Što Facebook priprema za idućih 10 godina?

0

Prije dvanaest godina Facebook je počeo kao društvena mreža koja okuplja ljude i povezuje ih. U zadnje vrijeme postaje platforma za brendove, a riječi njegova osnivača Marka Zuckerberga u San Franciscu na konferenciji F8 za razvojne inženjere dodatna su najava u prilog Facebooku kao velikoj digitalnoj trgovini. Ipak, Facebook i dalje dominira svijetom društvenih mreža, a planovi za buduće desetljeće zvuče impresivno. Botovi će komunicirati s korisnicima preko Messengera, virtualna stvarnost postat će tzv. mainstream jer planira napraviti i nove naočale, a videosnimke od 360 stupnjeva u 3D-u snimat ćemo kamerama koje će moći snimati puna dva sata.

 

Roboti donose zaradu

Za početak, Facebookova platforma Messenger, servis za razgovore koji je nekoć bio isključivo vezan uz tu društvenu mrežu ali već dvije godine funkcionira kao samostalna aplikacija, dobit će nove korisnike – robote, takozvane botove. Naime, Zuckerberg je pozvao developere brendova da rade na izradi botova koji će komunicirati s korisnicima. Primjerice, pri rezervaciji hotela, naručivanju taksija, tekstova, videa… i to na platformi Messenger.

Botovi već postoje na Facebooku, poput Uberova u SAD-u, no novost je da se sada svi mogu priključiti, a Facebookov bot bit će “središnji mozak”. Uz pomoć programa ti botovi mogli bi postati iznimno pametni, korisni i, naravno, prava konkurencija Googleu.

Usto, argument u korist botova je da korisnici uglavnom koriste pet aplikacija, a pomoću botova mogli bi doći do korisnika puno brže i lakše u jednoj aplikaciji.

Zuckerberg ima velike planove za virtualnu i proširenu stvarnost koju u posljednje vrijeme uvelike promovira budući da je njegova tvrtka Oculus na tržištu sa svojim uređajem. Zuckerberg je sada najavio da razvijaju jednostavnije naočale za proširenu stvarnost, a trebale bi poslužiti tome da Facebook postane virtualno sastajalište ljudi i da se promovira taj oblik zabave i edukacije.

Tako je Zuckerberg predstavio i kameru za snimanje videa od 360 stupnjeva, VR kameru kojoj je potpuno otvorio kod želeći potaknuti snimanje videa.

 

Most prema ljudima

Zuckerberg nije izdržao a da se ne osvrne i na predsjedničku kampanju, točnije na izjavu Donalda Trumpa o gradnji zida prema Meksiku, te je kazao da umjesto zidova treba graditi mostove i povezivati ljude. Naime, jedan od ciljeva kojima je Mark Zuckerberg posvećen je omogućavanje korištenja interneta svima na svijetu. Stoga je predstavio dio optičke cijevi s bespilotniog aviona Aquile koji bi trebao omogućiti pristup internetu nerazvijenima.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments