Supertočno A. Lange & Sohneovo limitirano izdanje

0

SIHH, odnosno Salon International de la Haute Horlogerie Genève, uz Baselworld najveći sajam satova na svijetu je jučer završio, pa su svijetu predstavljeni novi modeli renomiranih proizvođača. Ne biti na SIHH-u je kao i ne postojati, stoga su sve ugledne satne manufakture požurile predstaviti svoje najnovije modele. Među onima koji su se pojavili je bio i A. Lange & Sohne, jedna od najelitnijih satnih manufaktura koja spada u sam vrh urarstva. Njemački proizvođač je predstavio cijeli niz novih modela, a jedan od onih koji su privukli najveću pažnju je bez sumnje Richard Lange Jumping Seconds.

Iako A. Lange & Sohne ovaj sat predstavlja kao sat namijenjen znanstvenicima koji provode istraživanja, malo je teško zamisliti da će se netko tko radi u laboratoriju odlučiti nositi na ruci limitirano izdanje sata koje vrijedi 600.000 kuna! Međutim, bez obzira na to, ne može se ne pohvaliti manufakturu iz Glashuttea na izvrsno odrađenom poslu.

Današnji trend da satovi postaju sve veći i veći, s kućištima iznad 45 mm, A. Lange & Sohne s ovim satom nije odlučio pratiti već je donio elegantni sat čije je kućište „samo“ 40 mm, te debljine 10,6 mm. S obzirom na novi komplicirani mehanizam L094.1, očekivale su se puno veće dimenzije. Iako manjih dimenzija nego njegova braća iz A. Lange & Sohne linije, ovaj sat još uvijek nudi odličnu preglednost te tipični A. Lange & Sohne dizajn. Tako je i kod ovog sata display podijeljen na tri dijela, najveći s kazaljkom za sekunde, te dva s kazaljkama za sate, odnosno minute. Onima koji se nisu već susretali s A. Lange & Sohneovim satovima to će možda na prvu biti čudno, ali je i nešto na što se lako priviknuti, te što vrlo brzo počinje dobivati svoju draž.

Između donja dva brojčanika, koja se preklapaju, se nalazi mali trokut koji služi kao indikator stanja rezerve snage. Kada trokut promijeni boju u crvenu ostalo je samo 10 sati rezerve snage. Mnogi smatraju da je možda i jedina boljka A. Lange & Sohneovih satova relativno mala rezerva snage, a iznimka nije ni ovo limitirano Richard Lange Jumping Seconds izdanje čija je rezerva snage 42 sata, stoga je redovno navijanje mehanizma nešto što vlasniku treba „ući u naviku“.

Ovaj sat donosi i nekoliko zanimljivih mehaničkih posebnosti kako bi sat bio iznimno točan, te samim tim podoban za znanstvenike kojima je točnost najvažnija stavka. Jedna od njih je i „constant force“, maleni uređaj dodan mehanizmu koji sprječava fluktuacije u prijenosu snage s mehanizma na kazaljke, posebno kada je sat pri dnu rezerve snage. Ovaj mali uređaj se aktivira svake sekunde, održavajući tim sat posebno točnim.

Kao što smo već spomenuli, zbog svoje velike cijene (što je zajedničko svim A. Lange & Sohne satovima), ovaj će sat teško naći svoje kupce među znanstvenicima, ali će zato svoje mjesto naći među kolekcionarima i bogatim poslovnim ljudima.

 

AlangeSohneJumpingSeconds

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

12 Dunphyjevih lekcija o odgoju djece

Omiljeni lik iz humoristične serije Moderna obitelj, Phil Dunphy, vas puno toga može naučiti od odgoju djece   „Pratite trendove i vaše dijete će vas ...