Sjećate li se ovih hitova iz Domovinskog rata?

0

Pjesme koje su bile hit za vrijeme domovinskog rata i koje smo, s guštom i ponosom, slušali

 

 

MOJA DOMOVINA

Apsolutni klasik u kojem je Hrvatski Band Aid, sastavljen od svega hrvatskog što je u to vrijeme imalo sluha, promovirao mir i podizao patriotizam. Puštana najčešće pred objave loših vijesti sa bojišta ova će himna (slobodno možemo tako reći) zauvijek ostati u našim srcima.

 

 

BOJNA ČAVOGLAVE

Tko bi reći da će čovjek sa Thompsonom preko ramena, krunicom oko vrata i glasom promuklog tuljana postati zvijezda koja će puniti Maksimir. „Tuče Thompson, Kalašnjikov a i Zbrojevka“… stihovi su koji se ne zaboravljaju a posebno bojna iz spota koja je zajedno imala manje zuba od ragbi reprezentacije Samoe.

 

 

MI SMO GARDA HRVATSKA

Mladen Kvesić, ime za koje sigurno nikada niste prije čuli, ali ste zato njegov hit sigurno čuli X puta pa i sami veselo zviždukali. Pjesma koja se redovno izvodi uz postroje Hrvatske vojske, najpoznatija koračnica u Hrvatskoj i pjesma za koju nitko ne zna tko je autor. E pa sad znate.

 

 

HRVATSKA MORA POBJEDITI

U pravoj maniji ratničkih pjesama osvanula je i ona Psihomodo Popa. Jedina rock borbena pjesma nama je i najdraža, ne samo radi ritma nego i radi neponovljivog Gobca. Da nam je tko tada rekao da će Gobac plesati na HTV-u nebi mu vjerovali. Rekli bi – nije Gobac toliko gay.

 

 

KAD BI SVI

U ratno vrijeme Malavizija je bila izuzetno popularna emisija za djecu. Ekipa emisije (Vitomira Lončar, Darko Janješ i Ivica Zadro) je za Božićne blagdane pojačana imenima popu Gobca, Smogovaca, Stavrosa i zamislite Hamdea Bangoure, stvorila je zabavnu pjesmu i ludi spot koja je brzo postala hit i klasik. Nas uvijek vrati u dječje razdoblje i buljenje u Severinine sise dok veselo skakuće!

 

 

E MOJ DRUŽE BEOGRADSKI

Fenomenalna pjesma o raspadu prijateljstva jedno je vrijeme bila čak i zabranjena jer se valjda nekome nije svidjelo što se spominje prijateljstvo sa Beogradom. Pjesmu je pratio smiješan spot pamtljiv po liku koji maše iz oklopnjaka.

 

 

MOLITVA ZA MIR

Jeste li znali da je ovo bio prvi hit E.T.? Bilo je to vrijeme u kojem je Vanna bila, vjerovali ili ne, zgodna mačka. a E.T. na putu da postane superpopularna grupa. Kad bolje pogledamo, ova je pjesma utrla put italodanceu u naše krajeve.

 

 

HRVATINE

Tipična redneck patriotska koračnica dolazi iz pera i usta Đuke Čaića, Hrvatine poznatom i po ostalim hitovima kao što su……. morat ćemo se zadovoljiti samo sa Hrvatinama. Ali, ova je pjesma imala itekakvog utjecaja na moral vojnika!

 

 

STOP THE WAR IN CROATIA

Najpoznatiji brkonja tadašnje Hrvatske nekom ironijom na ovom spotu nije imao svoje poznate kukuruz brčine. Napisana na engleskom, pjesma je imala utjecaja na Europu koliko i pamet na izborima Miss, ali su je zato svi u Hrvatskoj obožavali. Simpatični Ivčić će, nažalost, poginuti u prometnoj nesreći (ne, Čačić ovdje nije sudjelovao) samo par godina kasnije.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih filmova katastrofe

U kina nam stiže San Andreas pa je red da se podsjetimo najboljih filmova katastrofe koji su nas ostavljali bez daha   10. TITANIC 1997 ...