Stadioni koji nisu ugledali svjetlost dana

0

Trebali su biti domaćini najvećih sportskih manifestacija, ali sve je ostalo samo na planovima

 

„Posebno je zanimljiv bio prijedlog katalonskog arhitekta Emili Vidala koji je predložio izgradnju novog stadiona kapaciteta 150.000 mjesta koji bi bio izgrađen na umjetnom otoku, te bi bio povezan s obalom mostom“

 

rolaandgarros

ROLAND GARROS

Arhitek Marc Mimram je u svibnj 2009. godine predstavio svoju viziju redizajniranog teniskog igrališta. Preuređeni centralni teren je trebao imati pokretni krov i mogao je primiti čak 14.600 gledatelja. Troškovi preuređenja su iznosili 120 milijuna eura ali je na kraju projekt ipak odbačen.

 

madridstadium

MADRID STADIUM

Nogometni klub Atletico iz Madrida je 2007. godine pristao preseliti s Vincente Calderona na Peineta stadion u južnom dijelu prijestolnice Španjolske. Stadion se trebao preimenovati u Madrid Stadium, uz istovremeno povećanje kapaciteta 74.000 gledatelja. Stadion je trebao biti centar Olimpijskih igara 2016. godine, ali je sve propalo kada je organizaciju igara dobio Rio.

 

barcelonastadium

BARCELONA STADIUM

Godinama se nogometni velikan igrao s idejom o preuređenju Camp Noua, ali je sve odgođeno zbog financija. U tom razdoblju je posebno zanimljiv bio prijedlog katalonskog arhitekta Emili Vidala koji je predložio izgradnju novog stadiona kapaciteta 150.000 mjesta koji bi bio izgrađen na umjetnom otoku, te bi bio povezan s obalom mostom. Danas ta ideja postoji samo u Vidalovom uredu.

 

newyorkstadium

NEW YORK OLYMPIC STADIUM

Da je New York dobio organizaciju igara 2012. godine, otvaranje bi bilo održano na novom olimpijskom stadionu koji bi bio izgrađen tik do Flushing Meadows teniskih terena. Kako je New York otpao u drugom krugu glasovanja Queens nikada nije dočekao novi stadion.

 

osaka

OSAKA ECOLOGY STADIUM

Tehnologija i ekologija su bile centar kandidature Japana za domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Vrhunac svega je bio novi stadion kapaciteta 83.000 gledatelja koji je trebao biti vrhunac tehnologije i očuvanja prirode, i na kojem se je trebalo igrati finale. Stadion se je trebao graditi na mjestu napuštenog željezničkog kolodvora ali je planove pokvario Katar koji je dobio organizaciju prvenstva.

 

stanleystadium

STANLEY PARK STADIUM

Američki vlasnici Liverpoola Tom Hicks i George Gillett od samog početka svoje vladavine nisu bili omiljeni, a dočekani su na nož kada su predložili rušenje legendarnog Anfielda i izgradnju novog stadiona kapaciteta 60.000 gledatelja. Na sreću navijača „crvenih“ američki vlasnici su prodali klub pa se od plana odustalo.

 

chicago

CHICAGO OLYMPIC STADIUM

 

Olimpijski komitet Chicaga predložio je ovo velebno izdanje na kojem bi se održalo otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igara 2016. godine. Vrijednost cijelog projekta je bila 366 milijuna dolara, a unatoč podršci i predsjednika Baracka Obame Chicago nije dobio ogranizaciju Igara.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Fotografi: Tomislav Imprić

Njegove ste slike već gledali u Eninim tekstovima, pa je red da ga i predstavimo!   Često radite s Enom Friedrich – možemo li je ...