Kategorije
Zabava

Sjeverna Koreja: 5 stvari koje biste trebali znati

Zemlja koja svijetu prijeti nuklearnim ratom proizvodi najviše voća, ima veliku pismenost i osebujne diktatore

 

1. SJEVERNA KOREJA JE JEDAN OD NAJVEĆIH PROIZVOĐAČA VOĆA

Prema ljestvici Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO), Sjeverna Koreja zauzima 10. mjesto u svijetu po proizvodnji voća, najviše jabuka, breskvi i nektarina. Sjeverna Koreja zauzima i visoko 12. mjesto kada je riječ o proizvodnji povrća. Međutim, unatoč visokoj proizvodnji, narod i dalje gladuje jer gotovo sve ide u izvoz, i to većinom u Kinu. Prema nekim procjenama, u 90-tim, čak dva milijuna Korejanaca je umrlo od gladi.

 

2. PISMENOST U SJEVERNOJ KOREJI IZNOSI 99%

Pismenost se mjeri postotkom stanovništva iznad 15 godina koji znaju čitati i pisati. Za narod u kojem su internet i mobiteli zabranjeni zvuči nevjerojatan podatak da je čitanost 99% i ispred njih je samo Kuba. Po pismenosti Sjeverna Koreja je čak ispred država poput SAD-a i Velike Britanije koje se hvale svojim obrazovanjem. U Sjevernoj Koreji obavezno je 11 godina školovanja.

 

3. SJEVERNA KOREJA IMA SVOJE BLAGDANE UMJESTO BOŽIĆA I VALENTINOVA

Božić je za stanovništvo Sjeverne Koreje nepoznat pojam. Međutim, da se u to razdoblje nešto ipak slavi Komunistička partija je dolučila da se 24. prosinca slavi rođendan Kim Jong-Ilove majke, dakle Kim Jong-Unove bake. Valentinovo također ne postoji, ali je dva dana kasnije „Generalov rođendan“. Na taj dan parovi također razmjenjuju poklone, ali umjesto ruže, najpopularniji poklon je badge Komunističke partije!

 

4. KIM JONG-IL JE OTMICOM POKUŠAO STVORITI FILMSKU INDUSTRIJU

Iako je prezirao sve što je imalo veze sa Zapadom, Kim Jong bi progledao kroz prste kada je bilo riječ o filmovima. Pokojni diktator bio je veliki ljubitelj filma, a njegova kolekcija od 20.000 filmova se mogla usporediti s bilo kojim većim arhivom. Posebno je obožavao Ramba i Jamesa Bonda! Na njegovu žalost filmska industrija Sjeverne Koreje nije postojala pa je Kim Jong-Il odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Njegovi agenti su oteli južnokorejskog redatelja Shin Sang-ok i njegovu suprugu glumicu Choe Eun-hui, te su im naredili da razviju filmsku industriju u Sjevernoj Koreji! Osam godina i dvadesetak filmova kasnije, nesretni par je uspio pobjeći dok su bili na putu u Beču!

 

5. KIM JONG-UN SE SLIKAO S TONIJEM KUKOČEM

Između 1998. i 2000. godine današnji diktator se školovao u Švicarskoj pod imenom Pak-Un, predstavljajući se kao sin sjevjernokorejskog diplomata. Učenici, koji su pohađali školu s njim, ga se sjećaju kao sramežljivog momka, koje se bojao prići djevojkama, nije imao najbolje ocjene, te koji je bio lud za košarkom – pogotovo NBA. Najdraži igrač bio mu je Michael Jordan, a jedan od učenika se sjeća da mu je Kim Jong-Un pokazao slike s Kobe Bryantom i Tonijem Kukočem!

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *