Sila se budi…

0

Kada je prije dvije godine Walt Disney kupio od Georgea Lucasa prava na Ratovi zvijezda franšizu, ljubitelji legendarnog serijala su se digli na noge! Malo koja franšiza ima takve fanove kao Ratovi zvijezda, i diranje u svetinju je nedopustivo, pogotovo nakon razočarenja kojeg su doživjeli nakon prikazivanja nove trilogije. Nezadovoljstvo kupovinom od strane Walt Disneya je išlo do toga da su forumi bili preplavljeni komentarima da ćemo moći očekivati Mickey Mousea kao Dartha Vadera i Paška Patka kao Han Soloa. Naravno, ti su komentari bili sarkastični, ali ogromna većina je strahovala (i još uvijek strahuje) da je tu Walt Disney samo radi novca. Njihove strahove je dodatno podgrijala i najava iz Disneya da će se snimati nova trilogija, dok će neki likovi, poput Han Soloa, dobiti i svoje franšize.

Iako je valjda svima jasno da je Walt Disney kupio franšizu da bi na njoj zarađivao, svi oni koji su strahovali za svoju svetinju zaboravili su da se potpuno ista priča pričala kada je Disney kupio Marvel. I ne samo da Mickey nije postao Iron Man, nego je Marvel počeo raditi još bolje filmove, a njihov Marve Universum je nešto što obara rekorde na box officeu.

Nakon ogromnog početnog nezadovoljstva, fanovi su polagano počeli mijenjati mišljenje nakon što je za redatelja izabran J.J. Abrams, čovjek koji nam je na TV ekrane donio Alias i Izgubljene, ali još važnije – čovjek koji je oživio Zvjezdane staze! Iako neki Trekovci i dalje smatraju da nove Zvjezdane staze nemaju čar originala, ne može se pobjeći od činjenice da su nove Zvjezdane staze fenomenalni akcijski filmovi koji su oduševili veliki broj ljudi. Dakle, nakon objave imena redatelja fanovi Ratova zvijezda su počeli pomalo, ponavljamo pomalo, mijenjati mišljenje jer, s obzirom na rivalitet fanova Zvjezdanih staza i Ratova zvijezda, nekima ipak nije najbolje sjelo to što redatelj Zvjezdanih staza radi na novim Ratovima zvijezda.

Ali, ono što je uslijedilo, razoružalo je baš sve fanove – glavna trojka iz originala, Harrison Ford, Mark Hamill i Carrie Fisher, je potvrdila sudjelovanje u novom projektu! Fanovi Ratova zvijezda jednostavno više nisu imali razloga za nezadovoljstvo, već samo za nestrpljenje do objave prvih trailera i naravno samog filma.

A koliko je genijalac J.J. Abrams, pokazao je u svim ovim posljednjim mjesecima kada je na tako nevjerojatno pametan način gradio iščekivanje među fanovima, pa je atmosfera 10-tak dana prije premijere već došla do usijanja! Dakle, o radnji filma se ne zna gotovo ništa, osim da se događa 30 godina nakon događanja iz Povratka Jedija. Koja će uloga originalne trojke biti nitko ne zna jer se, unatoč brojnim teorijama po web prostranstvima, radnja drži u strogoj tajnosti.

Prvi trailer koji je Abrams pustio odmah je digao fanove serijala na noge, ovaj put zbog oduševljenja, a svaki novi trailer samo je dodatno podgrijavao atmosferu. Traileri su nam tako otkrili da nas čeka stvarno spektakularna akcija, ali o samoj radnji nisu otkrili puno toga. Ali su nam zato otkrili da nas čeka novi negativac, misteriozni Kylo Ren koji na prvu izgleda na nivou Dartha Vadera, ali nas je Abrams vrlo pametno ostavio u neznanju tko je stvarno on. Ono što je posebno zanimljivo, a još je jednom pokazalo koliko je Abrams pravi igrač, je što se na niti jednom plakatu, niti jednoj slici i niti jednom traileru (osim u jednom kadru gdje se vidi mehanička ruka) ne pojavljuje glavni lik franšize – Luke Skywalker! Abrams na taj način stvara misterioznost, i pojačava iščekivanje, a zbog toga se se pojavile i brojne teorije. Jedna od najzanimljivijih je definitivno ona po kojoj je upravo Luke Skywalker Kylo Ren! Hoće li Skywalker napraviti zaokret, i nakon smrti oca preći na mračnu stranu saznat ćemo nakon premijere filma, ali recimo samo da se takva situacija i dogodila u nekim knjigama iz serijala Ratovi zvijezda!

Upravo ovakvo razglabanje o mogućim scenarijima je ono što Walt Disney i J.J. Abrams žele, jer se hype za filmom sve više pojačava, i slobodno se može reći da je Sila se budi definitivno jedan od najiščekivanijih filmova svih vremena, te da je po iščekivanju možda nadmašio i Imperij uzvraća udarac! Stoga nema nikakve sumnje da će prohujati box officeom, karte za premijeru su svugdje u svijetu već planule a čak i u Hrvatskoj je u prva 24 sata prodaje prodano preko 3.000 ulaznica – rezultat koji u hrvatskim kinima nikada nije zabilježen! Predviđa se tako da će već u prvom vikendu Sila se budi oboriti rekord u zaradi u prva tri dana prikazivanja, a predviđanja idu do brojke od čak 614 milijuna dolara. Već u prvom tjednu se očekuje da će na svjetskom tržištu film preći milijardu, a vrlo brzo i dvije milijarde dolara zarade. Trenutni rekorder sa 2,8 milijardi dolara je Avatar, a veliko iznenađenje će biti ukoliko novi Ratovi zvijezda ne pređu taj rezultat!

Ostaje samo pitanje hoće li rezultate pratiti i kvaliteta filma, ali sudeći po do sada objavljenim trailerima definitivno se imamo čemu nadati. Ostaje nam još samo 10 dana do premijere, 10 dana kojih neće biti lako izdržati…

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Recenzija: Wolverine

Najpopularniji junak X-Men univerzuma se ponovo vraća u zasebnom filmu   Baš kao što je Robert Downey Jr. postao sinonim za Ironmana, tako je i ...