Recenzija: Pad Olimpa

0

Reinkarnacija Opsade s inteligentnijom akcijom, većom napetošću i neusporedivo boljm glumcem

 

INFO

Datum premijere: 21. ožujak 2013.

Redatelj: Antoine Fuque

Uloge: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Rick Yune, Dylan McDermott, Angela Bassett, Melissa Leo, Radha Mitchell

 

KULT FAKTOR: 8,5

Kada je Bruce Willis snimio prvi nastavak, sada već franšize, Umri muški, pokrenuta je cijela lavina sličnih filmova, ali niti jedan od njih se nije približio po mnogima jednom od najvećih akcijskih filmova. Međutim, ni serijal o umirovljenom policajcu koji se uvijek nađe na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme nije više što je bio, a sve je rezultiralo razočaravajućim posljednjim nastavkom. Ipak, ono što je trebao biti Dobar dan za umiranje, postao je akcijski triler Antoinea Fuquea, film koji donosi i odličnu akciju, humor i napetu priču.

Mike Banning (Gerard Butler) je bivši agent Tajne službe koji je časno služio predsjedniku Benu Asheru (Aaron Eckhart) sve do nesretnog događaja u kojem pogiba prva dama (Ashley Judd). Međutim, kada iznenadnim napadom sjevernokorejski teroristi predvođeni Kangom (Rick Yune) zauzmu Bijelu kuću, te otmu predsjednika i najvažnije osoblje, Banning se nađe unutar Bijele kuće, kao jedina nada privremenom predsjedniku Trumbullu (Morgan Freeman) u rješavanje situacije i spašavanje talaca.

 

GLEDLJIVOST: 8,1

Koliko ovaj film podsjeća na Umri muški, toliko još više podsjeća na Opsadu, najbolji film koji je Steven Seagal ikada snimio. Ipak, za razliku od odlične Opsade, Pad Olimpa ima bolje razrađenu priču, negativca koji izgleda više zastrašujuće od Tommyja Lee Jonesa, te boljeg akcijskog junaka (naravno, i glumca) koji je tu da spasi stvar.

Radnja Pada Olimpa definitivno ima svojih mana, ali je izuzetno napeta i zanimljiva. Naravno da filmovi u kojima se jedan čovjek suprostavlja cijelom odredu ne može biti u potpunosti realan, ali ovo je vrsta filma u kojemu realnost možemo malo maknuti u stranu.

Glumačka ekipa je odlična, i prilično uvjerljiva. Iako smo znali da Butler može glumiti akcijskog junaka, za razliku od 300 u kojem su svi borci onako goli do pasa izgledali nekako po malo gay, u Padu Olimpa Butler izgleda kao pravo „tough guy“ i slobodno možemo reći da se snašao kao riba u vodi. Njegove akcijske scene su izvrsne, a svaka je popunjena humorom u stilu Brucea Willisa u Umri muški.

Yune, kao glavni negativac Kang, je također odigrao upečatljivu ulogu, toliko je bio dobar da nećete moći dočekati trenutak kada će platiti glavom. A kada nekog negativca počnete toliko mrziti, da zaboravite da je riječ samo o filmu, znate da je napravljen odličan posao. I ostatak glumačke ekipe, koja broji neka stvarno dobra imena, drži korak s navedenom dvojicom pri čemu se, naravno, ističe Morgan Freeman.

Ovakav film, u kojem se prijeti sigurnosti SAD-a, mora biti patriotski nabijen, pa razlika nije niti Pad Olimpa, što će nekima sigurno i zasmetati. Međutim, unatoč stalnom „uljetanju“ američke zastave u kadar, i nekoliko patriotskih govora, moramo priznati da smo ostali iznenađeni podnošljivošću cijelog patriotizma.

 

MUŠKOST: 8,8

Redatelj Antoine Fuque u svojoj filmografiji ima i naslove poput Strijelca i Suze Boga sunca, dva filma u kojima je demonstrirao svoju sposobnost snimanja odličnih akcijskih scena. Prvih 30-tak minuta filma, odnosno akcija napada na Bijelu kuću je nevjerojatna, prava adrenalinska akcija u kojoj ćete uživati do „posljednjeg metka“! Minigunovi koji siju smrt i komadaju tijela, zrakoplovi koji pogođeni padaju s neba, rešetanje Kalašnjikovima… sve je tu.

Međutim, akcija tu ne završava, iako se prebacuje s masovnih scena na pojedinačne borbe. Butler, kao glavni junak, izgleda kao pravi macho tip, međutim za razliku od Schwarzeneggera i ostalih akcijskih junaka, izgleda i kao netko tko uz šake i pištolj, koristi i mozak. Kada već uspoređujemo s Opsadom, definitivno izgleda bolje nego ubojiti kuhar Seagal.

Ljubitelji vojne tehnologije doć će na svoje u velikom dijelu filma, scene spašavanja predsjednikova sina i osoblja su nas podjsetile na Zero Dark Thirty, dok će, baš kao i u Opsadi, ponovo nastradati odred SEAL specijalaca.

 

Pad Olimpa, je film prepun testosterona, usudit ćemo se čak reći i da u sebi ima više muškosti nego Umri muški franšiza!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments