Kategorije
Fitness

Što se nalazi u vašoj cigareti?

Uživanje u cigaretama lako postane navika, ali jeste li se ikad ozbiljnije zapitali koji se otrovi nalaze u njoj?

 

BENZEN

Najjednostavniji aromatski ugljikovodik se u velikim količinama nalazi u cigaretama, i od svih kemijskih sastojaka upravo benzen se nalazi u najvećem postotku. Osim u proizvodnji cigareta upotrebljava se u kemijskoj industriji kao važno otapalo, kao polazna sirovina za dobivanje mnogih aromatskih spojeva, te služi za proizvodnju boja, lakova, plastičnih masa, eksploziva, sredstava za pranje, pesticida… Ovo vas nije zabrinulo? Spomenimo i da je otrovan i kanerogen.

 

UGLJIČNI MONOKSID

Da je ugljični monoksid otrovan svi znamo, a njim se znaju poslužiti i samoubojice koje se odluče ubiti u svojoj garaži. Za one koji ne znaju, ugljični monoksid je plin koji nastaje nepotpunim izgaranjem tvari u kojima ima ugljika, a nazivaju ga i tihi ubojica jer se veže na hemoglobin u krvi čime spriječava prijenos kisika. Ako već ne mislite na sebe, mislite na druge, jer svaki put kada zapalite cigaretu upravo ugljičnim monoksidom trujete i okolinu.

 

FORMALDEHID

Najjednostavniji aldehid je bezbojan otrovan i kancerogen plin oštra mirisa koji izaziva taloženje bjelančevina. Upravo je formaldehid zaslužan za iritaciju sluznice nosa, isušeno grlo i iritaciju očiju. Sastojak vašeg predmeta obožavanja se inače koristi za očuvanje leševa, kao dezinfekcijsko sredstvo, za proizvodnju eksploziva, boja, sredstava za bijeljenje, u preradi kože… Formaldehid se inače u okoliš ispušta kod paljenja otpada i goriva.

 

KADMIJ

Je li kadmij otrovan? Mislimo da bi trebalo samo reći da je kadmij srebrenobijeli metal koji se koristi u proizvodnji alkalnih baterija, boja, legura, auto industriji, te kao najvažnije, materijal za kontrolu fisije u nukleranim reaktorima! Sistemski je otrov koji se nakuplja u bubrezima i jetri, a istraživanja su pokazala da najmanje 40% kadmija iz svake cigarete koju zapalite ostaje u vašem tijelu! Prati vas kašalj, osjećate bol u prsima i pretjerano se znojite? Zahvalite to kadmiju.

 

ARSEN

Sigurni smo da ne postoji netko tko nije čuo za arsen, toliko razvikan i ubojit otrov. Arsen se, u filmovima, ubacuje žrtvi u hranu duže vrijeme nekon čega nesretna osoba misteriozno premine u velikim mukama. E pa, taj isti arsen pronalazi put i u vaš organizam. Naime, arsen i njegovi spojevi se koriste kao insekticidi kojima se, među ostalim, zaljevaju i nasadi duhana koji se nalazi u vašoj cigareti. Napomenimo i da je arsen kancerogen.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *