Recenzija: Wolverine

0

Najpopularniji junak X-Men univerzuma se ponovo vraća u zasebnom filmu

 

Baš kao što je Robert Downey Jr. postao sinonim za Ironmana, tako je i Wolverine postao nezamisliv bez Hugh Jackmana. Srećom po fanove X-Men univerzuma Jackman se kao najomiljeniji mutant maskirao već šesti put, a sedmi film s Jackmanom kao Wolverineom se trenutno snima. Jednako važno, Wolverine je postao zasebna franšiza čiji se pojedinačni nastupi ne vezuju s X-Men univerzumom, već ponosno stoje kao jedinka.

Međutim, unatoč tome film počinje kao svojevrsni nastavak posljednjeg „originalnog“ X-Men: Posljednja fronta, snimljenog još 2006. godine. Logana (Hugh Jackman) stoga nalazimo u kanadskoj divljini, gdje još uvijek pokušava preboljeti gubitak Jean Grey (Famke Janssen), kolegice koju je volio ali ju je morao ubiti, a koja mu se redovno pojavljuje u snovima. Međutim, život u divljini će brzo postati prošlost nakon što upozna Yukio (Rila Fukushima), misterioznu izaslanicu umirućeg starca Yashide (Hal Yamanouchi) kojemu je Logan spasio život tijekom Drugog svjetskog rata. Starac mu nudi preuzimanje besmrtnosti što bi spasilo Yashidin život, a Logana rješilo nečega što smatra prokletstvom. Logan odbija, a prije nego napusti Tokyo, Yashida umire. Na njegovom sprovodu Yakuzini gangsteri pokušavaju oteti Yashidinu kćer Mariko (Tao Okamoto) ali Logan uspjeva zajedno s njom pobjeći. Mutant uskoro otkriva da mu rane ne zacjeljuju kao prije, te da iza svega stoji mutantica Viper (Svetlana Khodchenkova).

U današnje vrijeme trend je da se superjunaci uvlače u kompleksniju priču cijelog univerzuma (najbolji primjer je posljednji Ironman), ali srećom to nije slučaj s Wolverineom. Nikakav veća X-Men priča nije uvučena u radnju, te se nikako ne može naslutiti što će biti niti s Loganom, niti s X-Men franšizom. Što je dobra vijest, jer se konačno možete opustiti i gledati priču koja nije dodatno zakomplicirana drugim pričama. Wolverine se može (i mora) gledati kao zasebna priča, pa imamo osjećaj da bi Wolverine franšiza mogla nastaviti do beskonačnosti, baš kao James Bond. Najpoznatijeg agenta nismo slučajno spomenuli, jer nas novi Wolverine, iako prati klasičnu Chris Claremont / Frank Miller japansku priču iz stripova, najviše podsjeća baš na Bonda. Naš junak je tu da otkrije tko stoji iza zavjere na egzotičnoj lokaciji, film je prepun izvrsnih akcija, tu je i ljepotica s kojom će se romantično povezati (Mariko) kao i ubojita ljepotica koje se treba čuvati (Viper). I znate što? Bondovski Wolverine je izuzetno zanimljiv!

Naravno, u ovakvom filmu akcije mora biti, ali u Wolverineu su akcijske scene šlag na torti. To se posebno odnosi scenu na vlaku koja je možda i najspektakularnija ove godine. Tu nije kraj jer gdje je Japan tu su i ninje, a gdje su ninje tu su i izvrsne borbe! Ipak, koliko god slinili na akcijskim scenama one su samo manji dio filma koji je posvećen prije svega karakternom oblikovanju Loganova lika. Sveukupno gledajući, Wolverine je veliko iznenađenje ovog ljeta.

 

kultfaktor

 

78

Wolverine je iznenađujuće kompletan uradak koji odlično djeluje kao zaseban film, bez opterećenja X-Men franšizom. Novi Wolverine, koji podsjeća na Bonda, izvrno izgleda i zadovoljit će ljubitelje akcije, ali i sve one kojima je karakterna izgradnja priče najvažnija.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments