Superman: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Novim rebootom jednog od najpopularnijih strip junaka na velikom ekranu vrijeme je da naučimo više o čovjeku od čelika

 

1. SUPERMAN JE PRVOTNO BIO NEGATIVAC

Jerry Siegel i Joe Shuster su bila dva prijatelja iz Clevelanda koja su se susrela u srednjoj školi i koja su djelila zanimanje za znatsvenu fantastiku. U slobodno vrijeme su crtali stripove i pisali priče, pa su tako i stvorili strip The Reign of the Super-Man, u kojem je Superman ćelavi negativac vrlo sličan kasnijem Lex Luthoru. Kako pričica objavljena u fanzineu Science Fiction nije postigla uspijeh, odlučili su Supermana pretvoriti u pozitivca. Međutim, ni Superman kao pozitivac nije privlačio pozornost izdavača koji su se bojali tužbi zbog sličnosti s drugim strip junacima. Na kraju se 1938. godine priča počela objavljivati u sklopu Action Comicsa, a popularnost je vremenom počela rasti, pa je Supermen u lipnju 1939. godine dobio i vlastito izdanje.

 

2. ZNAK S NE ZNAČI SUPERMAN

Tijekom godina se mjenjalo objašnjenje pojma slova S na prsima Supermana. Sasvim logično, uvijek se mislio da slovo S predstavlja prvo slovo iz imena Superman, međutim u filmu iz 1978. godine objašnjava se da je to grb kuće „El“. To je objašnjenje stalo do 2003. godine kada je u stripu Superman: Birthright, objašnjeno da je slovo S u stvari kriptonski simbol za nadu. Na kraju je taj simbol inspirirao Lois Lane da Clarku Kentu, kada ga prvi put vidi, da ime Superman. Zanimljivo, obrnuto slovo S je kritponski simbol za uskrsnuće!

 

3. SUPERMAN NIJE UVIJEK MOGAO LETJETI

Junak sa crvenim plaštom je najpoznatiji po svojoj sposobnosti letenja, ali zvuči nevjerojatno da u prve tri godine svog postojanja, kao strip junak, Superman nije mogao letjeti! Na samom početku bio je nevjerojatno snažan, mogao je podnjeti sve osim tenkovske granate i skočiti 200 metara u dalj. I to je to! Tijekom godina je dobijao nove sposobnosti, a neke gubio. Trenutno Supermanov arsenal uključuje infracrveni vid, nevjerojatnu snagu, nevjerojatno šesto čulo, rendgenski vid, fantastičnu brzinu, mogućnost samozalječenja te dah kojim može lediti. Međutim, sve te mogućnosti Superman gubi ne samo od kriptonita, već i ukoliko se nađe pod kriptonskim crvenim suncem.

 

4. DOOMSDAY JE JEDINO STVORENJE KOJE JE UBILO SUPERMANA!

Predsjednik LexCorpa, odmetnuti briljantni znatsvenik, (a u stripovima iz 2000-tih i predsjednik SAD-a) Lex Luthor je najpoznatiji Supermanov protivnik. Njihovo rivalstvo traje još od djetinstva, što se moglo gledati i u seriji Smalville. Međutim, Luthor nije jedini opasni protivnik koji je zagorčavao život Supermanu. Androida vanzemaljca Brainiaca mnogi smatraju brojem dva na listi Supermanovih neprijatelja, ali negativac koji je najviše uspio u borbi sa Supermanom, odnosno jedini koji ga je uspio ubiti, je čudovište Doomsday!  U 75. broju Supermana (vol 2) nakon dugotrajne borbe Doomsday i Superman, ispred zgrade Daily Planeta u Metropolisu, izubijaju jedan drugog do smrti.

Ostali negativci s kojima se borio su Darkseid, jedna od najmoćnijih negativaca u DC Universeu, iluzionist iz 5. dimenzije Mister Mxyzptlk, „obrnuti“ Superman – Bizarro, te legendarni kriminalac s Kriptona General Zod!

 

5. LOIS LANE MU NIJE PRVA LJUBAV

Supermanova supruga, i ljubav života, je Lois Lane, međutim novinarka nije njegova prva ljubav. U srednjoj školi Clark je gajio duboke osjećaje prema njegovoj najboljoj prijateljici Lani Lang, koja je bila prva osoba (osim njegovih roditelja) koja je znala Clarkovu pravu istinu. Nedugo nakon Lane, pažnju mu je privukla Saturn Girl, članica Legije Superheroja, a na fakultetu je bio u vezi s Lori Lemaris, djevojka za koju se ispostavilo da je sirena s Atlantisa. Tijekom putovanja u Kriptonovu prošlost Superman je izlazio s Lylom Lerrol, poznatom glumicom s Kriptona, a jedno vrijeme mu se sviđala i Wonder Woman.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments