Recenzija: Specijalne agentice

0

Prvi ženski budy film namjenjen je ženama, ali ga mogu pogledati i muškarci

 

Budy filmovi su uvijek bili filmovi za muškarce, međutim Paul Feig je odlučio promjeniti praksu i snimiti budy film u kojem su glavne uloge dodjeljene ženama! Nakon Djeveruša Feig je odlučio snimiti još jedan „chick“ film u kojem Sandra Bullock i sve popularnija Melissa McCarthy preuzimaju uloge u kakvima smo do sada gledali Mela Gibsona, Jackie Chana, Chrisa Tuckera, Slyja Stallonea, Willa Smitha, Eddiea Murphyja i ostale macho glumce. Ipak, koliko god eksperiment bio zanimljiv, osim žena u glavnim ulogama, Specijalne agentice ne donose ništa što već nismo vidjeli u budy filmovima.

Sarah Ashburn (Sandra Bullock) je FBI agentica koja je cijeli svoj život podredila karijeri, i koja radi isključivo po pravilima zbog čega i nije previše omiljena među kolegama. Kada je šef Hale (Demian Bichir) pošalje u Boston kako bi razotkrila mrežu kriminalaca, Ashburn vidi svoju priliku za dokazivanjem kako bi dobila promaknuće. Međutim, u Bostonu nailazi na policajku Shannon Mullins (Melissa McCarthy) koja radi sve samo ne po pravilima, a prema svom šefu (Thomas F. Wilson) se odnosi jednako kao i preka osumnjičenicima. Ubrzo će Ashburn i Mullins shvatiti da, unatoč razlikama, moraju raditi kao tim da bi uhvatile Juliana (Michael McDonald) i razotrkile cijelu mrežu.

Radnja Specijalnih agentica nam nudi sve već viđeno, točnije donosi sve klišeje budy filmova. Naravno, to se može oprostiti jer je ovo prvi pravi ženski budy film u kojem imamo izlizanu situaciju „dobar policajac – loš policajac“. Međutim, uspijeh budy filma ovisi o kemiji između glavnih likova, a kemija između Ashburn i Mullins nikako nije na nivou kemije Riggsa i Murtaugha, Tanga i Casha, Leea i Cartera ili Foleya i Taggerta i Rosewooda. Kompaktibilnost dvaju policajki se nešto popravlja u drugom dijelu filma, nakon što Mullins, odnosno u ovom slučaju Melissa McCarthy, postane manje iritantna. Film bi vjerojatno bio i bolji da McCarthy, koja je nekim čudom sve popularnija, nije toliko ritantna na početku filma. McCarty nam donosi njezin tipični sirovi humor koji jednostavno ili volite ili ne, ali njezino nepoštivanje pravila nikako nije simpatično kao što to radi Riggs (Mel Gibson), Mike (Will Smith) ili Foley (Eddie Murphy). S druge strane, uvijek simpatična Sandra Bullock igra već za nju tipičnu ulogu nekoga tko se baš ne uklapa u stvarni svijet, ali je njezin lik ovaj put ostao potpuno u sjeni energičnije McCarthy, a pogotovo njezine lude irske obitelji. Ipak, koliko god film donosio budy klišeje, uspjet će vas nasmijati više puta, upravo zbog spoja dvaju policajki različitih gledišta.

Specijalne agentice donose i cijeli niz glumaca „koje ste već negdje vidjeli“. Marlon Wayans je začudo odigrao normalnu ulogu FBI agenta bez njegova prepoznatljivog uličnog humora, Demian Bichir (Trava) igra Ashburninog šefa, Jane Curtin (Treći kamenčić od sunca) Mullinsovu majku, a Michael Rappaport (Rat u kući) brata. Kad smo već spominjali stereotipe, cijela Mullins obitelj je tipičan stereotip irske obitelji iz Bostona, međutim nekim čudom jedino policajka Shannon nema lokalni naglasak!

 

kultfaktor

 

65

Specijalne agentice su budy film koji donosi već viđene stvari i uklapa se u sve stereotipe o takvoj vrsti filmova. Međutim, po prvi put glavne uloge su žene pa samim tim je film ipak zanimljiv za pogledati. Sirovi humor Melisse McCarthy treba znati podnjeti, ali unatoč tome će vas ipak više puta nasmijati, a iako je film gađao žensko tržište, moći ćete ga pogledati i vi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments