Recenzija serije: Revolucija

0

Serija koja je puno obećavala ali je rezultat u potpunosti izostao

 

 

INFO

Uloge: Billy Burke, Tracy Spiridakos, Giancarlo Esposito, Zak Orth, David Lyons, JD Pardo, Graham Rogers, Elizabeth Mitchell,            Daniella Alonso

Godina premijere: 2012

Broj sezona: 1

 

KULT FAKTOR: 5,3

Teško da se iza kamere na snimanju Revolucije mogla okupiti bolja ekipa. U svijetu serija, a i filmova, imena Erica Kripkea, Jona Favreaua i pogotovo J.J. Abramsa imaju veliku težinu. O Abramsu, i njegovim genijalnim serijama poput Izgubljenih i Aliasa, nije potrebno previše govoriti, Kripke se istaknuo svojim scenarijima za Lovce na natprirodno, dok je Favreau najpoznatiji po režiranju dva dijela Iron Mana. Takva ekipa obećavala je vrhunski proizvod, ali rezultat je, nažalost, ipak izostao.

Kako bi izgledao svijet da odjednom nestane struje za sva vremena? Upravo se to dogodi jednog „crnog“ dana, u dramatičnim događanjima poznatijima kao „Zamračenje“. 15 godina kasnije svijetom vladaju paravojne snage kapetana Toma Nevilla (Giancarlo Esposito), a svijet Charlie Matheson (Tracy Spiridakos) će se drastično promjeniti kada joj milicija ubije njezinog oca. U posljednjim sekundama njegovog života Charlie otrkiva da je on imao nekakve veze s nestankom struje te da mora pronaći svog strica Milesa (Billy Burke). Počinje potraga za odgovorima, ali i borba za goli život.

 

GLEDLJIVOST: 5,3

Ne možemo se sjetiti kada smo posljednji put gledali tako uzbudljivu uvodnu cena, kao u Revoluciji u kojoj akcija počinje doslovno od prve sekunde. Obitelj je u opasnosti, pokušava pobjeći, a odjednom se struja u cijelom svijetu gasi. Automobili staju, zrakoplovi padaju s neba… Scena je to koja definitivno služi izvrsno kao mamac za gledanje ostatka… Ali, možda je baš taj izvrsni dinamični uvod, prepun misterije, razlog što je razočarenje u ostatak još veće.

Ono što slijedi kao da nije iz iste serije. Dinamika potpuno nestaje, iako smo naravno svijesni da cijela serija ne bi mogla izdržati taj ritam, a misterije gotovo kao da i nema. Cijelo vrijeme se proteže pitanje kako i zbog čega je došlo do nestanka struje, ali kako se radnja dramatično usporava, i poteže se stotinu drugih priča, glavna premisa nekako pada u drugi plan pa nas glavno pitanje brzo prestaje zanimati. J.J. Abrams je poznat kao majstor misterije, međutim – u ovoj je seriji (unatoč trudu) jednostavno nema u tolikoj količini da bi vas držalo u neizvjesnoti sedam dana do iduće epizode.

Ogroman minus serije je katastrofalna gluma. Dok Billy Burke unosi neku zanimljivost kao i Giancarlo Esposito koji kao kapetan Neville izgleda kao suludi diktator kojega se treba bojati (baš kao što je izgledao opasno kao Gustavo Fring u Na putu prema dolje), ostatak ekipe je, malo je reći, kriminalan. To se posebno odnosi na mladu Tracy Spiridakos čija gluma ubija bilo kakvu šansu da se ova serija shvati ozbiljno.

 

MUŠKOST: 6,3

Gledajući Revoluciju nemoguće je ne zapitati se što bi se stvarno dogodilo kada bi odjednom zauvijek nestalo električne energije. Naravno, bio bi to ogroman šok jer smo danas itekako ovisni o kompjuterima, internetu, i život bez struje je nezamisliv. Revolucija je vjerojatno (nadamo se da nikada nećamo saznati točan odgovor) pogodila da bi se život vratio na selo, poljoprivredu i odlazak u krevet čim sunce zađe. Ali ono što nikako ne možemo probaviti jesu paravojne snage kapetana Nevilla. Naime, kao što je u nekim scenama vidljivo, oružje je dostupno, od strojnica do teških snajpera. Iako ne saznajemo odgovor što se točno dogodilo s vojskom, očigledno je da je oružje ostalo. Međutim, umjesto da ga koriste, paravojne snage su točna kopija vojnika iz američkog građanskog rata! Puške kremenjače su tu, uniforme su gotovo iste, baš kao i taktike! Zar bi netko išao u juriš tako da prvi red kleči, dok drugi stoji na nogama, jedni pune puške, drugi pucaju… Uz sve vojne taktike, u budućnosti bi se odlučili za nešto što je već odavno prevaziđeno??? To što se svijet, silom prilika, vraća na život bez struje ne znači i da bi razmišljanja bila kao prije? Kako to da muškarci onda žene ne udaraju batinom po glavi kako bi im pokazali da su njihove?

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najlegendarniji boksački nokauti

Sve od osvajanja titule čeličnog Mikea pa do najvećih pobjeda Alija, donosimo vam 10 najlegendarnijih nokauta   „Fripo je bio prvi Hispano borac koji je ...