Što nam donosi UFC 169?

0

Večeras nas očekuje pet vrhunskih borbi u spektakularnoj UFC-ovoj večeri

 

„Aktualni prvak, Renan Barao, drži najveći niz pobjeda u povijesti slobodne borbe – nakon što je poražen u prvom meču karijere nanizao je 31 pobjedu zaredom!“

 

Ova nedjelja je svetac za svakog Amerikanca, dan za Super Bowl, a samo dan ranije (večeras) odvija se još jedan spektakl, i ti u režiji UFC-a. New Jersey će ugostititi 169. UFC-ovu priredbu, s više nego impozantnim cardom. Očekuju nas talko okršaji za pojas u kategorijama do 61 i 66 kg, te meč koji bi vrlo lako mogao odlučiti novog izazivača u kategoriji do 57 kg. Ljubitelji teške divizije doći će na svoje s okršajem Mira i Overeema u borbi koja će poraženom najvjerovatnije donijeti – otkaz!

 

JAMIE VARNER (21-8) VS ABEL TRUJILLO ( 11-5)

Prvu borbu u glavnom dijelu programa otvaraju borci u kategoriji do 70 kg. Varner, bivši prvak u lakoj kategoriji u „WEC-u“, suprostavit ce se Brazilcu Trujillu. Varner je u posljednja tri meča poražen dva puta, te bi eventualnim porazom u ovoj borbi došao na rub otkaza. Trujillo je u nešto boljoj poziciji s obzirom na pobjedu u zadnjoj borbi, ali mu je vjerujemo imperativ približiti se pobjedom u Top 10 kategorije. Varner je do čak 18 pobjeda u karijeri došao prekidom, Trujillo je slavio prekidom sedam puta, tako da je vrlo lako moguće da nećemo gledati predviđene tri runde.

 

JOHN LINEKER (23-6) VS ALI BAGAUTINOV (12-2)

Sraz za koji se predviđa da će donijet novog izazivača u muha kategoriji. Lineker je neporažen u zadnja četiri meča, dok je odlični Dagestanac zabilježio pobjede u oba UFC meča. Riječ je o dvojici odličnih udarača pa se očekuje pravi rat u stojci. Lineker je posljednja tri meča završio tehničkim nokautom, dok je dovoljno reći da Bagautinov nosi nadimak Puncher King. Zanimljivo je, da je Lineker sa svojih 157 cm jedan od najnižih, ako ne i najniži, borac u čitavoj organizaciji.

 

FRANK MIR (16-8) VS ALISTAIR OVEREEM (36-13)

Malo tko bi rekao da će ova borba zapravo biti okrsaj „davljenika“! Mir ima tri a Overeem dva poraza zaredom, te poraženog najvjerovatnije čeka otkaz. Mir je prava UFC enciklopedija – bivši prvak, bivši privremeni prvak, borac sa najviše UFC mečeva u povijesti teške divizije (22), a također drži rekord i a najviše pobjeda u teškoj kategoriji – 14. Overeem je bivši Dream i Strikeforce teškaši prvak te osvajač K1 Grand Prixa. Dok je Mir u tri zadnja meča uvjerljivo poražen, Overeem je izgubio mečeve u kojima je vodio. Još  kad se uzme u obzir da je Miru najveća boljka klinč, a „Reemu“ najveća specijalnost udarci koljenima u klinču – lako je moguće da Mira gledamo zadnji put u najjačoj organizaciji. Iako, tako prekaljenog borca i majstora BJJ ne treba još otpisati.

 

JOSE ALDO (23-1) VS RICARDO LAMAS (14-2)

Dolazimo do borbe za pojas do 66 kg koji drži veliki Jose Aldo, ponajbolji „p4p“ borac svijeta. Jose nije poražen u zadnjih 16 mečeva, a UFC pojas je obranio 5 puta. Ne smijemo zaboraviti niti da je bio prvak i u WEC-u. Iako je crni pojas i majstor u BJJ, mečeve većinom riješava nokautima zahvaljujući brutalnim  muay thai udarcima. Njegov protivnik Lamas, također crni pojas u BJJ, je zapravo velika nepoznanica. U najjaču organizaciju je ušao na mala vrata izgubivši prvi meč, da bi nakon toga nanizao četiri pobjede (tri prekidom), u mečevima gdje je većinom bio autsajder po kladionicama. Riječ je o borcu koji je izrazito samozatajan, gotovo se ne pojavljiva u medijima, trash talk je za njega nepoznanica što ga čini još većom enigmom. I ovaj put je na kladionicama veliki autsajder pa se postavlja pitanje – može li Lamas šokirati svijet?

 

RENAN BARAO (31-1) VS URIJAH FABER (31-6)

Glavna borba večeri je za pojas u kategoriji do 61 kg. Aktualni prvak, Renan Barao, drži najveći niz pobjeda u povijesti slobodne borbe – nakon što je poražen u prvom meču karijere nanizao je 31 pobjedu zaredom! UFC pojas je osvojio upravo protiv Fabera, nakon čega je naslov dva puta obranio. Crni je pojas u BJJ, te mečeve najčešće riješava u parteru, ali i stojka mu je na razini čemu svjedoči spinning back nokaut kojim je obranio pojas u zadnjem meču. S druge strane stoji Faber, bivši WEC prvak gdje je pojas obranio čak pet puta. U UFC-u je pokušavao doći do pojasa dva puta, ali je oba poražen sudačkom odlukom. Trenutno je u nizu od četiri pobjede, a borbe kao i Renan riješava u parteru – čak 17 pobjeda je ostvario prisiljavanjem na predaju. Faber tvrdi da je ovo pravo vrijeme da uzme pojas jer nikad više neće biti u ovako dobroj formi, a kad se uzme kakav niz i dominaciju Renan ima sigurno je da nas čeka pravi spektakl!

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments