Recenzija: Posljednja patrola

0

Jedan od rijetkih filmova koji prikazuje policajce onakvima kakvim jesu u stvarnom životu

 

INFO

Datum premijere: 14. ožujak 2013.

Redatelj: David Ayer

Uloge: Jake Gyllenhaal, Michael Pena, Natalie Martinez, Anna Kendrick, David Harbour, Frank Grillo, America Ferrera, Cle Shaheed Sloan

 

KULT FAKTOR: 7,4

Američki filmovi su svoje policajce uvijek prikazivali na dva načina – kao oličenje morala i poštenja, manekenske tipove koji su složili svom građanstvu bez iti jedne mrlje radeći sve po propisima, ili kao debele glavonje kojima gaće spadaju ispod trbušine, koji se niti ne mogu zatrčati za kriminalcem, a dane provode žvačući krafne. Posljednja patrola, je čini se prvi pogodio pravo stanje i prikazao policajce točno onakvim kakvim jesu, sa svim svojim vrlinama ali i manama.

Policajci Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) i Mike Zavala (Michael Pena) su partneri koji patoliraju opasnim ulicama Južnog Los Angelesa, ulicama na kojima se odvija opasna borba za prevlast između crnaca i Meksikanaca koji su zahvaljujući trgovini drogom i bijelim robljem u usponu. Kada Brian i Mike upadnu u njihovo sklonište, i spase zarobljene ljude namjenjene prodaji ,bijesni Meksikanci im stave cijenu na njihovu glavu pa im patrole na ulici postanu još opasnije.

 

GLEDLJIVOST: 6,7

U posljednje vrijeme prava je navala „found footage“ horrora, žanra koji je započeo još davno s Vješticom iz Blaira, ali koji je u posljednje vrijeme u potpunosti eksplodirao. Potaknut ekspanzijom takve vrste horrora, redatelj Ayer je došao na ideju napraviti „found footage“ policijski film! Da je ideja prilično dobra uvjeriti ćete se već od prve scene filma, i sve zajedno će izgledati prilično zanimljivo.

Međutim, Ayer nije pronašao način kako cijeli film napraviti iskorištavanjem kamera koje koriste Biran i Mike, pa vrlo brzo u akciju ubacuje dodatne kamere, čime film dobija dojam emisije legendarnih Cops ili RTL-ove Policijske patrole. Već to ubija cijeli doživljaj filma, ali ni prilično koliko i kasnije ubacivanje klasične kamere pri važnijim scenama. Miksanje svih mogućih kamera u potpunosti ubija atmosferu sa samog početka filma – ono što je počelo kao „found footage“ završava kao tipični policijski film.

Ipak, situaciju spašava odlična glumačka ekipa u vidu Gyllenhaala i Pene, pri čemu je Jake Gyllenhaal posebno briljantan, te izgleda kao da je u privatnom životu policajac. Međutim, ono što posebno osuševljava je kemija između dvoje glumaca, kemija koja se inače baš može vidjeti kod policijskih partnera čiji životi ovisi jedan od drugom. Ista situacija je i kod Brianove djevojke Janet (Anna Kendrick) koja izgleda tako prirodno kao prava djevojka iz susjedstva.

 

MUŠKOST: 8,0

Policajci nisu manekeni koji izgledaju savršeno u uniformi i pištolje potežu samo i isključivo kad je potrebno. Policajci su točno ovakvi kakvi su prikazani u filmu, borci s ulice koji se svoj posao trude učiniti njbolje što mogu, i koji će učiniti sve, pa čak i skrenuti s „pravednog“ puta kako bi opasne tipve maknuli s ulice. Život policajca s ulica južnog Los Anglesea je posebno opasan, te kako Mike Zavala u jednom trenutku govori „vide više akcije u tjedan dana nego običan policajac u cijeloj svojoj karijeri“.

Da, Posljednja patrola jest pravi muški film, jer većina pripadnica lijepšeg spola neće shvatiti zašto je Zavala skinuo značku kako bi se potukao s tipom kojeg je došao uhvatiti, ili kako to Biran ne može shvatiti da je baš Janet idealna cura za njega. Glavna dva junaka su tipični primjerci muškaraca, muškarci koji će se savršeno naći u pucnjavi na ulici ali koji će se potpuno izgubiti kada su emocije u pitanju.

Nažalost, film ne donosi happy end, ali kada je život svakodnevno u opasnosti, kao što je na ulicama južnog Los Angelesa, tada happy end i u stvarnom životu nije tako čest.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Dubrava

  DUBRAVA Iva Dulčića BB (Mali Stradun), Dubrovnik Tel. 020 448 354 Mob. 098 387 938 Radno vrijeme: 11 – 24h Mail: ankora.doo@du.t-com.hr Web: www.pivnica-dubrava-dubrovnik.com ...