Santana: 10 najboljih pjesama

0

Iako su svima poznate njihove pjesme dobar dio će se za neke, pogotovo one starije, iznenaditi kada otrkiju da iza pjesme stoji Santana. Također, mnogi i ne znaju da je Santana bend, dok je Carlos Santana osnivač i gitarist ovog benda osnovanog 1967. godine na ulicama San Francisca. A sada, kada ste nešto i naučili, vrijeme je i da poslušate njihovih 10 najvećih hitova.

 

10. SOUL SACRIFICE

Santana, 1969

Pjesma koja je od Santane napravila jedne od senzacija Woodstocka ostat će zapamćena i kao veliko, šest i pol minutno, finale Santaninog albuma. Ova je pjesma bila sinonim za Santanu u prvim godinama njihova postojanja a pažnju je, zahvaljujući solo dionicama, posebno skrenula na gitaristu Carlosa Santanu, i bubnjara Michaela Shrievea.

 

 

9. HOPE YOU’RE FEELING BETTER

Abraxas, 1970

Jedna od Santaninih najrockerskijih pjesama je bez sumnje Hope You’re Feeling Better na kojoj su, osim gitarskih soloa, klavijature Gregga Roliea dale danas prepoznatljivi štih 70-tih. Pjesma je izbačena kao treći singl s izuzetno uspješnog drugog Santaninog albuma, a nalazi se i na tri kompilacije najvećih Santaninih hitova.

 

 

8. INTO THE NIGHT

Ultimate Santana, 2007

Iako je snimana za All That I Am album, pjesma je izbačena tek dvije godine kasnije kao prvi singl sa Santaninog kompliacijskog albuma Ultimate Santana. Into the Night je nastala u suradnji s Nicklebackovim pjevačem Chadom Kroegerom, zbog čega možda i nije ostvarila uspjeh koji zaslužuje, a spot će ostati zapamćen po lijepoj glumici Danii Ramirez, koje se svi sjećaju iz serije Heroji.

 

 

7. EVERYBODY’S EVERYTHING

Santana III

Vodeći singl sa Satnaninog trećeg albuma je unio neke nove ritmove kakvi i nisu bili poznati na prva dva albuma ovog benda iz San Francisca. Pjesma Everybody’s Eeverything je brzo postala hit a bit će zapamćena i po debiju tada 17-godišnjeg Neala Schona koji je svirao gitarski solo. Nekoliko godina kasnije Schon će, zajedno s vokalom Greggom Roliem, napustiti bend i osnovati bend Journey.

 

 

6. THE GAME OF LOVE

Shaman, 2002

Tri godine nakon fantastičnog albuma Supernatural, Santana je ponovio formulu suradnje s kvalitetnim glazbenim imenima pa nikoga nije iznenadilo da je album debitirao na broju jedan top liste albuma. Najvećim hitom se pokazala suradnja s američkom pjevačicom Michelle Branch. za Santanu neuobičajeno topla pop/rock pjesma dobro je prodrmala top liste te 2002. godine.

 

 

5. CORAZON ESPINADO

Supernatural, 1999

Možda i najveći Santanin hit na španjolskom govornom području je pjesma koja je izbačena kao četvrti singl sa superuspješnog albuma Supernatural. Pjesmu je napisao i otpjevao frontman latino rock grupe Mana, Fher Olvera. Zarazni hit je Santani i Mani, koji se zajednički potpisuju kao autori, donio dvije nagrade na Latino Grammy nagradama.

 

 

4. OYE COMO VA

Abraxas, 1970

Još jedna od pjesama koju je bend „uskrsnuo“ je i Oye Como Va, djelo legende Latino glazbe Tita Puentea iz 1963. godine. Za razliku od većine obrada, Santanina verzija se i ne razlikuje puno od originala, tek zamjenom mambo dionica odsviranih na rogovima, svojim bogatim gitarskim bravurama. Pjesma, koja je stigla nadomak Topa 10,  inspirirana plesovima iz 30-tih je tako na kraju ipak dobila jedan drugi doživljaj.

 

 

3. SMOOTH

Supernatural, 1999

Apsolutno najpoznatija Santanina pjesma, te jedna od najboljih pjesama 90-tih, je vratila Santanu u sam vrh rocka. Album Supernatrual je bio prepun suradnji s istaknutim imenima kao što je npr. Eric Clapton, ali se najvećim hitom ipak pokazala ova suradnja s Machbox Twetyjevim Robom Thomasom koja je na vrhovima top lista širom svijeta bila puna mjeseca, a Santani je donijela i tri Grammy nagrade.

 

 

2. EVIL WAYS

Santana, 1969

Pjesma koja vam je dobro poznata, a za koju mnogi i ne znaju da je ovog banda. U originalu je pjesmu snimio Willie Bobo za album Bobo Motion 1967. godine, ali je postala hit tek dvije godine kasnije kada ju je Santana obradio i uvrstio na svoj debi album Santana. Evil Ways je bio prvi Santanin hit koji je ušao u Top 10, te je pjesma koja je skrenula pozornost na magičnu gitaru Carlosa Santane.

 

 

1. BLACK MAGIC WOMAN

Abraxas, 1970

Kultni band Fleetwood Mac je 1968. godine snimio pjesmu Black Magic Woman, a dvije godine kasnije Santana joj je dodao svoj začin i objavio je na svom drugom albumu Abraxas. Pjesma je, kao i cijeli album, postala super hit i ono što vam je danas poznato je upravo Santanina inačica pjesme. Sve do pojave pjesme Smooth ova je pjesma bila Santanin najveći komercijalni uspjeh!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolji prirodni afrodizijaci

Zaboravite španjolske mušice i viagre, ovih osam prirodnih afrodizijaka će vam pomoći   Svima je poznato što su afrodizijaci – sredstva čije ime je došlo ...