Kategorije
Film & TV

Recenzija: Nestala

David Fincher se vratio novim mračnim trilerom koji donosi stalne preokrete

 

nestalarec1

 

Kada smo vidjeli prvi trailer kojim je najavljen triler Nestala, sve je upućivalo na to da je riječ o potencijalnom hitu. Još kada se znalo da iza svega stoji majstor mračnih trilera i preobrata, David Fincher, kao i da film ima jako dobro glumačku ekipu, Nestala je ozbiljno konkurirao kao potencijalni hit jeseni, pa čak i jedan od najboljih filmova godine. naravno, traileri često znaju prevariti, odnosno prikazati samo ono najbolje pa film u konačnici bude razočarenje, ali srećom u slučaju Nestale, ovaj film jest izvrstan i definitivno se nameće kao jedan od najboljih filmova godine!

Nakon povratka kući iz bara kojeg je suvlasnik, nezaposleni pisac Nick Dunne (Ben Affleck) pronalazi praznu kuću, nekoliko polomljenih stvari a njegove supruge, autorice dječjih knjiga, Amy (Rosamund Pike) nema nigdje. Na njegov poziv policiji javljaju se detektivi Rhonda Boney (Kim Dickens) i Jim Gilpin (PatrickFugit) kojima odmah neke stvari u cijelom slučaju, kao i postupcima Nicka, postaju sumnjive. Kako dani nakon nestanka obožavane Amy prolaze sumnja sve više pada na supruga koji, dok mu svi okreću leđa i upiru prstom u njega, jedinog saveznika vidi u sestri Margo (Corrie Coon). Je li Nick Dunn kriv za nestanak svoje supruge? Gdje je Amy? Je li oteta ili ubijena? Pitanja su koja zanimaju cijeli SAD.

Velika većina, da ne rečemo svi, filmova Davida Finchera ima zajedničko neke stvari – uvjerljivu priču, mračnu atmosferu i preokrete tijekom filma, a pogotovo na kraju. Sve to ćete naći i u Nestaloj. Priča nije prema istinitom događaju, iako će vas film svojom kvalitetom uvjeriti da je lako moguće da je snimljen prema nekom stvarnom slučaju (iako na početku filma nema uobičajenog natpisa – snimljeno prema istinitom događaju). Atmosfera jest mračna, iako definitivno ne toliko kao u slučaju Sedam ili Igre, ali cijelo vrijeme (pogotovo u prvoj polovici filma)  je prisutan osjećaj misterioznosti, gotovo kao u slučaju TwinPeaksa ako se izuzmu nadnaravne i nepoznate sile. Fincher će vas, baš kao i kod Zodiaka, itekako uvući u mučnu atmosferu kriminalističkih događaja i slučajeva s mogućim smrtnim ishodom. A najbolji dio filma su ipak preokreti – a ovdje ih ne nedostaje. Bez da dajemo spoilere moramo vam istaknuti da će se ono za što mislite da će se (poznajući Fincherove preokrete) dogoditi na kraju filma, dogoditi već na polovini! I tada se gledatelj zapita – a što će se dalje događati? Bez brige, Fincher nas sve sigurnom dirigentskom palicom stalno vodi kroz nove zaplete, pa će se priča bez previše zamaranja gledatelja stalno kretati u novim pravcima dovodeći nas do kraja koji će vas – zbuniti. Ali neće vas zbuniti svojom kompleksnošću, nego upravo svojom realnošću.

Nije Fincher jedini koji briljira u ovom filmu. Ben Affleck možda i neće biti najbolji Batman, ali je u ulozi ucviljenog supruga za kojeg ne znamo laže li ili ne (barem u početku) jednostavno briljantan! Toliko je dobar da ćete cijeli film navijati za lika za kojeg se otkriva da nije imao savršeni brak, da je možda bio nasilan prema supruzi i da ju je više od godine dana prije njezinog nestanka imao ljubavnicom sa svojom bivšom 20-godišnjom studenticom (Emily Ratajkowski).Kao muškarac nemoguće je ne staviti se na mjesto Nicka, i razmišljati kako bi vi reagirali, pogotovo kada vas stisne netko poput detektivke Boney koja je pod pritiskom da nađe krivca i koja, zajedno s partnerom, sumnja u vas?

Odličan pandan Afflecku je britanska glumica Rosamund Pike koju smo imali prilike gledati u Jacku Reacheru. Iako nestala, Piked obija već od početka filma puno vremena, jer je film prepun flashbackova, a Pike je u svakom djeliću svog vremena izuzetno impresivna. Dva glavna glumca ujedno odlično dočaravaju međusobnu kompliciranu vezu i svojom glumom itekako pridonose uvjerljivosti cijelog filma.

Iznenađujuća je uloga Neila Patricka Thomasa u ulozi bivšeg momka Amy koji je dobio zabranu prilaska, a Thomas kojeg smo naučili gledati u komičnim ulogama prilično dobro izgleda kao i netko kome prilazite s velikom dozom opreza ne znajući bi li ga se trebali čuvati ili ne.

Film traje gotovo dva i pol sata, nešto što izgleda postaje standard za sve nove blockbustere, ali ta dva i pol sata ćete cijelo vrijeme pozorno pratiti radnju mozgajući što će se dogoditi slijedeće. Te promjene radnje podsjećaju na seriju 24 i njihove konstantne preokrete, samo što ovdje nema toliko akcije. Nestala, naravno, nije akcijski film te se karakterizira kao triler, iako ju je lakše opisati kao odličnu kombinaciju trilera, kriminalističke priče i drame s jako puno zagonetki. A takva kombinacija, pogotovo kada je ovako fenomenalno izbalansirana, nije ni mogla nego rezultirati odličnim filmom!

Autor Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *