Recenzija: Zla smrt

0

Remake kultnog horrora koji se s originalom itekako može nositi

 

INFO

Datum premijere: 2. svibanj 2013.

Redatelj: Fede Alvarez

Uloge: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore,  Phoenix Connolly, Jim McLarty, Sian Davis

 

KULT FAKTOR: 8,1

Originalna Zla smrt je bio horror fenomen koji je, unatoč minimalnom budgetu, postavio neke nove standarde za horrore kao i odgojio cijelu jednu novu generaciju ljubitelja horrora. Film je stvario toliku bazu oduševljenih fanova da je imao i dva uspješna nastavka, te je pokrenuo karijere redatelja Sama Raimia i glumca Brucea Campbella. Međutim, baš taj uspijeh, odnosno kultni status filma bio je najveći razlog strepnje kada je objavljeno da se radi remake. Skeptični su bili svi, pogotovo kada se gledaju dosadašnji pokušaji oživljavanja starih klasika horrora, ali na kraju se nova Zla smrt pokazala legitimnim nasljednikom krvavog originala. Dapače, u nekim je segmentima čak i uspješnija!

Petero mladih, kojima je zabava zadnja na pameti, odlazi u napuštenu kolibu daleko od civilizacije. Cilj putovanja je pomoći Mii (Jane Levy) čiji je život gotov uništen drogama, a zadatak da joj pomognu na sebe su preuzeli njezin brat David (Shiloh Fernandez) te prijatelji Eric (Lou Taylor Pucci), Olivia (Jessica Lucas) i Natalie (Elizabeth Blackmore). Međutim, nakon što otkriju misterioznu knjigu, a Eric, ignorirajući znakove upozorenja, pročita riječi iz nje zlo oživi te počne borba za golo preživljavanje.

 

GLEDLJIVOST: 7,1

Originalna Zla smrt svoj je kultni status osigurala mračnom atmosferom, osjećajem izoliranosti te nadnaravnim zlom koje nije imalo milosti. Svi mi, koji smo film pogledali u „osjetljivim“ godinama i dan danas pamtimo neke scene koje su nas pošteno naježile. Danas u ozbiljnijim godinama scene iz horrora više nisu strašne ali nova Zla smrt itekako ima potencijala da dobro isprepada nove generacije. Neka nova ubijanja i oružja bi mogla traumatizirati mlađe gledatelje.

Baš kao i u originalu, ni ovdje nećete imati dubokoumnih scena niti općenite logike jer se, baš kao i u originalu, sve svodi na ubijanje. Vrlo jednostavno. Ali, ako više niste teenager moguće da će vam neke stvari ipak pomalo zasmetati. Naravno, logika u horrorima nikada nije igrala važnu ulogu ali kako opet preći preko činjenice da se netko, unatoč barem 100 upozorenja da se iz knjige ne čita ništa jer će se oživiti zlo, muči kako bi pročitao precrtana slova? U originalu je ovo dosta bolje napravljeno, ali ako u ovom slučaju remake zaostaje, toliko će nadoknaditi u drugim segmentima – poput brutalnosti.

Producenti su odlično posložili karte kada je kopiranje u pitanju. Remake se dodiruje s originalom tek toliko da je očigledno kojeg je filma remake, ali su neke stvari (poput npr. korova i trnja koji ožive), toliko modificirane da su u biti hommage originalu. A naći će se i ponešto iz Egzorscista, Teksaškog masakra motornom pilom

 

MUŠKOST: 9,0

Upozorenje za sve djevojke i muškarce slabijeg želuca koji se razmišljaju da li poći pogledati ovaj film – nova Zla smrt je brutalna. Ali stvarno brutalna. Skidanje vlastitog lica komadom ogledala, kidanje vlastite ruke, komadanje glave motornom pilom… sve je tu. I to prilično detaljno napravljeno. Ako ste gledali bilo koji od Slagalica strave (pogotovo onih prvih), ovaj film ne samo da ide uz bok, već je i ispred pa bi posramio i neke od najkrvavijih J horrora. Da stvar bude potencijalno još više zastrašujuća, sve je rađeno s jako malo CGI-ja, već sa šminkom i efektima.

Ono što nedostaje u odnosu na original jest golotinja. Dok je original obilovao toplesom ovdje nećete vidjeti gotovo pa niti komadić kože. Šteta, jer glumice, a pogotovo Jessica Lucas, su zgodne i imale bi što pokazati.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments