Recenzija serije: Kalifornikacija

0

Iako se radnja iz sezone u sezonu ponavlja, uvijek s istim ishodom, Kalifornikaciju je nemoguće ne voliti

 

 

INFO

Uloge: David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Evan Handler, Pamela Adlon, Madeline Zima

Godina premijere: 2007.

Broj sezona: 6

 

KULT FAKTOR: 7,7

Albert Einstein je ludost objasnio kao ponavljanje jedne te iste stvari uz očekivanje drukčijeg ishoda. Ako je ta definicija točna, tada je Kalifornikacija serija o ludosti, a svi mi koji je gledamo i volimo smo ludi. Od početka serije, sve se vrti oko istih stvari. Pisac Hank Moody ne piše ništa, pije, drogira se i spava sa svakom ženom koja mu dođe pod ruku. Njegov manager Charlie stalno upada u neugodne seksualne odnose pri tom pateći od teškog poremećaja preranog svršavanja, istovremeno iznova dobijajući otkaze. Hankova bivša žena Karen pokušava srediti život i unjeti malo stabilnosti ali se nikako ne može riješiti svojih osjećaja prema Hanku, dok s druge strane nema više volje biti u nestabilnoj vezi s njim. Ludost koju pratimo u Kalifornikaciji je u konačnici ipak prava zaraza, poput ludila koji je Hrvatsku zahvatio gledanjem Sulejmana.

Podsjetimo, Hank Moody je nekada bio slavljeni pisac koji je upao u kreativnu blokadu te već duži niz godina nije napisao ništa. Ni na ljubavnom planu ne stoji najbolje jer se njegova životna ljubav trebala udati za jednog, na kraju se udala za drugog, a sve zbog toga što se Hank nikako ne može skrasiti s jednom ženom. Poroci su kod Hanka preuzeli primat pa mu se dan sastoji od ispijanja, drogiranja i dovlačenja u krevet tona žena.

 

GLEDLJIVOST: 8,1

Ako ste gledali jednu sezonu, gledali ste sve. Radnja se ponavlja i ponavlja, samo se imena žena koje se uvlače u krevet Hanku mjenjaju, baš kao i gostujuće uloge (u trenutnoj sezoni gostuje prelijepa Maggie Grace iz Izgubljenih). Ako niste gledali Kalifornikaciju vjerojatno bi iz ovog zaključili da je serija dosadna, međutim stvarnost je sasvim drukčija – Kalifornikacija je itekako gledljiva! Unatoč tome što znamo da će bilo koji pokušaj Hanka da uravnoteži život neslavno propasti, da mu se Karen neće vratiti, niti da će napisati novo remek dijelo, svaki tjedan iz nova gledmo 30 minuta Hankovih avantura. Zašto? Zato što je serija zabavna, puna ludih likova koje je ne moguće ne voliti, a najviše zato što bi svaki muškarac htio biti Hank Moody. Ševiti sve živo, a pri tome ne ispasti kurvar, kreten i propalica je san svakog muškarca. Bez obzira što Hank iznova dodiruje životno dno, što mu život nikako nije uzoran, mi bi ipak željeli biti on. Međutim, simpatični ishodi života kakvog vodi Hank Moody su mogući samo na TV ekranu.

Njegov agent Charlie je ljigav tip koji, kako ga sam Hank opisuje, izgleda kao hodajući penis, Marcy je filozof, Karen izgleda antipatično, a Hankova kćer Rebecca ima života u sebi koliko i kilogram blitve ostavljen dva dana na suncu. Ali unatoč svemu tome, sve ove likove jednostavno obožavamo i bez bilo kojeg od njih Kalifornikacija jednostavno ne bi postojala.

 

MUŠKOST: 7,5

Kako nazvati tipa koji šmrče kokain, obljeva se toliko da završava u bolnici, i povalio je toliko žena da se ni sam ne sjeća koliko, a unatoč svim porocima svi ga vole? Frajer! David Duchovny je apsolutno briljantan u ulozi Hanka Moodyja, i da nam je netko prije snimanja serije rekao da uštogljeni agent Mulder iz Dosjea X može biti razuzdana frajerčina, definitivno mu ne bi vjerovali. Duchovny je ovim vjerojatno napravio najveću transforamciju na malom ekranu iz jedne uloge koja mu je obilježila karijeru, u drugu ulogu koja mu obilježava karijeru!

Jedina zamjerka koju imamo je na nedosljednost u količini golotinje. Prve epizode prve sezone su obilovale golotinjom. Još se sjećamo kako Becca govori „Tata, što gola žena bez dlaka na vagini radi u tvojoj sobi?“ nakon čega Hank u sobi pronalazi suprugu redatelja filma rađenog prema Hankovoj knjizi kao od majke rođenu. Samo do kraja prve epizode još dvije žene paradiraju u Evinom kostimu. Međutim, nakon nekog vremena sve se to ublažilo, i iako u petoj i šestoj sezoni golotinja ponovo postaje sve češća, u većini slučajeva je praćena Charlijevom golom guzicom s tramp stamp tetovažom!

I za kraj spomenimo da je Kalifornikacija dokaz da serija može biti muška i bez pretjeranog psovanja!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako upoznati njene roditelje?

Došao je i taj trenutak kojeg se svi bojimo – vrijeme je za upoznavanje njenih roditelja, stoga vam donosimo par savjeta koji vam mogu pomoći ...