Što donosi novi Android N (Nutella)?

0

Tako bi se trebao zvati novi Googleov sustav, koji je, ako ste primijetili, usporio s nadogradnjama svog sustava u zadnjih nekoliko godina, što se odrazilo i na samoj kvaliteti. Od listopada 2014. i androida 5.0 (lollipop), stvari su se promjenile na gore. Google svake godine izbacuje novu platformu, ali staru ne uspijeva do kraja optimizirati i napraviti je fluidnom i funkcionalnom kao što je to bio slučaj za android 4.4., nazvan KitKat.

Kvaka leži u tome što je taj KitKat svog pretka imao još u verziji 4.0, koja se zvala Ice Cream Sandwich, koji je bio svojevrsna revolucija Androida. Od 4.0 do 4.4. smo dobili oko desetak revizija, a u međuvremenu je došao jelly Bean (4.1.) koji je doživio rekordan broj nadogradnji (sedam). Od lipnja 2012. do kraja prvog kvartala 2014. godine, dobili smo čak 12 verzija android sustava, dok smo od listopada 2014. do danas dobili samo sedam nadogradnji, a u sljedećem tromjesečju bi mogli dobiti još jednu ili dvije, što je opet osjetno manje nego prije. Dodajmo tome još činjenicu da se ide na poptuno novu platformu, jednostavno se nema vremena za usavršavanje starog sustava.

I put se tako nastavlja do Androida N (skraćeno od Nutella), koji će vjerojatno ponovno biti nova platforma, odnosno trebao bi nositi sa sobom broj 7. Za novi android se ponovno najavljuju iste stvari kao i za prethodna dva, a to su poboljšanja u fluidnosti sustava, manja potrošnja energije, bolja optimizacija sustava, spriječavanje rušenja aplikacija (što je nažalost i dalje problem kod Androida, a vuče se od samih početaka) itd. Sustav obavijesti u padajućem izborniku bi trebao biti najveće poboljšanje ovog sustava. Naime, za odgovoriti na poruku, više nećete trebati ulaziti u aplikaciju, već ćete to moći napraviti u zasebnom prozorčiću te aplikacije. Čudno je kako Google to pokušava progurati kao novost, a takve stvari postoje već dvije godine, samo je trebalo istražiti kako doći do njih i postaviti ih da funkcioniraju. Za kraj nam ostaje samo nada da će ovo biti treća sreća. Sretno Google!

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments