pokušaj oživljavanja stripa, ovaj put suprostavljajući Kapetana Ameriku komunistima, nije uspio. Tek je krajem 60-tih Kapetan Amerika ponovo pokrenut, uz objašnjenje da su se neki drugi agenti brinuli za sigurnost SAD-a u odsutnosti Amerike.

 

3. AMERIKIN ŠTIT ORIGINALNO NIJE BIO OKRUGAO

Iako smo navikli da je štit Kapetana Amerike okrugao, u prvoj epizodi je bio u obliku standardnih grbova tipa trokuta. Međutim, mjesec dana ranije u izdanju konkurentskog izdavača stripova izašao je strip novog strip junaka imena Shield koji je imao sličan štit. Kako su se izdavači Shielda pobunili te prijetili tužbom, već u drugoj epizodi Amerikin oblik štita je promijenjen u danas prepoznatljivi oblik. Shield je u međuvremenu brzo propao a Kapetan Amerika je i danas poznat. Kao priznanje svojim korijenima, u prvom filmu Kapetan Amerika: Prvi osvetnik, originalni štit se pojavljuje u jednoj sceni.

 

4. STEVE ROGERS NIJE UVIJEK BIO PONOSAN NA SVOJ NAZIV KAPETAN AMERIKA

Malo tko se od nas slaže s politikom SAD-a, ali nikada ne bi očekivali da na politiku svoje domovine ponosan neće biti i netko tko se naziva Kapetan Amerika! Tijekom Watergatea Amerika je promjenio ime u Nomad, ali je nakon nekog vremena odlučio da želi predstavljati američki ideal, a ne vladu svoje države. Međutim, nije niti to dugo trajalo jer je, nakon što se otkrila dublja korumpiranost vlade, ponovo odlučio odustati te je postao agent. Kada je izbio rat u Iraku, Marvel je napravio seriju stripova u kojima se događa građanski rat, a Kapetan Amerika se ponovo suprostavlja Vladi.

 

5. I KAPETAN AMERIKA IMA SVOG SIDEKICKA

Baš kao što Batman ima svog sidekicka, imao ga je i Kapetan Amerika. James Buchanan Bucky Barnes se pojavio već u prvoj epizodi stripa o Kapetanu Americi. Nakon što slučajno otkrije da je Steve Rogers Kapetan Amerika, Bucky inzistira da se bori zajedno s njim, te nakon opsežnih treninga postaje njegov partner. U završnim danima Drugog svjetskog rata, u misiji lova na Barona Zema, Bucky pogiba u eksploziji bespilotne letjelice. Međutim, njegovo tijelo (bez jedne ruke) zaleđeno pronalaze Sovjeti te ga oživljavaju i pretvaraju u agenta ubojicu –Ratnika zime (WinterSolider).

Kategorije
Faktopedija

Thor: 5 stvari koje biste trebali znati

Drugi nastavak filma o Thoru stiže u kina, ali znate li sve o superjunaku kojeg je osmislio legendarni Stan Lee?

 

1. THOR JE BIO PRVI SUPERHEROJ BAZIRAN NA BOŽANSTVU

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća Marvelova lista superheroja se stalno povećavala, a izdavači su konstantno pritiskali legendarnog Stan Leeja da smišlja nove likove. Međutim, nakon što je Marvelovoj postavi dodao Hulka, Lee nije bio siugran što napraviti. Kako je napisao u svojoj autobiografiji „Kako napraviti jači lik od već najjačeg lika? A tada mi je sinulo! Neću ga napraviti čovjekom, već Bogom!“ Lee je smatrao da su grčka i rimska božanstva već i previše iskorištavana, pa se okrenuo nordijskoj mitologiji gdje je pronašao staru legendu kojoj je dao obilježja superheroja. I tako je stvorenThor. Iako su se u Marvelovim stripovima znali pojaviti i Hercules i Ares, Thor je jedini koji ima tajni identitet i vodi dvostruki život!

 

2. I KONKURENCIJA IMA SVOJE THOROVE

Kako je Marvelov Thor „ukraden“ iz nordijske mitologije, tako Marvel nije mogao u potpunosti zaštititi svog junaka i spriječiti konkurentske izdavače da i samo naprave svoje verzije čovjeka s maljem. Tako su među ostalim i DC Universe i Image Comics predstavili svoje verzije, ali iako je većina Thorova koristila Mjolnir (Thorovo malj) niti jedna nije ostvarila komercijalni uspijeh kao Marvelov Thor. Spomenimo i da je u većini drugih verzija Thor negativac, a ne superheroj za kojeg ćete navijati. Posebno se to odnosi na verziju DC Comicsa koja se suprostavlja Sandmanu.

 

3. NJEGOVA OBITELJ JE VJEROJATNO NAJDISFUNKCIONALNIJA U SVEMIRU

Zamislite da vam je otac vođa bogova i vladar vašeg planeta, majka nije vaša prava majka već ste vi „produkt“ veze vašeg oca sa Zemljanima, da vam je najveći neprijatelj pomahnitali luđak koji je ujedno i vaš brat, a da se vas pošalje na drugi planet kako bi naučili lekciju? Sigurno bi poželjeli da odu k vragu, pogotovo brat Loki. Ali Thor nije takav, gledao je tri puta kako mu otac pogiba spašavajući svoj planet, a brat Loki jednom, i svaki put ih je odlučio uskrsnuti! Da, Takav je Thorov život. Dodajmo još i da se u seriji stripova pojavljuje i Thorov sin Magni, ali on postoji samo u alternativnoj budućnosti u koju se Thor zaputi kako bi ispravio neke stvari iz prošlosti.

 

4. SUPERMAN JE IPAK JAČI OD THORA

Strip fanovi već godinama (a pogotovo od filmske verzije Thora) vode duge i opširne rasprave čiji je superjunak jači – Superman ili Thor. Svi imaju svoje argumente, ali odgovor smo već dobili u suradnji Marvela i DC Comicsa u jednom od strip izdanja u kojem su se sukobili Avengersi i Justice League. U općoj makljaži Superman je odmjerio snage s Thorom i pobjedio ga zahvaljujući snage i termal visionu. Da bi utješili Marvelove fanove, u tom stripu Superman je izjavio da je Thor najteži protivnik s kojim se susreo. Ipak, nije trebalo puno prije nego su Thorovci našli opravdanje tvrdeći da se dvoboj odigravao u DC universumu u kojem su Marvelovi junaci izgubili snagu!

 

5. THOROVA FILMSKA KARIJERA NIJE USPIJEŠNO POČELA

Filmska adaptacija Thora iz 2011. godine s Chrisom Hemsworthom je bila pun pogodak, ali malo je poznato da se Thor prvi put na velikom ekranu pojavio prije 25 godina. U pokušaju oživljavanja serije o Hulku, odlučeno je da se napravi niz niskobudgetnih filmova o zelenom čudovištu u kojem bi se pojavljivali i ostali Marvelovi junaci. Thor se pojavio zajedno sa svojim alter egom Donaldom Blakeom, a tumačila su ih dva različita glumca. Da bi posato Thor, Donald je trebao podići malj u zrak i povikati „Odin“, ali ta Thorova verzija je bila katastrofalna. Thor je prikazan kao junak s malo posebnih moći, ovisnik o borbi, ženama i alkoholu!!! Nije ni čudo da mu je trebalo preko 20 godina da se ponovo pojavi na velikom ekranu!

Kategorije
Muške stvari

10 pravih superjunaka s ulica

Potaknuti filmovima o spuerjunacima, ovih 10 junaka oblači svoje kostime i izlazi na ulice gradova boreći se za pravdu i sigurnost

 

„MMA borac, koji se bori i van ringa, Phoenix Jones je medijsku pozornost dobio prije dvije godine kada je suzavcem zasprejao dvije djevojke“

 

Thanatos

THANATOS

Sjedište: Vancouver, Kanada

Iza opake maske i imena, koje je u grčkoj mitologiji personifikacija smrti, krije se 63-godišnjak!!! Thanatos je postao pravi superheroj prije tri godine, a prvenstveno se brine o beskućnicima kojima dijeli hranu, odjeću i deke. Međutim to ga ne spriječava da budno motri okolinu i reagira i na kriminalne aktivnosti, ukoliko je to potrebno.

 

CrimsonFist

CRIMSON FIST

Sjedište: Atlanta, SAD

Iako visok samo 167 cm, Crimson Fist se ne ustručava patrolirati ulicama Atlante, niti se suprostavljati kriminalu. Već prvog dana patroliranja, prema njegovim riječima, bio je svjedok napada na muškarca u jednoj od tamnih ulica. Bez razmišljanja je uletio i pomogao, ponovivši to do danas još mnogo puta.

 

Shadow2

SHADOW

Sjedište: Yeovil, Velika Britanija

Za razliku od drugih superheroja Shadow nema šareni kostim već izgleda kao ninja. Ninjutsu trenira od malih nogu, a četiri noći tjedno Shadow se bori protiv kriminala spriječavajući pljačke i loveći dilere drogom. Jednom je spriječio kradljivca automobila tako što je doslovno bacio nunchake na njega!

 

PhoenixJones2

PHOENIX JONES

Sjedište: Seattle, SAD

MMA borac, koji se bori i van ringa, medijsku pozornost je dobio prije dvije godine kada je suzavcem zasprejao dvije djevojke. Kako su ubodi noževima i pucnjave njegova svakodnevica nosi i zaštitni prsluk, a njegova lista ostvarenja uključuje potjeru za kradljivcima automobila, kao i praćenje osumnjičenika za ubojstvo dok nije stigla policija.

 

Nyx2

NYX

Sjedište: New York, SAD

Jedan od mnogobrojnih superheroja na ulicama Velike jabuke je i danas 18-godišnja djevojka Nyx. Počela je prije dvije godine inspirirana Kick-Assom, a ime je izabrala po grčkoj božici koja je vladala noćima. Nyx se ne bori s kriminalom već pomaže beskućnicima i nemoćnima.

 

CaptainAustralia2

CAPTAIN AUSTRALIA

Sjedište: Brisbane, Australija

Uzorni otac dvoje djece po danu, superheroj koji se bori protiv kriminala po noći – na to se svodi život Captaina Australije. Njegova je logika „bolje spriječiti, nego liječiti“, pa se tako s kriminalom bori dok je još u krojenima. Ponosan je posebno na slučaj kada je spriječio silovanje pijane djevojke otjeravši dvojicu napadača.

 

DCGuardian

DC’S GUARDIAN

Sjedište: Washington, SAD

Kao što mu i samo ime govori, DC’s Guardina je zaštitnik Washingtona, ali i veliki patriot koji na ulicama velikog grada dijeli Ustav SAD-a. Kada su ga pitali zašto nosi masku, odgovorio je da je SAD država svih rasa i da uopće nije važno tko se krije ispod maske koja prestavlja „najbolju državu na svijetu“.

 

DarkGuardian

DARK GUARDIAN

Sjedište: New York, SAD

Superheroju iskutvo u borilačkim vještinama izuzetno dobro dođe, a Dark Guardian ga je više puta demonstriraro na ulicama Manhattana. Bori se protiv nasilja i pogotovo silovanja, ali na piku su mu posebno dileri droge. Poznat je po tome što im se prišulja, odjednom uperi svjetiljku u njihove oči i reče „Ovo je područje slobodno od droge!“

 

Geist2

GEIST

Sjedište: Rochester, SAD

Tijekom dana Geist je običan radnik, dok tijekom noći oblači svoj cool kostim i postaje zaštitinik „malenog gradića“ Rochestera, te se bori protiv kriminala, ali i grafiti umjetnika koji uništavaju gradske građevine. Poznat je i po pomaganju beskućnicima, kao i siromašnima.

 

RedbudWoman

REDBUD WOMAN

Sjedište: Peking, Kina

Djevojke superheroji u stvarnom životu nisu česte, a pogotovo ne djevojke s ulica glavnog grada Kine! Misteriozna djevojka se ne bori protiv kriminala, to uostalom bespoštedno rade kineske vlasti, a primjećena je nekoliko puta kako dijeli deke i hranu beskućnicima. U Kini je čak postala celebrity iako nitko ne zna tko je ona!

 

Kategorije
Zabava

Superman: 5 stvari koje biste trebali znati

Novim rebootom jednog od najpopularnijih strip junaka na velikom ekranu vrijeme je da naučimo više o čovjeku od čelika

 

1. SUPERMAN JE PRVOTNO BIO NEGATIVAC

Jerry Siegel i Joe Shuster su bila dva prijatelja iz Clevelanda koja su se susrela u srednjoj školi i koja su djelila zanimanje za znatsvenu fantastiku. U slobodno vrijeme su crtali stripove i pisali priče, pa su tako i stvorili strip The Reign of the Super-Man, u kojem je Superman ćelavi negativac vrlo sličan kasnijem Lex Luthoru. Kako pričica objavljena u fanzineu Science Fiction nije postigla uspijeh, odlučili su Supermana pretvoriti u pozitivca. Međutim, ni Superman kao pozitivac nije privlačio pozornost izdavača koji su se bojali tužbi zbog sličnosti s drugim strip junacima. Na kraju se 1938. godine priča počela objavljivati u sklopu Action Comicsa, a popularnost je vremenom počela rasti, pa je Supermen u lipnju 1939. godine dobio i vlastito izdanje.

 

2. ZNAK S NE ZNAČI SUPERMAN

Tijekom godina se mjenjalo objašnjenje pojma slova S na prsima Supermana. Sasvim logično, uvijek se mislio da slovo S predstavlja prvo slovo iz imena Superman, međutim u filmu iz 1978. godine objašnjava se da je to grb kuće „El“. To je objašnjenje stalo do 2003. godine kada je u stripu Superman: Birthright, objašnjeno da je slovo S u stvari kriptonski simbol za nadu. Na kraju je taj simbol inspirirao Lois Lane da Clarku Kentu, kada ga prvi put vidi, da ime Superman. Zanimljivo, obrnuto slovo S je kritponski simbol za uskrsnuće!

 

3. SUPERMAN NIJE UVIJEK MOGAO LETJETI

Junak sa crvenim plaštom je najpoznatiji po svojoj sposobnosti letenja, ali zvuči nevjerojatno da u prve tri godine svog postojanja, kao strip junak, Superman nije mogao letjeti! Na samom početku bio je nevjerojatno snažan, mogao je podnjeti sve osim tenkovske granate i skočiti 200 metara u dalj. I to je to! Tijekom godina je dobijao nove sposobnosti, a neke gubio. Trenutno Supermanov arsenal uključuje infracrveni vid, nevjerojatnu snagu, nevjerojatno šesto čulo, rendgenski vid, fantastičnu brzinu, mogućnost samozalječenja te dah kojim može lediti. Međutim, sve te mogućnosti Superman gubi ne samo od kriptonita, već i ukoliko se nađe pod kriptonskim crvenim suncem.

 

4. DOOMSDAY JE JEDINO STVORENJE KOJE JE UBILO SUPERMANA!

Predsjednik LexCorpa, odmetnuti briljantni znatsvenik, (a u stripovima iz 2000-tih i predsjednik SAD-a) Lex Luthor je najpoznatiji Supermanov protivnik. Njihovo rivalstvo traje još od djetinstva, što se moglo gledati i u seriji Smalville. Međutim, Luthor nije jedini opasni protivnik koji je zagorčavao život Supermanu. Androida vanzemaljca Brainiaca mnogi smatraju brojem dva na listi Supermanovih neprijatelja, ali negativac koji je najviše uspio u borbi sa Supermanom, odnosno jedini koji ga je uspio ubiti, je čudovište Doomsday!  U 75. broju Supermana (vol 2) nakon dugotrajne borbe Doomsday i Superman, ispred zgrade Daily Planeta u Metropolisu, izubijaju jedan drugog do smrti.

Ostali negativci s kojima se borio su Darkseid, jedna od najmoćnijih negativaca u DC Universeu, iluzionist iz 5. dimenzije Mister Mxyzptlk, „obrnuti“ Superman – Bizarro, te legendarni kriminalac s Kriptona General Zod!

 

5. LOIS LANE MU NIJE PRVA LJUBAV

Supermanova supruga, i ljubav života, je Lois Lane, međutim novinarka nije njegova prva ljubav. U srednjoj školi Clark je gajio duboke osjećaje prema njegovoj najboljoj prijateljici Lani Lang, koja je bila prva osoba (osim njegovih roditelja) koja je znala Clarkovu pravu istinu. Nedugo nakon Lane, pažnju mu je privukla Saturn Girl, članica Legije Superheroja, a na fakultetu je bio u vezi s Lori Lemaris, djevojka za koju se ispostavilo da je sirena s Atlantisa. Tijekom putovanja u Kriptonovu prošlost Superman je izlazio s Lylom Lerrol, poznatom glumicom s Kriptona, a jedno vrijeme mu se sviđala i Wonder Woman.

Kategorije
Faktopedija

Iron Man: 5 stvari koje biste trebali znati

Vjerojatno niti jedan superjunak nije toliko profitirao od svoje filmske verzije kao Iron Man

 

1. IRON MAN JE OSMIŠLJEN PO UZORU NA HOWARDA HUGHESA

U jeku hladnog rata, sve se svodilo na rat i vojsku, pa je legendarni Stan Lee poželio napraviti lik koji će predstavljati kapitalističkog biznismena – junaka koji će se boriti protiv komunista. Lee je uvijek bio opčinjen Howardom Hughesom pa je Tony Starka pretvorio u multimilijardera, playboya, genijalca i znanstvenika koji, za razliku od Hughesa, ipak nije poludio. Za razliku od Hulka i Fantastične četvorke, koji su se također borili protiv komunizma ali vladinim mjerama, Iron Man se više bavio oružjem i tehnologijom. Stan Lee je prvotno trebao odraditi sve sam, ali je zbog opterećenja rokovima i drugim projektima dio posla prebacio na pisca Larryja Liebera te crtače Dona Hecka i Jacka Kirbyja. Danas legendarni Iron Man se prvi put pojavio u ožujku 1963. godine u Tales of Suspense #39, a kako se vrijeme mjenjalo komuniste su, kao neprijatelji, zamjenili teroristi i korporativni kriminal. Također, Iron Man se naknado udružio s drugim superjunacima u grupu nazvanu Osvetnici.

 

2. TONY STARK JE POSTAO IRON MAN U VIJETNAMU

Sa samo 15 godina genijalni Tony Stark je upisao elektronični inženjering na Massachusetts Institute of Technology, a, nakon što mu je otac preminuo, u 21. godini preuzima Stark Enterprises koji pretvara u multimilijardersku tvrtku koja razvija oružje za vojsku SAD-a. Kada pođe u Vijetnam, kako bi nazočio testiranju oružja, staje na nagaznu minu koja eksplodira. Stark uspjeva preživjeti ali ostaje u nesvjesti i s komadom krhotine u srcu. Tako ranjenog otima ga komunistički general Wong-chu koji mu nudi nagodbu – ako mu stvori oružje kojim će pobjediti Amerikance, izvadit će mu krhotinu i spasiti život. Stark pristaje, ali samo kako bi napravio borbeno odjelo koje će mu ne samo dati borbene sposobnosti nego i omogućiti život s krhotinom u tijelu. Nakon što postane Iron Man, bježi iz zatočeništa i pobjeđuje Wong-chua i njegove trupe.

 

3. IRON MAN JE JEDINI MARVELOV JUNAK KOJI JE LJEČENI ALKOHOLIČAR

Epizoda Demon in a Bottle, koja se protegnula kroz devet nastavaka, donosi priču o problemima Tonyja Starka s alkoholom. Stark prihvaća zahtjev da Iron Man predstavlja Stark Enterprises na sastanku sa stranim ministrom, ali odjelo se kvari i eksplodira te ubija ministra. Policija mu uzima odjelo, iako ne podiže optužbu protiv Starka, a u dogovoru s Osvetnicima, privremeno i predaje dužnost voditelja grupe. Sve se to pokazalo kao veliki psihološki udarac za Starka koji utjehu pronalazi u čašici. Kasnije (kroz samo jednu epizodu) se ipak uspjeva oporaviti te se vratiti borbi s kriminalom i neprijateljima.

 

4. MANDARIN JE IRON MANOV NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Tijekom 50 godina postojanja Iron Man se susretao s brojim negativcima, ali među njima se najviše istakao The Mandarin kojeg mnogi smatraju Iron Manovim najvećim i najopasnijim protivnikom. Negativac, kojeg gledamo u trećem nastavku filmske verzije, je kineski znanstvenik i diplomat koji postaje opasni kriminalac zahvaljujući znanju borilačkih vještina i deset prstenova moći koje pronalazi (zajedno s naprednom tehnologijom) u svemirskom brodu koji se sruši na Zemlju. Među ostalim negativcima s kojima se Iron Man susretao istaknuli su se i Justin Hammer, Extremis, Ezekiel Stane, Crimsom Dynamo, Madam Masque i The Ghost

 

5. IRON MAN JE 12. NAJBOLJI SUPERHEROJ PREMA IGN-U

Najeminentnija stranica, kada su igrice, filmovi i stripovi u pitanju, IGN svrstala je Iron Mana na 12. mjesto svoje liste najboljih superheroja svih vremena. Objašanjavajući svoju odluku, IGN navodi da vjerojatno niti jedan superheroj nije toliko profitirao od svoje filmske ekranizacije kao Iron Man. Na listi, sastavljenoj isključivo prema superjunacima i njihovoj zanimljivosti a ne filmovima, prvih pet mjesta zauzeli su Superman, Batman, Spider-Man, Wolverine, Wonder Woman, a iza Iron Mana ostali su Thor, Catwoman, Hellboy i Punisher.

Kategorije
Zabava

Batman: 5 stvari koje biste trebali znati

Dok nas samo dani djele od najnovijeg Batmana red je da saznamo nešto novo i ovom fenomenalnom strip junaku

 

1. BATMANOVO IME DOLAZI OD DVA POVIJESNA RATNIKA

Bill Finger, jedan od kreatora Batmana je ime Bruceu Wayneu dao u čast dva velika ratnika. Ime Bruce dolazi od Roberta the Brucea, odnosno Kralja Brucea I od Škotske, čovjeka koji je nasljedio Williama Wallacea (sjećate li se Hrabrog srca?) kao zaštitinik Škotske 1298. Prezime je preuzeto od Anthonyja “Mad Anthony” Waynea, generala i heroja američkog rata za neovisnost.

 

2. BATMAN JE INSPIRIRAN DA VINCIJEM, FILMOVIMA I MASKIRANIM JUNACIMA

Kane i Finger su posegli za različitim izvorima kako bi kreirali originalnog Batmana. Od drugog junaka, Sjene, je preuzeta dvostruka ličnost, od knjige iz 1920. The Mask of Zorro, preuzet je bogati alter ego, film iz 1930. The Bat Whispers ih je inspirirao na identitet šišmiša i kostim a da Vincijev nacrt za ornothopter im je dao ideju za Batmanova krila.

 

3. BATMANOV IDENTITE I NIJE TAKO TAJAN

Ukupno 11 likova zna, ili je znalo, da su Batman i Brice Wayne ista osoba. Dakle, to su sva tri Robina, Batmanov butler Alfred Pennyworth, istraživač i nekadašnji Pingvinov pomoćnik Karold,s uperheroji Superman i Azrael, Batgirl te tri neprijatelja Bane, Ra’s Al Ghul i Hugo Strange. Inspektor James Gordon je tijekom godina iskazao sumnju ali je nikada nije dokazao.

 

4. BATMAN IMA 34 GODINE

Baš kao i Simpsoni, i Batman je svake godine na svojoj torti puše isti broj svjećica. Što se zna o Batmanu i njegove 34 godine? Školovao se na Cambridgeu i Sorboni, svoje 20-te je počeo u FBI-u da bi pošao u Koreju, Japan i Kinu gdje je učio borilačke vještine, uključujući i poduke iz nevidljivosti čemu su ga učile ninje.

Tijekom godina Batman je razvijao različite strane svoje osobnosti i općenito života. U 50-tim je išao na tečajeve kriminologije, 60-tih se borbio s alienima, 70-tih je pokazao i mračnu stranu, 80-tih mu je Frank Miller dodao bijes i nasilje dok je 90-tih slomio kralježnicu i završio u kolicima od čega se, u konačnici, potpuno oporavio.

 

5. BATMAN I ROBIN SU DJELILI KREVET

Od samih početaka Batman se borio, i još uvijek bori, s teorijama da je homoseksualac, a neki su ga prozvali čak i pedofilom. Naime, prvi Robin, Dick Grayson, je bio osmogodišnje dijete kada je završio u Batmanovoj špilji. U stripu broj 84 Ten Nights of Fear! Batman i Robin su prikazani kako zajedno leže u krevetu, a bilo je to u vrijeme kada su se čak i na TV-u bojali prikazati vjenčane parove zajedno u krevetu. Naravno usljedila je serija kritika pa su autori odgovorili uvođenjem Batwoman, a kasnije i Batgirl.

Do dan danas, čak se i psihijatri raspravljaju o Batmanovoj seksualnoj orjentaciji.

 

 

Kategorije
Zabava

Spider-man: 5 stvari koje biste trebali znati

Prvi dio nove trilogije Spider-mana je počeo svoj pohod na kina a mi vam donosimo pet stvari koje morate znati o ovom superheroju

 

1. SPIDER-MAN JE BIO TV ZVIJEZDA

Kao i obično kod strip adaptacija, filmska trilogija je promjenila puno toga u odnosu na strip. Kada je prvi put dobio svoje moći Peter Parker ih je odlučio testirati na turniru u wrestlingu. Nakon što je bacajući mrežu pobjedio velikog prvaka Crusher Hogana TV agent Max mu je ponudio da od njega napravi zvijezdu. Parker je napravio bolji kostim, prozvao se Spider-man te je u kasno noćnom showu zabavljao ljude penjući se uz zgrade, dižući automobile i bacajući mreže. Njegova TV karijera bi potrajala da jedne večeri, izlazeći iz studia, nije pustio pljačkaša da protrči kraj njega. Taj isti pljačkaš mu je par dana kasnije ubio strica.

 

2. SPIDER-MAN JE POKUŠAVAO BITI TIMSKI IGRAČ

Mnogo godina Spidey je bio solo igrač. Ponekada bi udružio snage sa Thorom, Daredevilom ili Captain Americom, ali nikada nije bio članom nekog tima. Odbio je ponudu da bude dio X-Mena te je odbijen od strane Fantastic Foura. Pokušao je i s Avengersima ali je prvo odbijen, a kasnije je on odlučio da ne želi biti njihov dio.

U posljednje vrijeme sve se to promjenilo. Osim što redovno patrolira New Yorkom, posljednjih par godina je ipak dio Avengersa, kao i Future Foundationa, grupe koju su osnovali članovi Fantastic Foura.

 

3. SPIDER-MAN JE BIO OŽENJEN

Kasnih 80-tih godina prošlog stoljeća u Marvelu su odlučili da je vrijeme da se Peter Parker oženi, naravno za Mary Jane Watson. Međutim, za razliku od filma Mary Jane nije bila Peterova prva velika ljubav (to je mjesto pripalo djevojci imena Gwen Stacy), a upoznali su se na fakultetu. Kasnije će se čak ispostaviti da je Mary Jane slučajno saznala da je Peter Spider-Man i prije nego su se upoznali.

Njihov brak je potrajao neko vrijeme ali se raspao jer Mary Jane nije mogla više podnjeti život sa superjunakom. Danas je Spidey u vezi s Carlie Cooper, forenzičarkom NYPD-a.

 

4. SPIDER-MANOVI RODITELJI SU BILI ŠPIJUNI

Kada je imao šest godina Peterovi roditelji Richard i Mary Parker su poginuli u zrkoplovnoj nesreći, te su ga od tada odgajali stric Ben i njegova supruga May. Mađutim, malo tko zna da su Peterovi roditelji bili špijuni za CIA-u.

Tek na fakultetu Peter je doznao više detalja o zrakoplovnoj nesreći, najvažnije od svega da je policija na mjestu nesreće pronašla dokaze da se Parkerovi prodavali državne tajne nepoznatoj trećoj stani. Peter se nije mogao s tim pomiriti pa je pošao u Europu istražiti slučaj. Ispalo je da su Richard i Mary bili dvostruki špijuni koji su radili za CIA-u i koji su se samo pretvarali da prodavaju državne tajne kako bi razotkrili Red Skulla. Kada je Red Skull saznao da mu pokušavaju smjestiti, srušio je zrakoplov znajući da će sadržaj aktovke sumnju baciti na Parkere.

Inače, Parkerovi su, dok su bili dio CIA-e radili za Nicka Furyja, istog onog kojeg smo gledali u Osvetnicima.

 

5. SPIDEYEVA MREŽA JE UMJETNA

Zaboravite sve što vam je Sam Raimi ispričao u svojoj trilogiji, posebno dio u kojem Peter otkriva da može bacati mrežu. Parker je u stvati vrhunski znanstvenik koji je osmislio način kako napraviti uređaj koji će montirati na zglobove i koji će moći izbacivati mrežu. Mreža se izbacuje okidačem koji se nalazi na dlanu a količina mreže je, naravno, ograničena. Osim toga, Spider-Man može izbacivati tri vrste mreže, tanku za skakanje, široku za hvatanje protivnika te posebnu koja može poprimiti različit oblike poput npr. krila.

Kategorije
Muške stvari

Top 5: Marvelovi superjunaci

Osvetnici su u kinima pa je red da se prisjetimo najboljih superjunaka iz Marvelove tvornice mašte

 

„Zbog svoje volje da upotrebljava smrtonosnu silu bez puno predomišljanja Wolverine je brzo postao omiljeni junak X-men serijala“

 

punisher

5. PUNISHER

Nakon što mafija ubije njegovu ženu i djecu, jer su svjedočili mafijaškom ubojstvu, Frank Castle aka Punisher kreće u obračun s mafijom i svim kriminalcima. Njegov modus operandi uključuje ubojstva, otmice, mučenja i prijetnje pa ga se smatra prvim Marvelovim antijunakom. Veliku popularnost stekao je upravo zbog načina rješavanja kriminalaca te zbog toga što nema nikakvih supermoći, već je običan smrtnik koji koristi današnje oružje.

 

thor

4. THOR

Kako bi naučio svog sina poniznosti Odin ga šalje na Zemlju u tijelu običnog čovjeka. Nakon što vanzemaljci slete na zemlju Thor u pećini nalazi svoj malj Mjolnir te se pretvara u Thora. Vodeći dvostruki život Thor postaje zaštitnik Zemlje, prije svega od svog polubrata Lokija. Jači i od Bleka stijene sa supermoćnim Mjolnirom prodaja Thorovih stripova je naglo povratila popularnost nakon istoimenog filma

 

wolverine

3. WOLVERINE

Rođen kao James Howlett, kasnije zvan jednostavnije Logan, Wolverine je mutant koji ima životinjske instikte, sposobnos brzog zacjelivanja rana zbog čega živi duže od normalnih ljudi, nevjerojatne atletske sposobnosti te po tri metalne oštrice na šakama koje može izbaciti kao kandže. Zbog svoje volje da upotrebljava smrtonosnu silu bez puno predomišljanja Wolverine je brzo postao omiljeni junak X-men serijala.

 

spiderman

2. SPIDER-MAN

Peter Parker je živio normalan život srednjoškolca sve dok ga nije ugrizao radioaktivni pauk. Parker ubrzo otrkiva sposobnost izbacivanja paukove mreže i penjanja po zgradama te, nakon ubojstva strica s kojim je živio, postaje Spider-man, superjunak u borbi protiv zla. Junak u crveno-plavom kostimu je komercijalno najuspješniji Marvelov lik koji se osim u stripu pojavljivao u filmu, animiranim i igranim serijama, igricama, pa čak i na Broadwayu!

 

ironman

1. IRON MAN

Nakon što ga otmičari teško ozljede i pokušaju natjerati da napravi smrtonosi projektil Tony Stark izradi oklop koji ga pretvara u stroj za ubijanje. Lik Iron Mana je napravljen u doba Hladnog rata i predstavljao je američku borbu protiv komunizma dok se u današnje vrijeme bori prvenstveno protiv zlih korporacija i terorizma. Sam Tony Stark je milijarder i playboy kojeg žene obožavaju a u kombinaciji sa cool oklopom i oružjem čini idealnog superheroja.

Kategorije
Zabava

Avengers: 5 stvari koje biste trebali znati

Film uskoro kreće u naša kina pa je red da saznate nešto i o stripu prema kojem je film i nastao

 

1. AUTOR STRIPA JE LEGENDA SUPERJUNAKA

80-godišnji Stan Lee je među autorima stripova ono što je Elvis Presley među glazbenicima ili Michael Jordan u košarci. Lee je, zajedno sa crtačima – prije svega Jack Kirbyjem i Steve Ditkom, osim Avengersa kreirao i Spider-Mana, Hulka, X-mena, Fantastičnu četvorku, Iron Mana i Thora, a radio je i na Batmanu, Supermanu, Green Lanternu, Catwoman, Daredevilu, Wonder Woman… Dakle, na svemu što vrijedi.

 

2. CAPTAIN AMERICA NIJE BIO DIO ORIGINALNOG TIMA

Marvelovi Osvetnici su svijetlo dana ugledali u rujnu 1963. godine kao odgovor na DC-jev Justice League. U prvoj epizodi Thorov polubrat Loki pokušava Thora uvući u borbu s Hulkom. Lokijevu poruku presreću Iron Man, Ant-Man i Wasp koji će zajedno sa Thorom i Hulkom udružiti u Avengerse kako bi se borili protiv Lokija i ostalih negativaca. Captain America se pojavljuje u 4. broju kada ga podmornica Avengersa nađe u santi leda u koju ga je zamrznuo Namor the Sub-Mariner. Malo kasnije Captain America dobija titulu jednog od osnivača Avengersa.

 

3. SASTAV AVENGERSA SE ČESTO MJENJAO

Već u drugom nastavku tim, nakon što vidi koliko se ostali članovi boje njegovog nestabilnog karaktera, je napustio Hulk a Ant-Man je promjenio ime u Giant-Man. Tijekom godina članovi Avengersa su postajali i neki novi junaci, mutanti, roboti, Božanstva pa čak i bivši negativci. Dvije godine nakon pokretanja serijala timu se priključuje Hawkeye, koji je do tada bio negativac a nakon toga članicom postaje i  Natalia Romanova, odnosno Black Widow koja je, osim Avengersa, bila članica i Defendersa i Thunderboltsa. Hawkeye i Black Widow se pojavljuju u filmu. Članovi Avengersa su bili i Black Panther, Hercules, Swordsman, Scarlet Witch…

 

4. SPIDER-MAN JE ODBIO BITI DIO AVENGERSA

Tko ne bi poželio biti članom tima superjunaka? Najpoželniji posao na svijetu odbio je u početku Spider-man. Nakon što je pokušao biti dio Fantastic Four, koji su ga odbili jer je tražio plaćeni posao, Avengersi su ponudili Spider-manu da bude njihov član. Da bi testirali njegovu snagu i poslušnost naredili su mu da locira i uhvati tada odbjeglog Hulka. Spider-man je i uspio, međutim kada je vidio kako se Hulk pretvara u Bruce Bannera, shvatio je da Hulku u stvari treba pomoć te ga je pustio da ode. Nakon što se vratio u Avengers Mansion Spider-man je obavjestio tim da nije uspio pronaći Hulka te da odbija ponudu da bude dio Avengersa. U novijim nastavcima, Čovjek pauk je ipak postao član Avengersa.

 

5. I SUPERJUNACI SU SAMO LJUDI

Serijal Avengers Disassembled nam otkriva da i članovi Avengersa mogu ginuti. U napadu Magnetove kćeri, Scarlet Witch, na središte Avengersa poginuli su Ant-Man i Vision, kao i Hawkeye koji junački žrtvuje svoj život kako bi raznio neprijatelja i spasio tim. Da su superjunaci u stvari kao i svi ljudi pokazao je Tony Stark, odnosno Iron Man, koji se nakon napada odaje alkoholu. Unatoč smrti, junaci se vraćju u novim serijalim koji se događaju u paralelnom svijetu. Ipak su to – superjunaci.