Švicarski džepni nož: 5 stvari koje biste trebali znati

1

Maleni alat koji uvijek dobro dođe, i kojeg svaki pravi muškarac ima, star je čak 120 godina

 

1. POSTOJE DVA SLUŽBENA ŠVICARSKA NOŽA

Daleke 1981. godine, švicarska vojska je izdala natječaj za proizvođača novog službenog noža koji je morao imati četiri komponente. Na natječaj se javilo čak 27 proizvođača, ali su na kraju ostala samo dva. Karl Elsener, kojega se danas smatra ocem švicarskog džepnog noža, je svoju tvrtku nazvao Victorinox, po majci Victoriji i francuskom izrazu na nehrđajući čelik. S druge strane je bio Wenger, također švicarski proizvođač koji je ponudio jednako kvalitetan proizvod. Švicarci, poznati po neutralnosti, su na kraju ugovor dodjelili i jednom i drugom, pa tako i Elsener i Wenger s pravom mogu reći da je sve počelo od njih. Danas je Vicotorinox vlasnik Wengera, ali oba proizvođača imaju posebne tvornice i marke.

 

2. AMERIKANCI SU POPULARIZIRALI ŠVICARSKI DŽEPNI NOŽ

Da nije bilo Drugog svjetskog rata, pitanje je kolika bi danas bila popularnost malog alata iz Švicarske. A sve se može zahvaliti američkim vojnicima, koji su se u Europi doslovno zaljubili u nož, pa su ga u velikim količinama odnjeli u svoju domovinu. Tamo se brzo počeo pojavljivati na filmovima što mu je još više donjelo na popularnosti. Ujedno je u SAD-u i nastalo jednostavno ime Swiss Army Knife, jer je za Amerikance, ali i ostatak svijeta, Schweizer Offiziersmesser bilo prekomplicirano za izgovaranje.

 

3. VICTORINOX PROIZVODI 1,8 MILIJUNA NOŽEVA MJESEČNO

U dolini švicraskog noža (tako je popularno dobila ime okolica Ibacha) danas ponosno stoji tvornica Victorinoxa u kojoj je zaposleno 900 radnika koji proizvode čak 350 različitih modela noža. Svakog mjeseca od 17 milijuna dijelova se dnevno sastavi 60.000 komada najpoznatijeg švicarskog proizvod,a nakon sira i satova. Ako vam se da preračunavati, to je 420.000 komada tjedno, 1.800.000 komada mjesečno, odnosno 21.600.000 komada godišnje. Ako se želite dalje igrati brojkama, taj godišnji broj proizvedenih komada se sastavi od 660.960.000 dijelova!!!

 

4. SAMO SE JEDAN DIO NOŽIĆA NE PROIZVODI U ŠVICARSKOJ

Da švicarski džepni nož bude baš švicarski proizvod, Victorinox se brine od prvog dana, pa je čak i strojeve, kojima se proizvode sami noževi, proizveo Victorinox, odnosno njihov strojni odjel. Cijeli proces proizvodnje, uključujući izradu samih oštrica, se odvija u Victorinoxovoj tvornici u Ibachu, ali samo jedan dio nožića se proivodi van Švicarske – vadičep! Izgleda da su Švicarci dobri u radu sa čelikom, osim kada je riječ o savijanju. Stoga su se obratili za pomoć Japancima koji proizvode vadičepove i šalju ih u Ibach.

 

5. RUSI SU MISLILI DA JE ŠVICARSKI DŽEPNI NOŽ NAPREDNO CIA-INO ORUŽJE

Prema Elsneru, tadašnji Sovjeti su bili prilično zbunjeni kada su prvi put vidjeli švicarski nož. Dogodilo se to kada su 60-tih Sovjeti srušili američki špijunski zrakoplov U2 te zarobili pilota Gary Powersa, koji je uspješno iskočio nad teritorijem SSSR-a. Nakon uhićenja, Powersa su uhitili, odveli na tajnu lokaciju gdje su poslikali i katalogizirali svaki predmet koji su našli kod njega. Tako su istrošili prilično filma na „čudni predmet“ koji je bio dosta više od noža. Sovjeti su mislili da je riječ o hi-tech James Bond oružju pa su predmet nazvali „CIA oprema“.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment

10 najboljih pjesama Green Daya

Težak je zadatak uopće izabrati 10 najboljih pjesama popularnog punk/rock benda, a pogotovo ih rangirati   10. NICE GUYS FINISH LAST Nimrod, 1997 Četvrti i ...