Recenzija: Posljednja bitka

0

Najveći akcijski junak svih vremena se vraća onome u čemu je najbolji – pucnjavi i eksplozijama 

 

INFO

Datum premijere: 31. siječanj 2013.

Redatelj: Jee-woon Kim

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Titos Menchaca, Peter Stormare, Richard Dillard, Eduardo Noriega, Luis Guzmán, Sonny Landham

 

KULT FAKTOR: 7,2

Ova nam godina donosi pregršt atraktivnih naslova, od trećeg Ironmana, drugog nastavka Hobit trilogije, novih Zvjezdanih staza, reboota Supermana do petog Umri muški i šestih Brzih i žestokih. Ipak, u cijeloj toj konkurenciji jedan od najiščekivanijih filmova je bio povratnički uradak velikog Arnolda SchwarzeneggeraPosljednja bitka. Očekivali smo tipični Arniejev akcijski „jedan protiv svih“ filmić iz 80-tih, međutim, dobili smo nešto malo drukčiji uradak. Nismo razočarani, dapače, ovaj film je bliži raznolikoj publici nego vrsta filmova koja je proslavila snagatora iz Austrije.

Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) je bivši policajca iz Los Angelesa, koji završava kao šerif u malom gradiću na američkoj granici s Meksikom. Iako se čini da je njegov posao miran i bez nepotrebnih uzbuđenja pred mirovinu, Owens će biti prisiljen pomoći u lovu na jednog od najopasnijih i najtraženijih narko bossova, koji je pobjegao iz FBI-ovog konvoja sa zatvorenicima.

 

GLEDLJIVOST: 6,0

Prva stvar u čemu nas je Posljednja bitka iznenadila jest količina Schwarzeneggerove pucnjave u filmu, koja je manja od očekivane. Mnogi će možda na prvu pomisliti da je to nedostatak, ali ipak nije. Schwarzeneggera nismo u akciji gledali dugo vremena, i ovaj nas film, baš kao i samog Arnieja, uvodi po malo. U početku će sve obavljati njegova ekipa zamjenika, a tek od druge polive filma u punu kaciju se uključuje naš „I’ll be back“ heroj. Do kraja, će većinu toga držati u svojim rukama, međutim za razliku od njegovih dosadašnjih filmova, ovdje će se prilično oslanjati i na svoje pomoćnike.

Schwarzenegger je poznat kao zagovornik oružja, baš kao i svi Republikanci, pa ne treba čuditi količina nasilja u filmu. Broj mrtvih nismo brojali, i onako nije prevelik, ali su zato scene samih ubojstava prilično detaljne, pa mozak cijelo vrijeme leti na sve strane. Ipak, nasilje je izvrsno ukomponirano s humorom. U cijelu šaljivu priču dobro se uklopio i Johnny Knoxville koji i ne može izgledati ozbiljno.

Gluma? A koja od akcijskih zvijezda zna glumiti?

 

MUŠKOST: 8,3

Da, ovo je tipični akcijski film u kojem radnja nije komplicirana i sve se svodi na pucnjavu i eksplozije. Naravno, mrtvih će biti na sve strane, a kao što smo već napisali, sve je to prilično detaljno napravljeno. Rekli bi da zbog toga djevojke možda neće moći podnjeti neke scene, ali komadići mozga koji lete kada zrno probija glavu su već postali standard.

Sam Arnold, kao da nikada nije ni prestao glumiti u ovakvim filmovima, a posebno će vas oduševiti i njegovo ponovno udruživanje s minigunom! Ipak, kao otrežnjenje od euforije, koja će vas uhvatiti jer ponovo gledate Arnieja na ekranu, će poslužiti nedovoljno upeglane bore po njegovom licu. Najpoznatiji austrijski proizvod se ipak približava 70-godini pa je ovo samo podsjetnik da svi mi starimo. Botoks je ipak radio svoje, pa će u nekim scenama izgledati kao da glumi Arniejeva voštana figura iz muzeja Madame Tussaud. Ipak ,već u sljedećoj sceni će uhvatiti pušku u ruku i ponovo će biti „svoj na svome“.

Dosta više smo očekivali od glavnog negativca, koji nije dovoljno zastrašujući niti karakterno razrađen, a da sve ne bude u znaku muškaraca, ugodne oku su Jaimie Alexander, Christiana Leucas i Genesis Rodriguez.

 

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments